Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fodorék felálltak

2008.03.21. 22:21
Fodor Gábor pénteken felfüggesztette az SZDSZ ügyvivői testületében jogai gyakorlását,három társával, Béki Gabriellával, John Emesével és Szent-Iványi Istvánnal.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter pénteken felfüggesztette az SZDSZ ügyvivői testületében viselt tisztségét, és mindaddig nem kíván részt venni a párt vezető testületének munkájában, amíg az országos tanács össze nem hívja a rendkívüli küldöttgyűlést. Fodor Gáboron kívül további három ügyvivő, Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggesztette jogai gyakorlását az országos tanács következő üléséig.

Köteles Péter borsodi SZDSZ-küldött korábban azt nyilatkozta, T. Asztalos Ildikó Kóka János javára szervezett álküldötteket a párt tavalyi tisztújítására. A Jüttner Csaba vezette bizottság viszont ezzel ellentétesen azt állapította meg, hogy történt szabálytalanság, ám nem Kóka, hanem Fodor javára, igaz az, hogy az álküldöttek kire voksoltak, nem állapítható meg, mivel a szavazás titkos volt. Kóka pártelnök felszólította a csalásban közreműködőket, függesszék fel párttisztségeiket

Kóka János pénteki sajtótájékoztatóján nyilvánosan is beszélt a Jüttner-jelentésről, illetve a kialakult helyzetről. "A Jüttner-bizottság vizsgálata lezárult és egyértelműen megállapította: T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor érdekében négy illetéktelen küldöttet buzdított arra, hogy szavazzanak. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lettem volna" - mondta az SZDSZ elnöke pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján. Kóka János közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy távozzanak a pártból, akik csaltak vagy csalást szerveztek.

Jüttner megyéjében is volt álküldött?

Gusztos Péternek, az SZDSZ ügyvivőjének nincs tudomása arról, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is volt olyan küldött, akinek az aláírása szerepelt ugyan a párt tavalyi elnökválasztási jegyzőkönyvében, de valójában nem jelent meg a küldöttgyűlésen. Előzőleg a Hír TV közölte, hogy újabb álküldöttre bukkantak.

A kereskedelmi csatorna péntek este számolt be arról, hogy nemcsak a Jüttner-jelentésben szereplő négy álküldött szavazott tavaly az SZDSZ elnökválasztásán. Mint a televízióban elhangzott, stábjuk figyelt fel arra, hogy Gulács polgármesterének szignója az elnökválasztási jegyzőkönyvben erősen eltér az eredetitől, a polgármester pedig a Hír TV-nek azt mondta: tavaly nem volt ott az SZDSZ elnökválasztásán, vagyis elvileg a neve mellett nem szerepelhetne aláírás.

Gulács Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol Jüttner Csaba az SZDSZ megyei vezetője. Ő volt az, aki "Kóka bizalmasaként" a borsodi álküldöttek ügyében lefolytatta a vizsgálatot - jegyezte meg a televízió, hozzátéve, hogy az csak egyetlen megyére, Borsodra korlátozódott.

Önmaga paródiája

Fodor Gábor pénteken újságíróknak úgy nyilatkozott: az SZDSZ jelenlegi helyzetében paródiája annak, ami miatt 20 évvel ezelőtt létrejött. A miniszter a távirati irodának döntése indokaként azt említette, hogy az ügyvivő testület másodszor sem tudott döntést hozni a tavalyi elnökválasztás kapcsán történtekről. A liberális politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy üt-tagságának felfüggesztése összefüggene azzal, hogy Kóka János pártelnök pénteken azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat.

Fodor Gábor hangsúlyozta: nem engedi magát besározni, saját és pártja becsületét mindenképpen megvédi. Hozzátette: az ügyvivő testület megbeszélésein előállt megoldási javaslattal, de azt nem fogadták el. Ennek részleteiről Fodor Gábor nem kívánt beszélni.

Fodort követik

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István közös közleményükben azt írják: "a tegnapi nappal nyilvánossá váltak a Köteles-ügyet vizsgáló Jüttner-bizottság megállapításai. A vizsgálat után egyértelmű a helyzet, hiszen a jelentés kimondja, hogy a titkos szavazással lebonyolított elnök, az ügyvivők, valamint az Országos Tanács húsz tagja választásának eredményét befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok.

A közlemény szerint "az SZDSZ Országos Ügyvivői Testületének, mint a párt politikai vezetésének feladata ebben a helyzetben nem az, hogy a kialakult válságot mélyítse, hanem közös erővel, a személyes érdekeket félretéve, a megmaradt és a potenciális szavazóink elvárásával összhangban megoldja".

Kuncze Gábor a tisztújítás ellen

A tisztújítás elleni nyílt levelet írtak a szabad demokrata pártagoknak ismert és mezei SZDSZ-tagok, nagyjából eddig nyolcvanan, köztük Kóka János korábbi támogatója, Lakos Imre és Wittinghoff Tamás is aláírta, de szignálta a levelet Kuncze Gábor korábbi szabad demokrata pártelnök is.

"Mi, az SZDSZ tagjai és tisztségviselői elítélünk minden a párt 2007. márciusi küldöttgyűlésén történt szabálytalanságot" - tartalmazza a nyílt, amelyben felszólítják mindazokat, akik csaltak vagy csalást szerveztek, hogy mondjanak le minden, az SZDSZ-ben viselt pozíciójukról és haladéktalanul távozzanak a pártból.

"Politikai ellenfeleink szája íze szerint való hibás és önsorsrontó döntés volna előrehozott tisztújítást tartani", vélik. Nyomatékosan kérik az SZDSZ országos tanácsát, hogy határozatban ítéljen el minden bizonyítható szabálytalanságot, kezdeményezze a felelősök megbüntetését, és adjon erős felhatalmazást a jelenlegi vezetésnek a reformprogram végigviteléhez.

Az aláírók úgy vélik: az ügyvivő testület csütörtökön elmulasztotta, hogy meghozza az egyetlen vállalható döntést, ez pedig egyre nagyobb károkat okoz az SZDSZ-nek.

"Az elmaradt döntésért a felelősségben osztozni nem tudunk és nem kívánunk. Ezért a mai nappal az országos tanács soron következő üléséig üt tagságunkhoz fűződő jogaink gyakorlását felfüggesztjük" - írja Béki Gabriella, John Emese, és Szent-Iványi István.

"Azt várjuk, hogy döntésünket követően Kóka János és azon ügyvivők, akik nem tartották szükségesnek, hogy közösen megnyissuk az utat a tisztújító küldöttgyűlés előtt, most végre döntésre jutnak" - sorolják követelésüket.

Az ügyvivők azt várják, hogy az április 5-ei ot ülésre olyan javaslatot terjesztenek elő, mely elősegíti a kibontakozást, az SZDSZ legitimációs válságának lezárását.

Kóka: Azok távozzanak, akik csaltak

"Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó helyett a politikai felelősséget" - tartalmazza Kóka János pártelnök válaszközleménye. Kóka továbbra is azoktól várja, hogy lemondjanak, akik részt vettek a csalásban.

A vizsgálat következményeiről az üt tegnapi határozata és a párt alapszabálya alapján az országos tanács a következő ülésén dönt, tette hozzá Kóka János.

A négy politikus tagságának felfüggesztésével nyolc tagú lett az SZDSZ ügyvivői testülete: Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Gusztos Péter, Horn Gábor, Magyar Bálint, Világosi Gábor, Wittinghoff Tamás és Weinek Leonárd továbbra is részt vesz a liberális párt vezetői testületének munkájában.

Négy helyett három álszavazó

Számításaink szerint négy helyett csupán három álszavazó volt, derült ki az SZDSZ jegyzőkönyveinek átfésülése után. Az a négy borsodi küldött, aki nem tette tiszteletét az SZDSZ tisztújításán, gond nélkül beazonosítható. A küldöttpótlékok összesítése már keményebb dió.

Egy házaspár hölgy tagját két különböző nő helyettesítette, a váltás indoka, hogy az első feleségdublőr öregebbnek nézett ki az uránál, így az első nap lecserélték. Következésképp csak a második helyettesítő szavazott, így csak ő számít álszavazónak.

A férjet pótló férfi kiléte szintén könnyedén megállapítható, ahogy az is, ki voksolt egy másik hiányzó borsodi hímnemű küldött helyett. Ez összesen három álszavazó. Hogy a negyedik hiányzó küldöttet ki pótolta, az a jegyzőkönyvekből nem derül ki.