Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Háború az MTV-ben

2005.10.08. 10:35
Egy, a Friderikusz helyettesítéséről kialakult presztízsvita kapcsán a Szólás szabadsága műsorvezetője kipakol: a Népszabadságnak adott interjújában teljes alkalmatlansággal vádolja Rudi Zoltán MTV-elnököt, és "sok száz ember nevében" az első számú vezető azonnali menesztését kéri számon a politikán.
"Vagy Rudi, vagy a szakmaiság. Döntsenek erről a politika csinálói, ez az ő felelősségük. De ha minden marad a régiben, kénytelen leszek rövid időn belül megszervezni azt a civil demokratikus mozgalmat, amely figyelmezteti őket is a tűrhetetlen televíziós közállapotokra" - mondta a Népszabadságnak Friderikusz Sándor. A Szólás szabadsága című műsor vezetője egy a helyettesítése kapcsán kialakult belső vita után nyilatkozott a lapnak, a húsz hónapja kinevezett új vezetés teljes alkalmatlanságát hangsúlyozva. A riporter szerint már a politika is tisztában van és el is ismeri Rudi Zoltán alkalmatlanságát, de a választások előtt nem akarnak hozzányúlni az MTV-hez.

"A Rudi Zoltán vezette Magyar Televízió minimálisan sem felel meg a harmadik évezred műsorszolgáltatási igényeinek, a máig ott lévő kitűnő szellemi muníció egy ember, a teljes joggal felruházott elnök és két társa vezetési és emberi alkalmatlanságán vérzik el" - állítja Friderikusz. A műsorvezető szerint a tévéelnöknek csak az számít, ki mögött van politikai háttér, példaként a NévShowr megszüntetését hozta. Szerinte amíg Medgyessy Péter volt miniszterelnök hivatalban volt, a vasárnap esti szórakoztató műsort vezető Hajdú Péter - és üzlettársa, az ex-kormányfő nevelt lánya, Tornóczky Anita - "elé vörös szőnyeget terítettek", de kormányváltást követően előbb Tornóczky riportműsorátszüntették meg, majd NévShow-ra is szabad vadászatot engedélyezett.

Nem hallgathatott

A műsorvezető saját bevallása szerint szégyelli, hogy idáig hallgatott, de mint "független értelmiségi" a szakmai, erkölcsi és anyagi visszaélések miatt már kötelességének tartotta megszólalni. Nyilatkozatához közvetlenül a Szólás szabadsága helyettes műsorvezetőjének kiválasztása körül kialakult belső vita vezetett: Friderikusz "nem gondolt rá", hogy a kérdésben egyeztetnie kéne a néhány hónapja kinevezett, a műsorvezető szerint a televíziózásban semmilyen megjegyezhető érdemet nem szerzett hírigazgatóval, László Péterrel. Ugyanakkor állítja: Rudival egyeztetett arról, hogy a Sport TV elnökét, Horvát Jánost kérte fel, és Rudi "tétova módon" bele is egyezett. Friderikusz szerint a tv-elnök azonban tekintettel arra, hogy kereskedelmi tévék alkalmazottai a műsorszolgáltatási szabályzat szerint nem vezethetnek műsort az MTV-ben, már akkor azt mondta neki, ha botrány lesz belőle, ő nem tud a dologról. A belső viták végül oda vezettek, hogy Horvát visszalépett, és Friderikusz szerint az MTV Krizsó Szilvia "kötelességévé tette" a helyettesítést.

Saját műsorstruktúrát csinált

A szakmai viták azonban nem állnak meg Friderikusz műsoránál: a riporter szerint az MTV új őszi műsorstruktúrája még "struktúrácskának sem nevezhető, 2-3 műsor indult szeptemberben. Ezzel szemben -- bár ez nem munkaköri kötelessége -- ő még a tavasszal egy 17 műsorból álló tervet tett le a tvelnök asztalára, akinek ez Friderikusz szerint ugyan tetszett, és azt mondta, biztosan megcsinálják, de a terv a fiókban maradt. Friderikusz elismerte: javaslatot tett az Este átalakítására is, szerinte a műsor "annyira elfáradt, hogy hibát hibára halmoz". Emlékezetes: tavaly ősszel Friderikusz már felmondással fenyegette az MTV vezetőit, miután hiába kért az Este idősávjában saját műsort. Az akkori vita során végül a showman kényszerült visszavonulni, miután felmondását elfogadták, és és sok sikert kívántak további pályafutásához.

Rudi szeretne segíteni Friderikusznak

Szeretnénk segíteni Friderikusznak, de több sikertelen elnöki pályázat után nyilván nehéz elviselni, hogy az MTV műsorpolitikájával kapcsolatban nem az ő szava a döntő. És nem ő dönti el azt sem, ki legyen a műsorvezető köztévé azon műsorában, amit úgy hívnak, hogy Friderikusz- A Szólás szabadsága. - nyilatkozta az Indexnek Rudi Zoltán, az MTV elnöke. Az MTV vezetése várhatóan hétfőn tárgyal arról, hogy a kialakult helyzetben milyen lépéseket tesznek.

A tévéelnök szombat délután az MTI-nek elmondta, hétfőn az etikai bizottsághoz fordul, foglaljanak állást a műsorvezető magatartásáról. Hozzátette, hogy vezető munkatársaival konzultálva dönt a műsor további sorsáról.