Eleonóra
-1 °C
2 °C

Első száz napját értékelte Gyurcsány

2005.01.11. 21:30
A kettős állampolgárság ügyét az első száz nap dilemmái között említette Gyurcsány Ferenc, aki vidéken értékelte kormányzásának első szakaszát. Szerinte ma azok kapnak többet, akiknek több a szüksége, és a lakástámogatási rendszer megváltoztatását is sikerek között említette. A kormányfő szerint nincs nyugalom az országban.

"Nem volt sikertelen száz nap" - értékelte kormánya első időszakát Gyurcsány Ferenc kedden Hajdúnánáson. A miniszterelnök az eredmények között említette az adórendszerben, a szociálpolitikában, a lakástámogatásban bevezetett változásokat. "El lehetett fogadtatni: azok kapnak többet, akiknek több a szüksége, s korábban ez nem így volt" - mondta.

A kormányfő fontosnak nevezte a lakástámogatás megváltoztatását. Mint mondta, a rendszerváltás óta Magyarországon biztosan nem volt olyan, hogy saját tulajdonú lakást 30 év alatti fiatal pár gyakorlatilag készpénz nélkül legfeljebb tíz százalék befizetésével meg tudjon vásárolni. Ez az igazi különbség a jelenlegi és a korábbi kormány lakástámogatási rendszere között - mondta a kormányfő.

Magyarságélmény megélése

A miniszterelnök az első száz nap dilemmái között említette, hogy nem volt felhőmentes a kettős állampolgárság ügye. "Szenvedtem tőle" - mondta. Szerinte "nem volt kockázat nélküli a küzdelem". Ugyanakkor helyesnek nevezte az elvi álláspont kialakítását, és nagy sikernek értékelte, hogy "Magyarország nem dőlt be, s volt bátorsága nem elfogadni az ilyenfajta magyarságpróbát". Gyurcsány Ferenc "reális, tisztességes, normális" ügynek nevezte a közös magyarságélmény megélését. "De ahogy a nagy ügyekben - mint a lakástámogatás, a városfejlesztés, az iskolaügy -, tudni kell, hova akarunk eljutni" - mondta.

Nemzetietlen bitang

Gyurcsány szerint az nem nemzetpolitika, hogy valakinek eszébe jut, mostantól minden további következmény vizsgálata nélkül terjesszük ki a kettős állampolgárságot. "Aki ilyet tesz, az nemzetietlen, bitang" - jelentette ki. A kormányfő Magyarország legnagyobb mai bajának azt nevezte, hogy nincs nyugalom, kiszámíthatóság a közügyekben, amit a békétlenség, a konfliktus jellemez.

Beszéde végén a miniszterelnök azt mondta, "legyen bátorságunk átalakítani az országot, kicsit igazságosabb, jobb országot csinálni". "Legyen több nyugalom közös dolgainkban, kicsivel több megértés, s ha így lesz, akkor talán a hétköznapok, egész Magyarország hangulata is jobb lesz" - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferencet szeptember 29-én választotta meg a parlament miniszterelnöknek, miután az SZDSZ augusztusban megvonta a bizalmat Medgyessy Péter kormányfőtől. Bővebben > > >