Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szijjártó: több száz milliós megbízások Gyurcsány cégeinek

2005.08.31. 18:35
A Gyurcsány-bizottsághoz érkezett minisztériumi információk szerint a "Gyurcsány-cégháló" vállalatai több mint 300 millió forintos állami támogatásban részesültek, és több mint 400 millió forintnyi állami megbízást kaptak - jelentette ki Szijjártó Péter, a testület fideszes elnöke, a bizottság szerdai ülése előtt újságíróknak.

A minisztériumoktól korábban azt kérdezték, hogy a múltban vagy jelenleg kapcsolatban állnak-e annak az 54 cégnek valamelyikével, amelyek most vagy korábban a miniszterelnök tulajdonába, érdekkörébe tartoztak - közölte az ellenzéki politikus.

Elismerték a kapcsolatot

Tizennégy tárca elismerte a kapcsolatot, a válaszokból pedig kiderült, hogy a "Gyurcsány-cégháló" összesen több mint 300 millió forint állami támogatást kapott, és több mint 400 millió forintnyi állami szerződésben részesült. Mint Szijjártó mondta, az 54 cég közül 16-ban jelenleg is tulajdonos Gyurcsány Ferenc, 33-ben korábban volt tulajdona, öt vállalatban pedig vezető tisztséget töltött be.

A politikus egy korábbi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy cégbíróság 2004 júliusi végzése szerint a gazdasági társaságokról szóló törvénybe ütközik az a meghatalmazás, amellyel Gyurcsány Ferenc mint az Altus Rt. 100 százalékos tulajdonosa és egyedüli részvényese, a társaság vezérigazgatójára, Jagiellowicz Györgynére bízta a vállalat ügyeit.

Medgyessyt is meghallgatják

Az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjait vizsgáló bizottság szerdai ülésén döntött arról, hogy november 19-ig hat személyt hallgat meg. Szijjártó Péter, a testület fideszes elnökének javaslatára meghallgatják Jagiellowicz Györgynét, az Altus Rt. vezérigazgatóját, Nacsáné Márki Rózát, az Aldo Kft. ügyvezetőjét, Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, Erdős Ákost, Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja kori pénzügyminisztert.

Medgyessy Péter meghallgatását Szijjártó Péter azzal indokolta: a testület munkája során arra is keresi a választ, hogy Gyurcsány Ferenc felhasználta-e Medgyessy Péter mellett betöltött főtanácsadói tisztségét és sportminiszteri posztját a saját, valamint volt és jelenlegi üzlettársait érintő állami döntések befolyásolásában. A testület egyhangú döntést hozott arról, hogy bekérik a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjával kapcsolatos dokumentumokat az ÁPV Rt.-től.

A bizottság szintén egyhangú felhatalmazást adott az elnöknek, hogy az illetékhivataloktól bekérje azokat az információkat, amelyek alapján a vizsgálóbizottság választ kaphat arra: "került-e állami vagy önkormányzati ingatlan a Gyurcsány-cégek birtokába". A kormánypárti oldal azonban elutasította a fideszes elnök azon javaslatát, hogy a volt Hungalu cégek privatizációjával kapcsolatban meghallgassák Suchman Tamás volt privatizációt felügyelő minisztert.

Batiz: nem valósak az adatok

A kormányszóvivő szerint Szijjártó Péter fideszes képviselőt a politikai hangulatkeltés szándéka vezérli, és a közvélemény manipulálásában már nem tud más eszközhöz nyúlni, mint hogy valótlanságokat állít. A kormányszóvivő közölte: az ellenzéki képviselőnek sem a céghálóra, sem pedig a számadatokra vonatkozó állításai nem tükrözik a valóságot. Batiz András emlékeztetett arra, hogy amikor 2003-ban Gyurcsány Ferenc sportminiszter lett, rögzítette, hogy cégei az állammal a jövőben csak nyilvános és ellenőrzött módon lépnek majd kapcsolatba. Ezt az ígéretét a kormányfő megtette és megtartotta - szögezte le.

Batiz András hozzátette: a Szijjártó Péter által említett összegek töredékét sem kapták meg az érintett vállalkozások azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzati tisztséget töltött be. A fideszes politikus emellett a szóvivő szerint 1992-től napjainkig minden Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó céget számításba vett, még olyanokat is, amelyekben a miniszterelnök csak minimális ideig, illetve minimális részben gyakorolt tulajdonosi jogokat. Mint mondta, a támogatást kapott és felsorolt cégek egy része - például a Perfekt - ráadásul még állami tulajdonban volt 1992-ben, amikortól Szijjártó Péter a kalkulációt datálja.