Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két elnöke van a kisgazdapártnak

2001.05.05. 22:03
Viharos körülmények között zajlott a Független Kisgazdapárt nagygyűlése és nagyválasztmányi ülése Cegléden a sportcsarnokban, amelyen Torgyán József pártelnök megerősítette magát a pártelnöki poszton. A reformkörösök budapesti találkozóján, melyet országos nagyválasztmányi ülésnek kiáltottak ki, a résztvevők leváltották az FKGP országos elnökségét, és a párt elnökévé Lányi Zsoltot választották. A két gyűlésben csak egy volt közös: a botrány.
A Torgyán-ellenes kisgazdák óriási transzparensekkel nyomultak be az ülésre
Lökdösődéssel, a meghívók ellenőrzésével kezdődött meg Független Kisgazdapárt ceglédi országos gyűlése. A tömegjelenetek között a városi sportcsarnok bejáratának üvegét is betörték. A helyszínre a biztonsági emberek mellé megérkezett a rendőrség is. Az esemény kezdetére mintegy kétszáz, Torgyán távozását követelő tüntető gyűlt össze. A Torgyán-ellenes kisgazdák óriási transzparensekkel nyomultak be az ülésre. Felirataik között szerepelt például a "Torgyánista talpnyalók, takarodjatok!" felirat is. Ezt azonban a Torgyán-hívek kitépték a kezükből. A borsodi kisgazdák ugyanakkor be sem jutottak a terembe, Balogh Gyula szerint azért, hogy minél kevesebben legyenek a csarnokban, mert a küldöttek 85 százaléka menesztené a párt elökét, Torgyán Józsefet.

Cegléden nem volt napirenden Torgyán leváltása

Negyvenperces késéssel, a Himnusz eléneklésével megkezdődött a kisgazdák ceglédi országos gyűlése. A jelenlévők mintegy fele köszöntötte tapssal az emelvényre lépő Torgyán Józsefet. A pulpituson foglalt helyet az elnökön kívül Kávássy Sándor, Bernáth-Varga Balázs és Gyimóthy Géza, akit levezető elnöknek választott a ceglédi kisgazda országos gyűlés. Az 1749 küldött 84 százalékának igen szavazatával elfogadták az eredeti napirendet, amelyben nem szerepelt bizalmatlansági indítvány Torgyán József ellen. A kisgazda pártelnök az ülés alatt távozásra szólította fel Turi-Kovács Béla környezetvédelmi minisztert, Szabó János honvédelmi minisztert, valamint Balogh Gyula volt szervező főtitkárt, akik elhagyták a termet.

Az FKGP-ben soha nem vetődött fel a koalícióból való kilépés lehetősége
A küldöttek kézfelemeléssel szavazva saját kérésére megerősítették pozíciójában Torgyán Józsefet. A szavazás szabályosságát többen vitatták, a teremben lévők két táborra szakadtak. Az egyik oldal Torgyán lemondását követelte, míg a másik éljenezte a párt elnökét. Torgyán József beszédében kijelentette: az FKGP-ben soha nem vetődött fel a koalícióból való kilépés lehetősége, de ragaszkodnak ahhoz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz tartsa be a koalíciós szerződést, és ennek megfelelően hívja vissza miniszteri tisztségéből Boros Imre PHARE-ügyekért felelős minisztert. A nagyválasztmány ezt meg is szavazta.

G. Nagyné Maczó Ágnes alelnök lett

Visszavette a kisgazdapárt G. Nagyné Maczó Ágnest, Üröm polgármesterét. Torgyán József kézcsókkal fogadta a korábban kegyvesztetté vált politikus asszonyt, és maga mellé ültette az emelvényre. Ezt követően a résztvevők alakították a kisgazdapárt felső vezetését. Gyimóthy Gézát a párt főtitkárává választották az eddigi Bernáth-Varga Balázs helyett, aki viszont megörökölte az eltávolított Balogh Gyula országos szervezőtitkári posztját. A párt országos alelnökévé választották Homoki Jánost és G. Nagyné Maczó Ágnest, akinek visszaállították korábbi jogait is. A többi, politikai kérdésről az FKgP szeptember 29-i országos gyűlésén döntenek.

Visszavette a kisgazdapárt G. Nagyné Maczó Ágnest
A posztján megerősített Torgyán József a gyűlés utáni sajtótájékoztatón az Index tudósítóinak kérdésére úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a miniszterelnök nem menesztené Szabó Jánost és Turi-Kovács Bélát azután, hogy a kisgazda elnökség jövő héten így dönt, akkor szeptember 29-én az újabb nagygyűlés után felbontja a koalíciót. A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy bár kétségtelen, hogy a Fidesz politikusai úgy nyilatkoznak, hogy a Fidesz egyedül szeretne kormányozni a 2002-es választások után, a kisgazdapárt megkerülhetetlen lesz jövőre is a kormányalakításnál. Torgyán József az európai parlamenti demokráciák történetében példátlannak nevezte, hogy a Fidesz a kisgazdapárt szétverésén dolgozik, és bejelentette, hogy örömmel látná, ha a vezető kormánypárt politikusai cáfolnák a Kis Újság azon cikkét, miszerint a Fidesznek az a célja a kisgazdapárttal, ami korábban a KDNP-vel volt. A sajtótájékoztató végeztével a Torgyán-hívek Cegléden ünnepelték győzelmüket.

A reformkörösök saját gyűlésüket tartják legitimnek

Az FKGP Reform Polgári Platformjának országos nagygyűlése egyperces néma felállással kezdődött a csütörtökön elhunyt kisgazda képviselőre, Vörös Vincére emlékezve. Ezután a reformkörösök által elnöknek jelölt Lányi Zsolt beszédében elődjének nevezte Torgyán József pártelnököt, s a kisgazdapárt egységének helyreállítására, egy új, a párttagságot jogaiba visszahelyező pártalkotmány elfogadására és a Fidesszel, valamint az MDF-fel való hosszú távú szövetségi politika folytatására szólította fel az egybegyűlteket.

Torgyán József a mai naptól nem tekinthető az FKGP elnökének
Miután a Ceglédről megérkezett két-háromszáz küldöttel kiegészült a gyűlés, még mindig nem volt tiszta, hogy a pártalkotmány szerint összehívható-e az országos nagyválasztmányt, ám ezt a kérdést Lányi Zsolt "A szentségit, elég volt a jogászkodásból!' felkiáltással hamar lezárta. Ezt követően az FKGP országos nagyválasztmánnyá alakult, és ellenszavazat nélkül Lányi Zsolt országgyűlési képviselőt választotta az FKGP országos elnökévé. Torgyán József a mai naptól nem tekinthető az FKGP elnökének - jelentette ki a budapesti tanácskozás részvevői előtt Várhelyi András levezető elnök, a reformkisgazdák ügyvivője. Magyarázatul elmondta: a ceglédi országos nagygyűlés felbomlott, tehát a reformkisgazdák jogfolytonosan folytatják az FKGP országos nagygyűlését Budapesten az Olimpiai Csarnokban.

A reformkisgazdák új országos elnökséget választottak

A reformkisgazdák a budapesti Olimpiai Csarnokban elsöprő többséggel, nyílt szavazással határoztak az új, 32 tagú kibővített országos elnökség megválasztásáról. Az elnökség 12 tagját a helyszínen megválasztották, köztük Nagy Ferenc Józsefet, az egykori pártelnököt és Cseh Sándort, a Kisgazdaszövetség elnökét, és ezzel a szövetség visszatért a kisgazdapártba. Ugyancsak megválasztották elnökségi tagnak a kilenc reformkisgazda országos ügyvivőt. Az elnökségbe szeptemberig, az alkotmányozó nagyválasztmányig - amelyen az FKGP új pártalkotmányát is elfogadják - kell valamennyi megyének és Budapestnek egy-egy tagot delegálnia.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött az országos nagyválasztmány arról is, hogy megerősíti a Torgyán József ellen a közjegyzőnek átadott 980 bizalmatlansági indítványt.