Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fodor: nem egy SZDSZ-es Orbánnal kell sikeresnek lenni

2000.11.24. 21:19
Fodor úgy vélte: a Fidesz ellenfél, az MSZP pedig vetélytárs a következő választáson. A politikus álláspontja szerint a szabaddemokratáknak radikális és kemény programmal kell kiállniuk, ami visszahozhatja a párt rendszerváltás-kori erejét.
Fodor Gábor megfogalmazása szerint az ország bizonyos szempontból a rendszerváltás óta nem volt olyan rossz helyzetben, mint most. Álláspontja szerint ugyanis a jelenlegi kormánykoalíció szociálisan érzéketlen, korlátozni akarja a szellemi, oktatási, kulturális és vallásszabadságot, virágzik a politikai korrupció és az alkotmányos rend lebontása folyik. Fodor Gábor ezért kizárta a koalíció lehetőségét a Fidesszel és a kisgazdapárttal, hangsúlyozva, hogy ezek az erők pártjának ellenfelei, míg az MSZP a vetélytársa. Szerinte nem látványos PR-munkával lehet meggyőzni a választókat, hanem egyértelmű, határozott programmal.

Fodor Gábor
világos alternatívát kínálna a Fidesszel szemben
Nem egy SZDSZ-es Orbán Viktorral lehet az SZDSZ sikeres

Elképzelhetőnek nevezte viszont a koalíciós együttműködést a Békejobbal. Érvelése szerint a Fideszt nem lehet a saját eszközeivel leváltani, hanem gyökeresen mást kell csinálni. Nem hiszek abban, hogy egy SZDSZ-es Orbán Viktor lehet sikeres - közölte. Leszögezte ugyanakkor: 2002-ben nem lépnek koalícióra az MSZP-vel, amennyiben a szocialisták abszolút többséget szereznének. Az 1994-98 közötti időszakot elemezve Fodor Gábor azon a véleményen volt, hogy a szabad demokratáknak nincs miért szégyenkezniük, nagyrészt ugyanis az ő kormányzati jelenlétüknek köszönhető a gazdaság stabilizálása, a NATO-csatlakozás és az uniós integráció előrehaladása.

Fodor győzelme esetén együttműködne Demszkyvel

Hibának nevezte viszont, hogy a párt 1996-ban - amikorra súlytalanná vált a koalícióban - nem lépett ki a kormányból. Fodor Gábor lát esélyt arra, hogy Demszky Gáborral szemben az SZDSZ elnökévé válasszák a december eleji küldöttgyűlésen. Felhívta a figyelmet: pártelnökké választása esetén - riválisával ellentétben - együtt kívánna működni Demszky Gáborral. Arra a kérdésre, hogy mit tenne Demszky Gábor győzelme esetén, a jelölt azt válaszolta: az SZDSZ és a politikai élet érdekeinek megfelelő döntést hozna.

Világos alternatíva, radikális program kell

Az SZDSZ-nek Orbán Viktor és Kövér László pártja ellenpólusává kell válnia, és alternatívát kell felmutatnia vele szemben - jelentette ki Fodor. A politikus álláspontja szerint a szabad demokratáknak radikális és kemény programmal kell kiállniuk, ami visszahozhatja a párt rendszerváltás-kori erejét. Fodor számít arra, hogy megfelelő párbeszéd esetén visszatér a párthoz egykori értelmisége.

Fodor Gábor rendezvényén megjelent az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportjának több tagja, köztük Kuncze Gábor frakcióvezető, Eörsi Mátyás, Béki Gabriella, Bauer Tamás és Mádai Péter. A vendégek között volt Hortobágyi Krisztina is, aki a közelmúltban hagyta el a Fidesz frakcióját.

Mádai Péter éles hangnemben állt ki Fodor Gábor mellett, leszögezve, hogy ő olyan személlyel nem kívánna együttműködni, aki kizárással fenyegeti azt, aki vitás kérdéseket vet fel. Tamás Gáspár Miklós filozófus azon a véleményen volt, hogy a jelenlegi kormány felmondta a társadalmi szerződést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!