Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Grespik bezáratja a Meixner-iskolát

2001.04.17. 15:36
Megalapozatlannak találta és megsemmisítette a XV. kerületi Meixner-iskola működési engedélyét a Fővárosi Közigazgatási Hivatal igazgatási főosztálya, mert - állítólag - több jogtalanságot is találtak az intézet működésében. A kerület jegyzője szerint Grespik László a belügyminiszter döntését felülbírálva döntött, az iskola igazgatója "zaklatásnak" minősítette a hivatalvezető lépését. A jog szerint a belügyminiszter egykori döntése az ügyet lezárta.

A hatóság többi között azzal indokolja döntését, hogy noha a XV. kerületi jegyző által felkért közoktatási szakértő az iskola pedagógiai programját hiányosnak és jogellenesnek minősítette, a jegyző mégsem tér ki határozatában arra, ezt miként értékeli, és milyen javításokat kér.

A hivatal kifogásolja és a közoktatási törvénybe ütközőnek tartja a pedagógiai program egy sajátos pontját is, amely lehetőséget ad arra, hogy az iskolába a speciális ellátásra szoruló tanulókat próbaidőre vegyék fel, s így eredménytelenségre hivatkozva év közben is megszüntethető a tanulói jogviszony.

Engedély nélkül dolgozó külföldiek, jogi hiányosságok

Az indoklás kifogásolja azt is, hogy a fővárosi munkaügyi felügyelőség március 30-án kelt határozata alapján az intézményben engedély nélkül foglalkoztattak két külföldi állampolgárt. Paizs Gábor, a hivatal sajtóreferense kifejtette: az érintettek Erdélyből érkeztek, és előbb kezdtek el dolgozni, mint ahogyan a munkavállalási engedélyükben szerepel.

"A részükre kifizetett munkabér nyilvántartási hiányosságok miatt nem volt megállapítható, ezért a munkaügyi hatóság 400 ezer forint bírságot szabott ki. Ezek után kétséges, hogy a határozat kiadásakor valóban megvoltak-e az iskola működésének személyi feltételei" - olvasható a hivatal állásfoglalásában.

Paizs közölte: az iskolát a tanév végéig biztosan nem zárják be, az intézmény áprilisban és májusban megkapja a csökkentett normatívát, illetve a júniusi támogatást is.

A hivatal sajtóreferense azt is elmondta: a XV. kerületi jegyző által kiadott működési engedélyt múlt hétvégi felügyeleti intézkedésében semmisítették meg, az erre vonatkozó új eljárás lefolytatására pedig a kőbányai önkormányzat jegyzőjét jelölték ki. "Amennyiben azonban június 30-ig nem születik elsőfokon a működési engedélyről döntés, júliustól az iskola nem kap állami támogatást"- közölte a tanácsos.

A kerület jegyzője szerint Grespik felülbírálta a belügyminisztert

Nagy Antal az MTI-nek megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a hivatal vezetője megsemmisítette az iskola működési engedélyét. A jegyző leszögezte: a hivatal vezetője a belügyminiszter döntését felülbírálva hozott az államigazgatásban szokatlan eljárás keretében döntést.

Állásfoglalásában emlékeztet rá, hogy Grespik László augusztus 28-án hozott megsemmisítő határozatát a belügyminiszter október 12-én felülbírálta. Ebben a határozatban az is szerepel, hogy jogorvoslatnak nincs helye, nincs lehetőség ismételten elővenni egy lezárt ügyet. A jegyző szerint ez annál inkább is így van, mert az intézmény jóhiszeműen szerzett jogokat gyakorol, ami kizárja a felügyeleti intézkedés megtételét.

Tájékoztatása szerint az önkormányzat hivatalos értesítést nem kapott a felettes szervtől arról, hogy mire alapozta döntését. Tárgyilagos értékelésre csak ezt követően van módunk - fogalmaz Nagy Antal.

A Paizs Gábor nevével jegyzett átirat értékelése szerint ugyanakkor - a jegyző szerint - számtalan vitatható állítást tartalmaz. A kerületnek nincs tudomása arról, hogy a belügyminiszter milyen útmutatást adott ki az intézmény felügyeleti vizsgálatára, a hivatal határozatának megsemmisítéséről szóló döntése után 35 nappal. A kerület jegyzője nem lát összefüggést a munkaügyi hivatal ellenőrzésén tapasztaltak és a működési engedély kiadása között, hisz az engedélyt előbb adták ki, mint ahogy a felügyelőség később az épületben állítólag más személyt is talált.

A jegyző a belügyminiszterhez fordul

Nagy Antal jegyző nehezményezi, hogy a közigazgatási hivatal vezetője összeférhetetlenséget vél felfedezni az alapítványi iskola működési engedélyét kiadó jegyző hatásköre és az önkormányzat által megkötött közoktatási megállapodás között. A kerületi polgármester a határozat kézhezvétele után a belügyminiszternél a jog eszközeivel kíván eljárni.

Az iskola igazgatója szerint koncepciós per kezd kibontakozni

Csorba József, az iskola igazgatója zaklatásnak minősítette a döntést, és alaptalannak nevezte a hivatal indokait. Úgy fogalmazott: koncepciós per kezd kibontakozni. A munkaügyi hatóság vizsgálatával összefüggésben megjegyezte: az érintettek munkavállalási engedélye szeptember 1-jétől állították ki, a tanév azonban idén korábban már augusztus 28-án elkezdődött. A négynapos különbség miatt rótták ki bírságot.

Hátterünk
A rákospalotai intézmény körül, amelyben olvasási, írási, számolási, illetve magatartási zavarokkal küszködő gyermekek oktatása is folyik, 2000 májusa óta dúl a vita és a pereskedés. A XV. kerület MSZP-s többsége akkor úgy döntött, hogy a Tóth István utcai iskolát szeptembertől az önkormányzat helyett a Meixner Alapítvány működteti. Ez ellen akkor a szülők egy része és a szocialistákon kívül az önkormányzat összes pártja tiltakozott, mert szerintük az alapítvány gyanús kapcsolatban állt a Magyar Szcientológiai Egyházzal. A vádat az érintettek rendre visszautasították, a szülők az ügyben benyújtott keresetét pedig elutasította a bíróság. Később a közigazgatási hivatal felszólítására a testület visszavonta a kifogásolt határozatot, a bíróság pedig ejtette az ügyet. Grespik ezután az iskolakezdés előtt egy nappal felfüggesztette az intézmény működését. Határozatát egyrészt azzal indokolta, hogy az alapítvány tevékenységi körében nem szerepel a nyolcosztályos általános iskola működtetése. A Fővárosi Bíróságon ezen kívül akkor még folyamatban volt az önkormányzat határozatával kapcsolatos per is, így a hivatalvezető az intézmény függő jogi helyzetére hivatkozott. Pintér Sándor belügyminiszter azonban törvényellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Grespik határozatát, amelynek alapján az iskola négy hónapig nem kapta meg a minden gyermek után járó normatív támogatást. A döntés Közigazgatási Hivatalt kötelezte arra, hogy visszamenőleg kifizesse az elmaradt, havi másfél millió forintot.