Szilárda
-4 °C
3 °C

Gyurcsány: Pártelvű a kormányom

"Nem foglalkozom az ellenzékkel, az én dolgom, hogy irányítsam az országot" - nyilatkozta az Indexnek első miniszterelnöki interjújában Gyurcsány Ferenc. A kormányfő elődjével ellentétben nem hisz a pártoktól független politizálásban, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szorosabb együttműködés ellenére sem kíván beleavatkozni az MSZP tisztújításába. Gyurcsány az Index kérdésére elmondta, hogy valóban találkozott Kulcsár Attilával, de Áder Jánossal szemben ő még egy tisztességesnek hitt bankárral tárgyalt.
A bemutatott hét miniszter között csak három szocialista politikus van. Nem volt konfliktusa az MSZP-vel amiatt, hogy nem elég "pártosak" az új tárcavezetők?

Miért lenne konfliktus? A pártnak és az országnak ugyanaz az érdeke, hogy jó politikát folytató, alkalmas miniszterek legyenek a kormányban. A jó politika ma a bátor, baloldali politika, a cselekvő kormányzás. Olyan emberek lettek a kabinet tagjai, akik osztják a baloldali-liberális kormány gondolkodásmódját, akik képesek végrehajtani a koalíciós pártok programját egy szabad és igazságos Magyarországért..

Szerda este elterjedt, hogy meg akar válni Lamperth Mónika belügyminiszteről is.

fotó: Barakonyi Szabolcs
Nézzék, komoly fegyverténynek tekintem, hogy az átmenet harminc napja alatt nem személyi, hanem érdemi politikai kérdésekkel foglalkoztunk. Pedig sejthetik, nem tegnap éjjel döntöttem el, kikkel akarok együtt kormányozni. A híresztelésekkel nem foglalkozom, ha tenném, estig beszélhetnénk erről. Van egy közös akaratunk, ami abban a személyi összetételben, és struktúrában összegezhető, amelyet bejelentettem.

Néhányan úgy értékelték, az az első veresége, hogy Lamperth Mónika mégis maradt.

Ugyan. Én a lehető legjobb kormánnyal akarok együtt dolgozni. A lehető legjobb kormány a parlamenti demokráciákban olyan, ahol pártelvű a választás. Olyan kormány, amelyben a legtöbben hiszünk. Az én kormányom ilyen.

Sportminiszterként tisztában lehetett azzal, hogy milyen szerepe van a sportminisztériumnak, ezért kellet megszűntetni?

A sportminisztérium nemhogy nem szűnt meg, hanem a Gyermek- és Ifjúsági Minisztérium bázisán az elmúlt másfél évtized legtekintélyesebb szociális és esélyegyenlőséggel foglalkozó tárcája jött létre. A rendszerváltás óta én vagyok az első miniszterelnök, aki a sportért közvetlenül felelősséget vállalva magához vonta ezt a területet. Mit tegyek? Megszerettem és folytatni akarom azt, amit miniszterként elkezdetem a sport világában. És Ábrahám Attila személyében, aki ebben a munkában államtitkárként segít, először lesz olimpiai bajnokból vezető köztisztviselő. Higgyék el, ez sokkal könnyebb feladat, mint olimpiát nyerni.

Nem furcsa, hogy az egyik legnagyobb tárcát, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot egy informatikai cég vezetője irányítja majd?

Nem furcsa, hanem majdnem törvényszerű. Törvényszerű, hogy amikor az ország kibotorkál a rendszerváltás zavaros éveiből, és végre erősebben egy modern világ felé fordul, akkor az állam gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos ügyeit egy, a magánvilágban már bizonyított tehetséges üzletemberre bízza. Olyan sikeres fiatalemberre, aki az üzletnek abból a világából jött, amelyik a legintenzívebben halad. Modern országot akarunk. Képzelje el, ha egy könnyűiparban járatos ember jött volna, mit kérdezne tőlem: "maga tényleg azt gondolja, hogy Magyarországon a könnyűiparé volna a jövő?". Jogos kérdés lenne.

De azt gondolná az ember, hogy egy informatikai cég sikeres vezetője az informatikai tárca élén lehetne ugyanilyen sikeres. Különösen annak fényében, hogy az informatikai minisztériummal kapcsolatban az utóbbi időben több botrány is napvilágot látott, az ellenzéktől például megkapta a "kakaóbiztos" jelzőt.

Egyáltalán nem érdekel az ellenzék támadása.

Ez így lesz a jövőben is?

Nem az ellenzékkel kell foglalkoznom. Az én dolgom, hogy irányítsam az országot. Hogy kormányozzunk bátran, lendületesen. Az ellenzéké pedig, hogy kritizálja, amit teszek. Mindegyikünk teszi a dolgát. Én is, ők is.

fotó: Barakonyi Szabolcs
De például a kakaóbiztos számítógépek ügyében volt egy tartalmi mag is, ami nem csak az ellenzék támadása volt, és ami nem lett megmagyarázva. Ezért nem lett volna meglepetés, ha az informatikai tárca élén történt volna változás, mégsem lett.

Azzal foglalkozom, ami előttem van. Azzal foglalkozom, hogy a kormány tevékenységét, működését, céljait illetően ne lehessen megfogalmazni nem politikai természetű kritikát. Mert politikait persze mindig lehet, annak stílusa pedig az ellenzék felelőssége. Mindaddig, amíg valakiről be nem bizonyosodik, hogy okkal és joggal támadják, meg fogom védeni minisztereimet.

Az ellenzék milyen miniszterelnökre számíthat?

Kérdezzék meg őket, majd elolvasom mit válaszolnak.

Mit kíván tenni azért, hogy 2006-ban sikeres legyen a kormány és a párt?

Jól akarok kormányozni, természetesen. Azt akarom, hogy azt lássák, hogy jött egy ember, aki hajlandó szembemenni igazságtalanságokkal. Aki pontosan tudja magáról, és meg is mondja, hogy a problémákból nagyon sokat nem fog tudni megoldani. Aki azt gondolja, hogy a politikusok teszik boldoggá az országot, ezért a legfőbb boldogságtevő az maga a miniszterelnök, csalatkozni fog bennem. Én mindig el fogom mondani, milyen problémáink vannak, hogy milyen sok a megoldandó gond, és hogy ebből mit tudunk megoldani, és mi az, amit nem. Nem államközpontú Magyarországot szeretnénk, hanem emberközpontút. Igazságosan gyarapodót. Nem lesz a következő években sem kolbászból a kerítés. Közös történetekre van szükség. Ha az emberek azt látják, hogy megyünk egyről a kettőre, akkor lehet támogatást kapni. Nem hiszek a megvásárolható szavazatokban. Abban hiszek, hogy ha az emberek részesei egy közös történetnek, akkor előbb-utóbb akarják: folytatódjon.

Viszonylag kevés konkrétum van a kormányprogramban. Mi lesz a fokmérője a teljesüléseknek?

Az emberek elégedettsége. A kormányprogram akkor tekinthető teljesítettnek, ha az emberek elégedettek, ha azt mondják, hogy Magyarország jó irányba halad. Nem volt olyan kabinet a rendszerváltás óta, ami olyan sok konkrét dolgot tett meg az első évben, mint Medgyessy Péter kormánya...

...pont ez határolja most be a gazdaság mostani lehetőségeit.

Nem. Ez azt mutatja, hogy nem erről szól a politika önmagában. Pont azt bizonyítja Medgyessy Péter kormánya és kormányzása, hogy bár nagyon sok dolgot megtett, önmagában ez nemcsak, hogy nem hoz tartós támogatást, hanem el is lehet veszíteni az emberek jelentős részének a támogatását. A konkrét politikai cselekvés önmagáért fontos, és hogy hitelesítsen egy közös történetet.

Medgyessy lépései is hitelesítettek valamit.

Igen, de csak egy darabig.

Medgyessy Péter teljesítményével volt a baj?

Nem, soha nem gondolnám ezt. Közösen tettük, amit tettünk, ebben mindannyiunknak megvan a maga felelőssége. Soha nem fogom elfelejteni azt az éjszakát, amikor az oly magabiztos jobboldal képtelen volt megemészteni a vereségét, majd hónapokig vergődött. Láttam a lendületes masírozást, amit 2002-ben elindított a kormány, és láttam azt is, hogy hogyan lehet végére érni egy ilyen útnak. Változtatni kell. Minden fórum, minden beszélgetés, többek között az Index fórumai is arról szólnak hónapok óta, hogy változtatni kell. Hát most megtörtént. Van-e még Magyarországon olyan politikai szervezet, amelyik ezt így meg tudta volna csinálni? A Magyar Szocialista Párt elmúlt tizenöt évében ez az ötödik átalakulás, és soha nem úgy, hogy mindenki a helyén maradhatott. Nem úgy, mint a minket kioktatni szándékozó pártban, hogy ugyanaz a vezetői garnitúra az anarcholiberális politikától indulva eljuthatott a szélsőjobbal kokettáló konzervatív jobboldalig. Ez az érdemi megújulás. Ezért érdemes ehhez a párthoz tartozni.

Kiben látja a nagy váltás biztosítékát?

Nem vagyok küldött, így még szavazni sem tudok arra, akit én szívesen látnék az MSZP-elnök posztján. Van véleményem, persze. De azzal a pártelnökkel fogok együtt dolgozni, akit a küldöttek megválasztanak.

Támogatja-e majd "kívülről" az Ön által szívesen látott jelöltet?

Ebből a közjogi szerepből nem avatkozhatom bele a dolgok menetébe.

Tehát teljesen kivonja magát az MSZP életéből? Elődjével szemben többször megfogalmazták azt a kifogást, hogy túlságosan függetlenítette magát a párttól?

Dehogy. Csak az elnökválasztásból, az MSZP politikájából nem. Én a mandátumomat a kormányzáshoz két párttól kapom. Olyan kormányt vezetek, amely ugyan rólam van elnevezve, de nem az enyém. Végső soron az országé, de az állampolgárok a pártok közvetítésével fogalmazták meg akaratukat. Én nem hiszek a független kormányzásban egy normális parlamenti demokráciában, csak a politikus kormányban. Politizáló kormány és miniszterelnök pedig nincsen politizáló pártok nélkül.

A koalíció szerkezeti működését megváltoztatják? Marad a Szekeres-Horn egyeztető fórum?

fotó: Barakonyi Szabolcs
A legfontosabb koalíciós kapocs a miniszterelnök és a két pártelnök közötti együttműködés, mindenki más ebben a segítségünkre lehet. De ami a legfontosabb, és ami a programban is leképeződik, hogy ez nem két párt egymásmellé letett programja, hanem egy közösen megfogalmazott program.

A kormányzat napi munkastílusán kíván-e változtatni? Korábban többször példaként emlegette Chiracot, aki napi egyeztetést követelt meg a miniszterektől?

Az fog történni, ami már az elmúlt hónapban is, igaz nem a nyilvánosság előtt, de már zajlott: minden fontos szakpolitikai kérdésben a miniszterelnök az érintett tárcákkal közösen egyeztet fél-, egyórás megbeszélés keretében. Az eredményt írásban rögzítik. Ezek hatékony megbeszélések lesznek egy-két szakértővel. A döntések politikai legitimációja természetesen a kormányülésen történik meg. A teljes kormányülés a maga húszfős stábjával természetes nem kell, hogy részt vegyen a döntés előkészítésében. A nagy, átfogó politikai kérdések eldöntésében, a stratégiaalkotásban a kormány tagjaival és a pártok testületeivel kell sokkal intenzívebben együttműködni. Nagy, átfogó politikai kérdések persze nem vetődnek fel minden nap, vagy ha igen, akkor nagy baj van. A szakpolitikai kérdésekben pedig határozott menedzselésre van szükség, arra, hogy ne fordulhasson elő két miniszter között, hogy huzamos ideig ne tudjanak megállapodni egymás között.

Az ellenzék leginkább a vagyonszerzése körül vizsgálódott, és egykori szerződései miatt támadta? Megítélése szerint találnak még kitálalnivalót a múltjában?

Ettől az ellenzéktől bármi várható, kutassanak, keresgéljenek, fürkésszenek, nyomozzanak nyugodtan. Tudom, teszik is. Nincs félni-, sem titkolnivalóm. Elkészült már rólam a politikai és gazdasági röntgen.

Kulcsár Attilát ismerte?

fotó: Barakonyi Szabolcs
Még üzletemberként, évekkel ezelőtt, találkoztam, mint oly sok más banki szakemberrel, a második legnagyobb magyarországi kereskedelmi bank ügyvezető igazgatójával, egy Kulcsár Attila nevűvel. Nem a köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsított álbrókerrel, akivé később lett.

A személyéről szóló parlamenti szavazás előtt ezt bombasztoriként tálalta a Fidesz, ami akár a kinevezését is megakadályozhatná.

Hogy is mondta Kuncze Gábor? Vajúdtak az egerek. Ennyire tellett. Nem engedem démonizálni az egyszerű ügyeket. Az Altus Rt. vásárolt állampapírt és befektetési jegyeket a K&H-tól, más kapcsolat nem volt a bankkal. Amikor aztán kiderült, hogy a Kulcsár nevű ügyvezető igazgató nem tisztességes, elkezdtük félteni a befektetéseinket, és eladtuk a papírokat. Éves szinten pár százalék volt az elért hozam. Az ellenzéki frakció vezetője az, aki a már a bűnben megismert Kulcsárral találkozott. Az én történetem törvényszerű az üzletben, az övé elfogadhatatlan a politikában. De ezzel számoljon el ő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!