Erzsébet
1 °C
4 °C

Gyurcsány Ferenc: A kisebbségi kormány nem lesz béna kacsa

2008.04.02. 08:30
Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt váratlanul érte az SZDSZ kilépése a koalícióból, úgy gondolta, hogy az SZDSZ vezetői is érzik, változtatni kell az egészségügyi reformon. A kisebbségi kormány nem béna kacsa lesz, a miniszterelnök aktív, cselekvő politika folytatására készül. Az MSZP kisebbségi kormányként arra számít, hogy az egyeztetéseket korábban kell kezdenie majd a pártokkal, számítanak az SZDSZ mellett az MDF-re is.

Váratlanul érte Gyurcsány Ferencet, hogy az SZDSZ bejelentette, kilép a koalícióból, mondta a miniszterelnök a Napkelte szerda reggeli műsorában. Gyurcsány Ferenc megjegyezte, a válság ugyan Horváth Ágnes menesztése után robbant ki, azóta azonban bebizonyosodott, a liberális párt nem az egészségügyi miniszter miatt hagyja el a koalíciót. "Kóka János értésünkre adta a keddi koalíciós egyeztetésen, a pénztártörvény szocialista módosításai miatt két-három héten belül úgyis kiléptek volna" - közölte Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy Kóka János arra a kérdésre, hogy mi zavarta az MSZP politikájában a szabad demokratákat, Kóka úgy válaszolt: nem vezették be az ingatlanadót, nem vonták össze a kisadókat, túl kompromisszumkészek voltak a szárnyvonalak bezárásában. Gyurcsány Ferenc szerint a pénztártörvény csak az utolsó csepp volt a pohárban, az MSZP azonban olyan megoldásra törekszik az egészségügyben, hogy elkerüljék az oktalan felfordulást. Úgy vélekedett az elmúlt hetek egyeztetései alapján, hogy az SZDSZ vezetői is tisztában voltak azzal, változtatások nélkül nem lehet folytatni az egészségügyi reformot.

A kormányfő arra a kérdésre, hogy kijelentette-e az MSZP hétfői elnökségi ülésén, hogy hajlandó lenne lemondani, azt mondta, nincs szó személyi kérdésekről. „Az első perctől azt mondom, a hatékony kormányzás érdekeit kell nézni, személyi kérdésekben a kormányzó pártoknak kell dönteniük.”

A személyi kérdésekről alkotott véleménye alátámasztására elmondta, régebben megbeszélt kedd estére egy családi vacsorát Horváth Ágnessel, de végül a program elhalasztása mellett döntött. Telefonon azt mondta a hétfőn menesztett egészségügyi miniszternek, hogy most kényelmetlen lenne együtt vacsorázni, tegyék át inkább egy-két héttel későbbre, hogy ne egy téma határozza meg a beszélgetésüket. Ha eltelik egy kis idő, jobb hangulatú lesz a találkozás, hiszen a történtek személyes kapcsolatukat nem befolyásolják, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A reformok folytatását a miniszterelnök továbbra is fontosnak tartja. „Reformpolitika kell, de továbbra is felelős reformok.” Hozzátette ugyanakkor: „Bármilyen áron nem szabad győzni, a felelős költségvetési politikából nem szabad engedni egy tapodtat sem, mert utána jön a hidegzuhany”. Megjegyezte, ha nem történik valami rendkívüli, tartani tudják a költségvetést, lehet mozgástér az adócsökkentésre, bár az utóbbi másfél hónap „darálja rendesen” a lehetőségeiket.

A kisebbségi kormányzásról azt mondta: „Aktív, cselekvő politikát folytatunk, a kormány nem lesz béna kacsa”. Kifejtette, hogy soha nem mondta magáról, hogy hibátlan, erős, csípős önkritikát tanúsít, de nem tartja elképzelhetőnek, hogy az MSZP-nek kéne bármit feláldoznia.

Elmondta azt is, hogy a gyakorlatban a kisebbségi kormányzás miatt annyi változik, hogy ami eddig a kormányüléseken volt téma, most kimegy a parlament elé, ahol az átlagos törvényekben eddig is sok volt az egyetértés. A reformtörvényekben az MDF eddig is felelős és észszerű politikát folytatott, csak mert ellenzéki párt, dacból nem szavazott a kormány ellen. A miniszterelnök az SZDSZ együttműködésére is számít, miután a liberálisok már közölték, az egyensúlyt, a növekedést és a szerkezetátalakítást kormányon is kívülről is hajlandóak támogatni. „Csak az egyeztetéseket kell korábban kezdeni a pártokkal” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?