Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gémesi György: Nincs már helyem az MDF-ben

2006.04.30. 21:11
Gémesi György, Gödöllő polgármestere úgy látja: az MDF-ben nincs módja arra, hogy tiszta, hiteles politikus maradjon. A politikus keddig dönti el, kilép-e a pártból. Leszögezte ugyanakkor azt is, hogy nem akar átigazolni a Fideszhez. Az MDF marasztalni próbálja Gémesit.

"Egy biztos: tiszta, hiteles politikus szeretnék maradni. Ma az MDF keretein belül ez nem biztosítható" - mondta vasárnap este az ATV kereskedelmi televízióban Gémesi György Gödöllő MDF-es polgármestere, aki Pest megye 4. számú választókerületében a Fidesz-MDF közös jelöltjeként a második helyen végzett az MSZP-s képviselőjelölt mögött. Gémesi 1998 óta volt egyéni képviselő, most azonban nem kerül be a Parlamentbe, miután nem szerepelt az MDF-nek sem a Pest megyei, sem az országos listáján.

Nincs maradása

A politikus szerint az MDF az alapértékrendjét "hagyta ott, egész egyszerűen önös-érdekpárttá vált". Az MDF nagyon eltávolodott attól, amit ő gondol a képviselendő jobboldali értékekről, ezért, mint mondta, "itt már sok helyem nem lehet".

Az MDF honlapján olvasható összefoglaló szerint Gémesi arra a kérdésre, hogy továbbra is az MDF-ben folytatja-e politikai pályafutását, vagy más párthoz csatlakozik, úgy válaszolt: amennyiben létrejön egy önálló, keresztény értékeket valló, tiszta és mérsékelt hangvételű jobbközép párt, annak munkájában szívesen részt vesz.

A politikus arra a kérdésre, hogy kilép-e az MDF-ből, közölte: kedden pontosan válaszol erre. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem kíván belépni a Fideszbe.

Gémesi György a választási veresége okait firtató kérdésre elmondta: ami a két forduló között történt a Fidesz és az MDF között, annak következményeként a jobboldali szavazók elbizonytalanodtak. "Mindenképpen az lett volna a korrekt (...), ha legalább a két párt leül tárgyalni. A merev elzárkózás, a folyamatos "nem" ezt a következményt jelentette számomra" - fűzte hozzá.

"Sajnálom (...) Dávid Ibolyát, hogy olyan kelepcébe került, amiből nem tudott kijönni és amiből ma már nem fog tudni kijönni. (...) Dávid Ibolya foglya egy folyamatnak. (...) Azt nem támogattam, hogy az MDF eszköz legyen azok kezében, akik a jobboldalt (...) meg kívánják osztani" - mondta a politikus. Gémesi György a múlt év októberében kijelentette: bár az MDF-el nem, a párt elnökével a további együttműködést befejezte.

Az MDF marasztalná

Az MDF elnökhelyettese, Hock Zoltán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Gémesi György elvesztette a választást Gödöllőn, de vitatja következtetéseit, melyek szerint második fordulós veresége az MDF és a Fidesz közötti feszültségnek is tulajdonítható. A két párt viszonya Hock szerint nem befolyásolta a második fordulós eredményt.

Gémesi György választási eredménye nem befolyásolja további munkáját az MDF-ben. Biztos vagyok benne, hogy Gémesi György és az MDF is mindent megtesz majd azért, hogy a politikus ősszel újra megszerezze a város polgármesteri posztját, mondta az MDF elnökhelyettese.

Gémesi több hónapja lebegtette távozási szándékát és nem vett részt a pártelnökség munkájában sem. Október végén, miután kiderült, hogy tárgyalásokat folytatott a Fidesszel és a KDNP-vel, Dávid Ibolya érzelmes hangvételű nyílt levélben kérlelte alelnökét, hogy gondolja meg magát.

A gödöllői polgármester már korábban kinyilvánította: azért távolodott el a pártelnöktől, mert szerinte az MDF pont azt a pártot, a Fideszt támadja leginkább, amellyel a választások után koalíciót köthetne.