Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Romaexporttal vádolja Gádoros Orosházát

2002.10.24. 11:00
A Békés megyei Gádoros önkormányzata azzal vádolja a szomszédos Orosházát, hogy ugyanazt teszi velük, mint nemrégiben Paks Németkérrel: más településekre akarja "exportálni" a "problémás" lakókat. Gádoros polgármestere az Indexnek elmondta: tudomása szerint nem az övék az első eset, amikor Orosháza romákat költöztet ki a városból. Orosházán visszautasítják vádaskodást, a polgármesteri hivatal jogi lépéseket helyezett kilátásba.
Egy nyolctagú, Orosházán élő roma családot a felhalmozott lakbértartozás miatt - jogerős végzés alapján - október elején kiköltöztettek bérlakásukból - tudta meg a Népszabadság. Másnap közvetítőn keresztül értesültek arról, hogy Gádoroson eladó egy, a tulajdonos halála miatt megüresedett szoba-konyhás, víz, villany és gázfűtés nélküli ház. Közvetítőjük megállapodott az ingatlan elhunyt tulajdonosának egyik örökösével: ha október 11-éig kifizetik a vételárat, övék a ház.

Házfoglalás

A Népszabadság úgy tudja, hogy időközben az örökösök - miután rájöttek, hogy romák állnak tárgyalópartnerük mögött - elálltak az eladástól. Gádoros polgármestere, Prozlik László szerint viszont az egyik örökös igényt tart az ingatlanra, ezért nem vehette azt meg a roma család.

A család a foglaló kifizetése után beköltözött a házba, de a határidőig nem fizette ki a teljes vételárat. A gádorosi önkormányzat - az ingatlanra igényt tartó örökös kérésére - megvizsgálta a helyzetet, majd kimondta, hogy a nyolctagú család jogcím nélküli házfoglalónak minősül.

Rémisztgetés

A gádorosiak azt híresztelték a beköltözőkről, hogy a közelmúltban egyik hozzátartozójuk követett el a környéken egy gyilkosságot. A család végül október 15-én, a helyi önkormányzat biztosította jármű segítségével ment el a békési községből. Először egy tanyaközpontban fogadták be a romákat, pár nap múlva a hajléktalanok orosházi átmeneti szállásán kaptak helyet.

Gádoroson sokan úgy vélik: ugyanaz történt Orosházán, mint a közelmúltban Pakson - Tolna megyében Németkérre, Békésben Gádorosra akarták "exportálni" a város szociális gondjait. Ezt Orosházán visszautasították azzal, hogy senkit nem telepítettek ki a városból, egyetlen családnak sem vettek más településen ingatlant, s ahhoz támogatást sem nyújtottak senkinek.

Politikai motívumok

Orosháza aljegyzője, Vas Ferenc az Indexnek elmondta: polgármesterük levelet írt Prozlik Lászlónak, melyben jogi lépéseket helyzetek kilátásba. Az orosházi önkormányzat szerint politikai okok miatt robbant ki az ügy, erre utal, hogy közvetlenül a választások előtt történt, és a két polgármester pártállása ellentétes.

A gádorosi polgármester ezt visszautasította azzal, hogy tudomása szerint korábban is történt hasonló eset, mikor Orosháza két szomszédos településre telepített romákat.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.