Gyurcsány nyomában

2004.09.09. 14:14
Intenzív egyeztetési és konzultációs sorozatba kezdett Gyurcsány Ferenc azután, hogy az MSZP-kongresszuson ő lett a párt miniszterelnök-jelöltje. A miniszterelnököt helyettesítő sportminiszterként az elmúlt két hétben az MSZP szinte valamennyi testületével, a hivatalban lévő kormány valamennyi tagjával és a koalíciós partnerrel is többször folytatott megbeszéléseket. Gyurcsány szándékai szerint a lendület miniszterelnöki kinevezése után sem lankad majd.
„Gyurcsány az elmúlt két hétben annyi MSZP-s politikussal és csoporttal találkozott, mint Medgyessy két év alatt” – fogalmazott az Indexnek egy mindkettejük munkamódszereit jól ismerő illetékes, aki szerint az MSZP azért hátrálhatott ki ilyen gyorsan az SZDSZ bizalmát elvesztő miniszterelnök mögül, mert Medgyessy – sokak szerint – nem foglalkozott eleget a párttal, a képviselőkkel.

Gyurcsány „lendületének” egyik magyarázata az lehet, hogy meg kell erősítenie bázisát a pártban, „kompenzálnia kell” az eddig mellőzött csoportokat. Több elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban Medgyessy főtanácsadójaként tevékenykedő Gyurcsány hirtelen előrelépései sokakban váltottak ki ellenérzéseket a pártban, és rendszerváltáskori vagyongyarapodását sem nézi mindenki jó szemmel.

Sűrű program

Gyurcsány Ferenc első miniszterelnök-jelölti munkanapján, augusztus 26-án, csütörtökön a Köztársasági Őrezred vezetőivel, Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel, Kiss Péter kancelláriaminiszterrel, az MSZP országos elnökségével, a párt szociáldemokrata platformjával találkozott, és első körben egyeztetett az SZDSZ-szel is.

Ezután kezdte meg a Medgyessy-kormány tagjaival a személyes megbeszéléseket, a találkozók tartalmáról mindannyian szűkszavúan nyilatkoztak. Az átmeneti miniszterelnök a kongresszus utáni első hétvégét Athénban töltötte, a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a szintén az olimpián tartózkodó Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnökkel is konzultált.

Hétfőn, az olimpiáról hazatérve folytatta a kormánytagok fogadását, és köszöntötte az aranygéppel hazaérkező sikeres olimpikonokat is. Emellett találkozott Medgyessy Péter kormányfővel, akivel az elmúlt két év tapasztalatairól és a következő két esztendő feladatairól beszélgetett.

Kedden szintén „pártnapot” tartott, és találkozott Horn Gyula volt miniszterelnökkel, az MSZP tagozatainak vezetőivel és a megyei elnökökkel. Gyurcsány Nagy Sándorral ebédelt, délután találkozott a Medgyessyt korábban bíráló volt privatizátorral, Suchman Tamással is. A naptárba besűrítettek egy találkozót szakszervezetek, illetve civil és társadalmi szervezetek vezetőivel, akikkel abban állapodott meg, hogy részt vesz majd az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén.

Ebédek, ünneplések, találkozók

Szerdán tartották az első olyan kormányülést, amit miniszterelnök-helyettesként Gyurcsány vezetett. Az ülés után sajtótájékoztatót tartott, később Lendvai Ildikó parlamentifrakció-vezetővel és Kiss Péterrel vitatta meg az aktuális ügyeket.

A kongresszus utáni második csütörtök egy Nap-kelté-s szerepléssel indult, és a dorogi bányásznappal folytatódott. A kormányfőjelölt aznap Rudi Zoltán tévéelnökkel ebédelt, később Kovács László külügyminiszter-pártelnökkel tárgyalt. Délután a megyei elnökökkel folytatott eszmecserét, este a Győr-Moson-Sopron megyei szocialistákkal „ünnepelt”.

Gyurcsány minden héten pénteken találkozik Draskoviccsal és Kiss Péterrel, ilyenkor beszélik meg a következő heti tennivalókat. Múlt pénteken ezenkívül Katona Tamással, Medgyessy kabinetfőnökével, az MSZP budapesti elnökségével, Lamperth Mónika belügyminiszterrel egyeztetett, részt vett egy olimpiai ünnepségen, majd Hiller István MSZP alelnök társaságában a szocialisták csapatjátékosaival „szórakozott” a Zöld Pardonban.

Párthétvége

A miniszterelnök-jelölt a múlt hét végét ismét a pártra szánta; találkozott a kerületi polgármesterekkel, részt vett az országos választmány ülésén, majd a frakció tanácskozásán, vasárnap megbeszélést folytatott a jövő évi költségvetésről a pénzügyminiszterrel, és felavatta a sárbogárdi műfüves focipályát.

A miniszterelnök helyettese hétfőn, az őszi parlamenti ülésszak nyitónapján részt vett a közigazgatási államtitkári értekezleten, felszólalt a plenáris ülésen, délután fogadta a kongresszuson mellette korteskedő politikusokat.

Gyurcsány kedden találkozott a nagyvárosi MSZP-s polgármesterekkel, a munkacsoportok vezetőivel, a Nagy Sándor vezette szocialista platformmal, az MSZP lakáspolitikusaival, Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel. Szerdán ismét kormányülést tartott, de előtte a szabad demokratákkal egyeztetett a jövő évi adótörvényekről; délután gazdasági szakértőkkel tárgyalt. Csütörtökön a Közgáz évnyitóján mondott beszédet, majd az MSZP-frakció munkacsoportjainak vezetőivel folytatott megbeszéléseket, délután Draskovics Tibor társaságában az SZDSZ velencei frakacióülésére látogatott.

Jön a költségvetés

A következő napok a jövő évi költségvetés és az adótörvények előkészítésének jegyében zajlanak majd. Emiatt Gyurcsány többször találkozik a pénzügyminisztérium vezetőivel, illetve a két koalíciós párt vezetőivel is. Úgy tudjuk, a miniszterelnök-jelölt minden miniszterrel egyenként kíván elbeszélgetni a jövő évi költségvetésről. Az Indexet arról tájékoztatták, hogy Gyurcsány munkatársai igyekeznek nem lemondani a korábban lekötött programokat, számos interjú, előadás, vidéki látogatás és sportintézmény-átadás szerepel közöttük.

Ahogy Medgyessy csinálta

„Voltak fellángolások, de a politikai találkozások, egyeztetések rendre kikerültek a naptárból” – mondta Medgyessy napirendjeiről egy informátorunk. Nem sokkal a kormányválásg kirobbanása előtt került napvilágra az az információ, hogy a Medgyessy-kormány több minisztere hónapok óta nem tudott bejutni négyszemközti beszélgetésre a miniszterelnökhöz. Eltérés a két politikus között, hogy Medgyessynek – a kampányt leszámítva – nem igazán lehetett a hétvégékre hivatalos programot szervezni, míg Gyurcsánynak – egyelőre legalábbis – a hétvégék is munkanapoknak számítanak. Forrásunk szerint Gyurcsány egyeztetési aktivitása miniszterelnöki kinevezése után sem fog gyökeresen megváltozni, a diplomáciai programok azonban valószínűleg ritkítani fogják valamelyest a belpolitikai háttéregyeztetéseket.