A főváros is támogatná a BKV-tarifaemelést

2000.08.15. 14:58
A Városházán támogatják a BKV-nak azt az elképzelését, hogy előrehoznák a jövő évi tömegközlekedési tarifaemelést Budapesten - értesült az Index. A Népszabadság információi szerint ugyanis a BKV decemberben megemelt áron adná el a januári bérleteket - ha ezt a Fővárosi Közgyűlés és a Pénzügyminisztérium is jóváhagyja. A Főpolgármesteri Hivatal ugyanakkor cáfolja ugyanennek a napilapnak egy másik hírét, amely szerint a metróépítés miatt több fővárosi beruházást is leállítanának.

"Készül a BKV jövő évi tarifaemelési javaslata. A januártól esedékes, rendes évi áremelést a cég illetékesei szerették volna szeptemberre előrehozni, ám nem készültek el időben a tervezettel. Most már azzal is beérik, ha decemberben megemelt áron adhatják a januári bérleteket"- írta a Népszabadság. Információink szerint ezt a lépést a Városháza is támogatja.

A Pénzügyminisztériumban egyelőre nem kommentálták a hírt, mondván, előbb megvárják a Fővárosi Közgyűlés tarifaemelésről szóló előzetes döntését, és csak azután vizsgálják meg az ügyet.

Nem fújják le a beruházásokat

Ugyanakkor a Városházán meglepve fogadták a Népszabadság Budapest rovatának egy másik hírét, amely szerint a metróépítés miatt kialakult alkudozásban, az MSZP és az SZDSZ vezetői egyes fejlesztéseket kihúznának a főváros hétéves fejlesztési tervéből. Magyarán: a négyes metró miatt elmaradnának egyes fővárosi beruházások.

Az Indexhez az üggyel kapcsolatban sajtóközleményt juttatott el a Főpolgármesteri Hivatal. Ebben a sajtófőnök, Nyáry Krisztián leszögezi: "a főváros vezetése minden alapot nélkülöző hírlapi kacsának minősíti azt, a mai Népszabadságban megjelent hírt, amely szerint a Városháza 'beruházásokat fúj le a metró miatt'. Az, aki ilyen hírt terjesztett - jó esetben - nem ismeri a tényeket."

A négyes metróhoz csak elkülönített pénzeket használnak fel

A négyes metróról olyan előterjesztés készül a Közgyűlés elé, amely azt javasolja, hogy a főváros költségvetésében a metróra fenntartott összeget (23,4 milliárd forintot) kizárólag a metróberuházás keretén belül, három állomás és egyéb létesítmények megépítésére használják fel - közölte Nyáry Krisztián.

Ezzel egyidejűleg a főváros hétéves tervében a Bartók Béla út, a Szt. Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér felújítására fenntartott összegeket (mintegy 7 milliárd forintot) szintén az eredeti terveknek megfelelően használja fel az önkormányzat.

Félmilliárd jut a Thököly útra és a 44-es villamosra

Az előterjesztés emellett tartalmazza, hogy a 44-es villamosvonal rekonstrukciójára az ugyancsak céltartalékon tervezett összegből mintegy félmilliárd forintot a Thököly út elejének és a villamospályának a felújítására használjanak fel.

A metróberuházással kapcsolatos javaslat tehát semmilyen más projektre tervezett költséget nem érint, csak három különböző forrásból megvalósuló nagyberuházás egyidejű, összehangolt megvalósítását jelenti - hangsúlyozza a közlemény.

Teljesen légből kapott az az állítás is, hogy ,,a metróhoz kapcsolódó munkálatok költsége ötvenmilliárdra rúg". A metróval kapcsolatos közgyűlési előterjesztés végösszege 30,2 milliárd forint (plusz áfa). Hamis az állítás is, hogy a Városháza ,,leállítja" a rákospalotai füstgázmosó építését, a budai rakpart korszerűsítését vagy a Bécsi úti csatornaépítést.

Füstgázmosó: felhívás előminősítésre

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű rekonstrukciójára (amelynek része a füstgázmosó építése és a kazánok felújítása) a Főváros és az FKF Rt. augusztus 10-én bocsátotta ki a nyílt, nemzetközi előminősítési felhívást.

A sajtóiroda szerint a budai Duna-parti út és a csatornaépítés előkészítése is rendben folyik. A Bécsi úti szennyvíz-főgyűjtő megépítéséről éppen hétfőn határozott a főpolgármesteri kabinet. Mindkét beruházás kivitelezése jövőre kezdődik meg, a füstgázmosó építése 2003-ban befejeződik. Az ipartelepi feltáró út építése és a Fővárosi Levéltár megépítése az önkormányzat költségvetésében -- változatlan forrásösszeggel szerepel, és azokat a metróberuházás nem érinti - zárul az állásfoglalás.

Az üggyel kapcsolatban Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke az Indexnek elmondta: nagyon sok kárt okozhat egy-egy uborkaszezonbeli téves hír a Városházának, hiszen számos vállalkozás már megvásárolta a pályázati anyagokat, illetve fontolgatja az indulását a tendereken, s ezt a folyamatot zavarhatja meg egy-egy pontatlan híradás.

A Főpolgármesteri Hivatalban máris több cég érdeklődött, hogy igazak-e a hírek, s valóban "lefújják-e a beruházásokat". Mint megtudtuk, hivatalos helyen ezeket az értesüléseket egyértelműen cáfolták.