Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Gallupnál is csökkent a Fidesz támogatottsága

2002.08.27. 09:30
A Mediánhoz és a Tárkihoz hasonlóan Magyar Gallup Intézetnél is jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fidesz-szel szemben. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a kormánypárti oldal s a szélesebb baloldal támogatottsága nőtt, a parlamenti ellenzéké, illetve a jobboldal pártjaié csökkent.
Egy most vasárnap tartandó választáson az összes szavazásra jogosult közül (tehát a 18 évesnél idősebb népességben) a megkérdezettek 38 százaléka az MSZP-re, 27 százalék a Fideszre szavazna - egyebek mellett ez az egyik legfontosabb megállapítása a Magyar Gallup Intézet augusztus 1. és 6. között végzett felmérésének. Hasonló eredményre jutott augusztusban a Medián és a Tárki is.

Tovább erősödött az MSZP

A felmérés szerint mindhárom vizsgált körben (a teljes felnőtt lakosság, a valamilyen pártot választók, továbbá a pártot választó biztos szavazók körében is) folytatódott a már júliusban érzékelt változás: a kormánypárti oldal és a szélesebb baloldal támogatottsága nőtt, a parlamenti ellenzéké, illetve a jobboldal pártjaié csökkent. A tömbök között augusztusra a három körben 14, 18, illetve 22 százalékpontos különbségek alakultak ki a kormányoldal, illetve a baloldal javára. A kis pártok támogatottságában nincs, vagy csak hibahatáron belüli a változás, a két vezető párt - az MSZP és a Fidesz - támogatottságában azonban a statisztikai hibahatárt jóval meghaladó különbségek alakultak ki.

A többség elégedett a kormányfővel

A kormányfő teljesítményével augusztus közepén a megkérdezettek 56 százaléka volt elégedett: ennyien vélekedtek úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Azok aránya, akik szerint "inkább rosszul végzi a feladatát", mindössze 15 százalék volt. (Júniusban 45 százalék - 20 százalék, júliusban pedig 51:20 volt ez az arány). A "nem tudja" választ adók és a nem válaszolók együttes aránya ennél a kérdésnél 29 százalék volt. A kormányfő munkájával elégedettek aránya úgy nőtt júniushoz képest 11 százalékponttal, hogy az elégedetlenek aránya is és a nem nyilatkozók aránya 5, illetve 6 százalékponttal csökkent a két hónap alatt.

Módszertan
A Gallup személyes megkérdezéssel végzett felmérést 1037 fős mintán. A Gallup kérdezői minden mintavétel alkalmával más és más, véletlenszerűen kiválasztott embereket kérdeznek meg. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 4,1%.