Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Romaexporttal vádolja Gádoros Orosházát

2002.10.24. 11:00
A Békés megyei Gádoros önkormányzata azzal vádolja a szomszédos Orosházát, hogy ugyanazt teszi velük, mint nemrégiben Paks Németkérrel: más településekre akarja "exportálni" a "problémás" lakókat. Gádoros polgármestere az Indexnek elmondta: tudomása szerint nem az övék az első eset, amikor Orosháza romákat költöztet ki a városból. Orosházán visszautasítják vádaskodást, a polgármesteri hivatal jogi lépéseket helyezett kilátásba.
Egy nyolctagú, Orosházán élő roma családot a felhalmozott lakbértartozás miatt - jogerős végzés alapján - október elején kiköltöztettek bérlakásukból - tudta meg a Népszabadság. Másnap közvetítőn keresztül értesültek arról, hogy Gádoroson eladó egy, a tulajdonos halála miatt megüresedett szoba-konyhás, víz, villany és gázfűtés nélküli ház. Közvetítőjük megállapodott az ingatlan elhunyt tulajdonosának egyik örökösével: ha október 11-éig kifizetik a vételárat, övék a ház.

Házfoglalás

A Népszabadság úgy tudja, hogy időközben az örökösök - miután rájöttek, hogy romák állnak tárgyalópartnerük mögött - elálltak az eladástól. Gádoros polgármestere, Prozlik László szerint viszont az egyik örökös igényt tart az ingatlanra, ezért nem vehette azt meg a roma család.

A család a foglaló kifizetése után beköltözött a házba, de a határidőig nem fizette ki a teljes vételárat. A gádorosi önkormányzat - az ingatlanra igényt tartó örökös kérésére - megvizsgálta a helyzetet, majd kimondta, hogy a nyolctagú család jogcím nélküli házfoglalónak minősül.

Rémisztgetés

A gádorosiak azt híresztelték a beköltözőkről, hogy a közelmúltban egyik hozzátartozójuk követett el a környéken egy gyilkosságot. A család végül október 15-én, a helyi önkormányzat biztosította jármű segítségével ment el a békési községből. Először egy tanyaközpontban fogadták be a romákat, pár nap múlva a hajléktalanok orosházi átmeneti szállásán kaptak helyet.

Gádoroson sokan úgy vélik: ugyanaz történt Orosházán, mint a közelmúltban Pakson - Tolna megyében Németkérre, Békésben Gádorosra akarták "exportálni" a város szociális gondjait. Ezt Orosházán visszautasították azzal, hogy senkit nem telepítettek ki a városból, egyetlen családnak sem vettek más településen ingatlant, s ahhoz támogatást sem nyújtottak senkinek.

Politikai motívumok

Orosháza aljegyzője, Vas Ferenc az Indexnek elmondta: polgármesterük levelet írt Prozlik Lászlónak, melyben jogi lépéseket helyzetek kilátásba. Az orosházi önkormányzat szerint politikai okok miatt robbant ki az ügy, erre utal, hogy közvetlenül a választások előtt történt, és a két polgármester pártállása ellentétes.

A gádorosi polgármester ezt visszautasította azzal, hogy tudomása szerint korábban is történt hasonló eset, mikor Orosháza két szomszédos településre telepített romákat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.