Gémesi kilépett és kipakolt

2006.05.05. 17:52
Elhagyja az MDF-et Gémesi György, mivel egy ideje meglehetősen rossz viszonyban van a párt vezetésével. Azt állítja, nem lép be másik pártba, és a gödöllői polgármesterségre fog koncentrálni. A távozó politikus kiárusítással vádolta az MDF-et.

Az utóbbi hónapok személyiséget, és becsületet sértő támadásai miatt Gémesi György kilép az MDF-ből. A politikus a volt MDF-székházban tartott sajtótájékoztatót, ahol korábbi pártját vádolta.

A jobboldali párt elnökségi tagja, Gödöllő polgármestere azt állította, hogy a választások első fordulója után Schmuck Andor Gödöllőn meglátogatta, és ott azt állította, hogy az MDF rajta keresztül Leisztinger Tamás vállalkozótól pénzt kapott. A politikus nem jegyezte meg, hogy mennyit, de utalt rá, hogy az MDF a két nagy párthoz hasonló méretű kampányt folytatott. "Ki lehet számolni" - mondta. (A második forduló előtt a Heti Válasz egy cikkében azt állította, hogy a Tisztelet Társasága egyes MDF listáján szereplő képviselőjelöltjei Leisztinger emberei . Dávid Ibolya a hírre reagálva közölte: nem volt baloldali pénz az MDF kampányában.)

A pénzért cserébe

Gémesi szerint a pénzért cserébe az MDF az országos listáján a Schmuck által alapított Tisztelet Társaságának öt tagját előkelő helyre rakta. "Négy közülük Leisztinger Tamáshoz köthető" - állította Gémesi arra hivatkozva, hogy a sajtóban erről megjelent információkat az MDF nem igazíttatta helyre. "Ilyen szintű kiárusítása az MDF-nek az elmúlt években nem történt meg" - hangsúlyozta Gémesi, aki szerint Schmuck legfeljebb 150, de legalább 80 ezer plusz szavazót ígért, akik "bármikor, bárkire szavaznak".

Gémesi a kampányban játszott saját szerepéről azt nyilatkozta, hogy "híd volt a Fidesz és az MDF között". A politikus szerint ő volt a legrégebben a párt elnökség tagja. Az elnökség munkájában azonban már tavaly nyár óta nem vett részt, amit azzal magyarázott, hogy "konfliktusnak nem akarta kitenni magát és az elnökséget".

Gémesi pártból való távozásához hozzájárult még Roszik Gábor nylít levele, amelyben az MDf egyik rendszerváltója konkrétan az MDF elhagyására és a Fideszbe belépésre szólította fel Gémesit. "Elhagyom a Magyar Demokrata Fórumot, és nem fogok átlépni egyetlen egy pártba sem" - mondta Gémesi.

Dolgozna még, ha van hely

Gémesi elmondta, hogy a következő hónapokban Gödöllőre fog koncentrálni, és az őszi önkormányzati választásokon a Gödöllői Lokálpatrióta Klub képviseletében indul. Hozzátette: amennyiben létrejön egy önálló, keresztény értékeket valló, tiszta és mérsékelt hangvételű jobbközép párt, annak munkájában szívesen részt vesz.

Gémesi több hónapja lebegtette távozási szándékát és nem vett részt a pártelnökség munkájában sem. Október végén, miután kiderült, hogy tárgyalásokat folytatott a Fidesszel és a KDNP-vel, Dávid Ibolya érzelmes hangvételű nyílt levélben kérlelte alelnökét, hogy gondolja meg magát.

A gödöllői polgármester már korábban kinyilvánította: azért távolodott el a pártelnöktől, mert szerinte az MDF pont azt a pártot, a Fideszt támadta leginkább, amellyel a választások után koalíciót köthetett vona.

Az MDF és Gémesi civódását majdnem egy éve nyomon követhetjük: az alalenök nyári kiborulása után Dávid Ibolya, a 2004-es EU-s választások részleges sikerére hivatkozva próbálta felidéztetni Gémesivel, "azt a mámoros éjszakát". Januárban viszont már várható volt, hogy a gödöllői polgármester elhagyja pártját.

Az össze nem fogás egyik vesztese

A választások első fordulója után Gémesi ismét többször bírálta a párt vezetését, amiért nem akartak megállapodást kötni a Fidesszel. A gödöllői polgármesteri posztot is betöltő Gémesi 2002-ben simán nyerte a Pest megyei 4-es körzetet, és most is befutónak számított, a második fordulóban védül a koalíciós jelölt nyert.

Egyébként az MDF-et ciklus közben elhagyó képviselők éppen a 2002-ben MDF-es kampányfőnökként dolgozó Gémesiről terjesztették, hogy annak idején elismerte, a négy évvel ezelőtti kampányköltségek jelentős részét Leisztinger Tamás finanszírozta.

Az MDF keresztényi alázatot kíván

Az MDF-et nem érte váratlanul Gémesi György döntése, mondta az MTI-nek Hock Zoltán, a demokrata fórum elnökhelyettese.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Gémesi György már régóta nem vett részt az MDF politikájának alakításában és az elnökségi üléseken. Ha részt vett volna az elnökség munkájában, tudnia kellett volna, hogy milyen megállapodást kötött a párt a Tisztelet Társaságával.

Az MDF elnökhelyettese úgy fogalmazott: azt kívánja Gémesi Györgynek, hogy az a keresztényi alázat és mérsékelt konzervatív gondolkodásmód vezérelje a továbbiakban, amelyre sokszor szokott hivatkozni. Hock Zoltán kívánja, hogy a gödöllői polgármesternek legyen ereje objektíven elemezni választási vereségének okait, és feldolgozni a kudarcot.

A TT szerint méltatlan

Horváth Éva, a Tisztelet Társasága sajtófőnöke az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: a Tisztelet Társasága mind a négy parlamenti pártot három - a szépkorúak életvitelét segítő - ponttal kereste fel a közös együttműködés reményében.

A közlemény szerint a pártok közül a Magyar Demokrata Fórum volt az, amelyik a Tisztelet Társasága számára is megfelelő együttműködés keretében vállalta fel a három javaslat képviseletét. Az állítólagosan "senki által nem látott megállapodást" a hazai sajtó szinte teljes részvételével írta alá az MDF és a Tisztelet Társasága 2006. február 14-én a Parlament kávéházban, írták.

Mint írták, a "Tisztelet Társasága méltatlannak találja Gémesi György elkeseredett próbálkozását, hogy választási vereségének kimagyarázására most éppen társaságunkat és ezáltal 145 ezer idős embert, azaz szépkorú tagságunkat próbálja felhasználni".  • Hírek
  • Bankszámla