Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hat nyomozás az FVM cégeinél

2001.05.31. 17:03
Újabb agrárcégvezetőt vett őrizetbe az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. Ezúttal Böröczky Csabát a Concordia Közraktározási Rt. többségi tulajdonában lévő GMS '96 Kft. kereskedelmi igazgatóját gyanúsítják 77 millió forintos hűtlen kezeléssel és 30 millió forintos sikkasztással. A bíróság holnap dönt Böröczky előzetes letartóztatásáról. Az ORFK a Torgyán Attila-féle kazetta ügyön kívül öt FVM tulajdonban lévő cégnél folytat vizsgálatot, s ezek közül Böröczky lehet a harmadik agrárcégvezető, akit előzetes letartóztatásba helyezhetnek a rendőrök.
A Népszava által kirobbantott Torgyán Attila-féle úgynevezett kazettabotránnyal kezdődött vizsgálat az FVM tulajdonában lévő cégek ügyében. Összesen hat ügyben folyik a nyomozás. Először Torgyán József volt agrárminiszter fiának állítólagos vesztegetési botrányában kezdett vizsgálódni a rendőrség.

A kazettaügy után másik két nyomozást indított az ORFK az Agrárinnovációs Kht.-nál. A cég két vezetőjét, Osváth László ügyvezető igazgatót és helyettesét Sipter Ferencet a napokban helyezte előzetes letartóztatásba bíróság az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága javaslatára, őket ugyanis különösen nagy vagyoni kár okozásával gyanúsítják. Ezután szintén két ügyben kezdett el nyomozni a rendőrség a Concordia Közraktározási Rt.-nél, majd az Agrármarketing Centrumnál.

A Concordia Rt. többségi tulajdonában lévő GMS '96 Kft. kereskedelmi igazgatóját tegnap vette őrizetbe az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. Böröczky Csabát összesen 107 millió forintos kár okozásával gyanúsítják.

Az ORFK 30 millió forintos sikkasztással és 77 millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsítja az agrárcég vezetőjét - mondta az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. - Az előzetes letartóztatásáról holnap dönt a bíróság.

Az Agrárinnovációs Kht. egyik vezetője a Népszabadság információi szerint nemcsak saját maga, hanem Szabadi Béla ellen is vallott a rendőrségen. Elképzelhető, hogy az FVM volt politikai államtitkárát tanúként hallgatják ki az ügyben. Garamvölgyi ezzel kapcsolatban az Indexnek kijelentette: egyelőre még nincs szó Szabadi beidézéséről, de nem zárható ki, hiszen percről percre változnak az események.