Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Mégis százmilliós megrendelést kapott Friderikusz az MTV-től

2003.03.07. 13:44
A jövő héttől két új műsorral is jelentkezik Friderikusz Sándor az MTV-n, a Vitray Tamás vezette Hoztam egy milliót! hetente háromszor, a Repülj most! egyszer kerül a képernyőre. A showman vállalkozásának a produkciókért a 300 millió forinthoz közeli bruttó összeget fizet a köztévé. Friderikusz pénteken mutatta be az induló műsorait, sajtótájékoztatóján azonban nem voltak jelen az MTV vezetői.
Friderikusz Sándor az Indexen egy hete megjelentett közleményben cáfolta írásunkat azt állítva, hogy műsorai esetében "nincs szó százmilliókról", "egyik vetélkedő költségvetése sem közelíti meg az 5 millió forintot". Az Index birtokába került dokumentumok tanúsága szerint ez nem így van.

Vittem egy mlliót

Kulturális esemény
A köztévé minden egyes epizód esetében több mint félmillió forintos szponzorációs lehetőséget is biztosított a Hoztam egy milliót! adásaiban. A műsor támogathatóságáról Ladvánszky György, az ORTT testületének MSZP-s tagja adott ki tájékoztatást. Ladvánszky levelében leszögezi, hogy azért ő fejti álláspontját a műsorra vonatkozó kérdésről, a testület jelenleg nem működik. A szocialista ORTT-tag véleménye szerint Friderikusz műsorszámainak támogatása nem ütközik a médiatörvénybe, mert a műsorok "kulturális eseménynek tekintketők".
A ma bemutatott hosszabb, 35 részes vetélkedősorozat a Hoztam egy milliót! epizódonként bruttó 6,4 millió (5123200 forint + áfa) forintjába kerül a forgalmi adót továbbhárítani nem tudó köztévének. A Vitray Tamás vezette műveltségi vetélkedőért darabonként közel 5 millió forint készpénzt fizet a TV Pictures Production Bt.-nek, ám további félmilliós szponzorációs megjelenést is biztosít a készítőknek. Friderikuszék vállalkozását az MTV ingyenes stúdióhasználattal, és gyártási kapacitással is segíti, de további 18 millió plusz áfával beszáll a díszletek elkészítésébe is. Néhány más kisebb tétel mellett a köztévé nettó 10 milliós forintot is kiutal a cégnek még a március 11-i kezdés előtt a műsor licence-ért. Az MTV sportosztályát vezető Vitray a szórakoztató műsorban való közreműködéséért esténként 300 ezer forintot kap.

Kisebb műsor kisebb jogok

A rövidebb, 8 adásosra tervezett, hetente egyszer huszonöt percben megjelenő Repülj most! show szerényebb költségvetéssel készül. A hétfőn induló műsor epizódjai csak bruttó 3,8 millió forintba kerülnek. Ám a tévé a másik produkcióhoz hasonlóan itt is 1,5 millió plusz áfával finanszírozza a műsor főcíme és más szükséges grafikai munkák elkészítését. A jogokért pedig Friderikusz ez esetben csupán 5 millió forintot kért. A két műsor pénteki bemutatóján Ragáts Imre, az MTV Rt ügyvezető alelnök nem vett részt.

A határon innen

Az Index információi szerint a Friderikusz-vállalkozás méreteit az is befolyásolta, hogy a 300 millió forint feletti szerződéseket az MTV kuratóriumi elnökségének kell engedélyeznie, az ennél kisebb összegű üzletkötéseket a köztévé vezetője, pillanatnyilag Ragáts Imre is szentesítheti. A két sorozat (224 illetve 30,6 millió) elkészítésére bruttó 254 millió forintot fizetnek ki a TV Picturesnek. A díszletekre, főcímekre és a jogokra további bruttó 45 millió forintos keret áll rendelkezésre, így összességében a két vetélkedőért alig valamivel a 300 milliós határ alatt állapodott meg a két fél. A közszolgálati televízió megrendelésének nagyságáról megkérdeztük Friderikusz Sándor cégét is, ám onnan egyelőre nem kaptunk választ.