Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Fodor nagy forgalmat bonyolít

2008.06.17. 21:45
Az SZDSZ új elnöke jövő hétfőn találkozhat Orbán Viktorral, kedden viszont Gyurcsány Ferenccel egyeztet. Fodor Gábor korábban bizonytalanul nyilatkozott az előrehozott választásokról.

Fodor Gábor, az SZDSZ új elnöke jövő hétfőn találkozhat Orbán Viktorral, ha a Fidesz elnökének is megfelel az időpont - tudta meg az MTI liberális körökből. Ha a Fidesz számára jó a hétfői időpont, akkor Fodor Gábor és az SZDSZ nyitott arra, hogy aznap legyen az egyeztetés - mondta egy magát megnevezni nem kívánó SZDSZ-es forrás.

Az MTI fideszes körökből úgy tudja, hogy az SZDSZ részéről ez az időpont merült fel. Azt viszont még nem tudni, hogy Orbán Viktornak megfelel-e a hétfő. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: zajlik az időpont-egyeztetés.

Kedden Gyurcsánnyal találkozik Fodor

Fodor Gábor és az SZDSZ vezetése jövő kedden találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel - ezt maga a kormányfő jelentette be kedden, az MSZP frakció ülésének szünetében.

Orbán Viktor múlt hétfőn levélben javasolt mielőbbi személyes találkozót az SZDSZ két nappal korábban megválasztott elnökének, akinek többek között azt írta, hogy mostanra a Fidesz és az SZDSZ felelősségévé vált a kiút biztosítása a válságból, miután a kisebbségi kormány szerinte a saját hatalmi harcaival van elfoglalva.

Orbán Viktor több interjúban is beszélt arról: abban szeretne megállapodni az SZDSZ elnökével, hogy a parlament minél hamarabb oszlassa fel magát, és kínálják fel a köztársasági elnöknek a lehetőséget, hogy kiírhassa az előre hozott választást.

Központi kérdés: legyen-e előrehozott választás?

A liberális pártelnök korábban azt elmondta, hogy nem az előre hozott választásokról, hanem például az általa már korábban is említett konkrét programpontokról akar tárgyalni a legnagyobb ellenzéki párt elnökével. Fodor Gábor megválasztása után arról beszélt, hogy az SZDSZ csak akkor támogathatja az előre hozott választást, ha a pártok megállapodnak: a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket.

Az új elnök később viszont arról beszélt egy interjúban, hogy az előre hozott választások jelenleg nem szolgálják az ország érdekét, illetve, hogy a Fidesz környékén tervek készülnek arról, miként kellene átalakítani a magyar közjogi berendezkedést.

Orbán Viktor erre a felvetésre azt nyilatkozta: indokolatlannak tartja a kijelentés mögül kivillanó félelmeket, mert a "csoda esetét leszámítva" az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget egy párt egyedül nem tudja megszerezni.