Bernadett
-2 °C
4 °C

Az MSZP szerint Szijjártó túllépte hatáskörét

2005.07.13. 13:39
A fideszes Szijjártó Péter nem tudta Gyurcsány Ferenc kormányfő cégeinek vezetőit vizsgálóbizottsága előtt meghallgatni, ezért levélben kutakodik tovább. Az MSZP az ellenzéki képviselő vizsgálati módszerei miatt a házbizottsághoz fordult.

Az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló bizottság szerdai ülésén a képviselők úgy döntöttek, hogy levélben kérdezik a kormányfő volt cégeinek, az Aldo Kft. és az Altus Rt. vezetőit, mert sem az ügyvezető sem a vezérigazgató nem jelent meg szerdán a vizsgálóbizottság előtt.

Valamikor lemondott

Szijjártó Péter bizottsági elnök azt akarja megtudni az Altus Rt. vezérigazgatójától, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mikor adott jogszerű meghatalmazást más személynek, hogy az Altus Rt.-ben meglévő tulajdonosi jogosultságait gyakorolja. Szerinte ugyanis egyszemélyes vállalatról lévén szó, nem mondhatott le egy év alatt. Gyurcsány maradt a cégek tulajdonosa, de tulajdonosi jogairól lemondott, mikor a kormányba került.

A testület elnökének vizsgálati módszerei miatt - hatáskör-túllépés ügyében - a szocialista párt a házbizottsághoz fordult. A szocialista párti Vadai Ágnes szerint Szijjártó több alkalommal a bizottsági üléseken kívül fejtette ki álláspontját a testület munkájával kapcsolatosan. "Az elnök úr politikai karrierje múlik azon, hogy ez az ellenbizottság (Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló bizottság ellenében - A szerk.) hogyan fog működni, hogy tud-e ön Orbán Viktornak megfelelő eredményt produkálni szeptemberre" - mondta Vadai.

A bizottság múlt heti mosonmagyaróvári, a Motim Rt. előtt tartott ülésére utalva a szocialista politikus megjegyezte, hogy Szijjártó a politikai karrierje nem lehet olyannyira fontos, hogy emberi életeket és egzisztenciákat sodorjon veszélybe. A képviselői jogállás arra nem vonatkozik, hogy embereket bizottság elé citáljunk, vagy éppen "a helyszínen megjelenve a Motim Rt.-nél nyolcszáz ember megélhetését veszélyeztessük" - mondta.

Szijjártó Péter reagálásában azt mondta, hogy senki nem veszélyeztet egzisztenciákat, emberéleteket. "Szerencsétlen dolog volna elvitatni országgyűlési képviselőktől a nyilatkozattétel jogát, és a saját vélemény elmondásának lehetőségét" - tette hozzá.