Viola
-5 °C
-2 °C

Kisebbségi kormányzásra készülnek

2008.04.01. 22:54
Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
  • Kedden az összes SZDSZ-es miniszter lemondott április 30-i hatállyal.
  • Az MSZP kisebbségi kormányzásra készül május 1-től, és számítanak az SZDSZ külső támogatására. Ők viszont nem adnak biankó támogatást. Kormányban semmiképp sem akarnak együttműködni a szocialistákkal.

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy május elsejétől kisebbségben, biztos és állandó parlamenti többség nélkül fog kormányozni az MSZP, ezt mondták ki és erősítették meg a szocialisták kedd esti elnökségi ülésén. Igaz, április 30-áig még sok minden történhet.

Hétfő este a szocialisták hivatalosan még arról beszéltek, hogy tárgyalni akarnak a szabad demokratákkal a közös kormányzás folytatásáról. Nyakó István MSZP-szóvivő azt ismételgette, hogy az ország miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc, akit az MSZP támogat.

Keddre azonban kiderült, hogy a hétfő esti MSZP-elnökségi ülésen Gyurcsány Ferenc lényegében felajánlotta lemondását, ha a megállapodás az SZDSZ-szel az ő személyén múlna. Ezt az értesülésünket több szocialista politikus is megerősítette, és ugyanerre jutott a Reuters hírügynökség is. Szanyi Tibor szocialista politikus már meg is nevezte, hogy szerinte kit tart az MSZP-frakció alkalmasnak Gyurcsány posztjának betöltésére: Kiss Pétert.

A kedden kora délutánra összehívott koalíciós egyeztetés előtt fél órával Gyurcsány Ferenc közleményt adott ki, amiben arra kérte a koalíciós pártokat, hogy mondják meg, milyen program mentén lennének hajlandóak a közös kormányzásra. Erre reagálva a szabad demokraták átadták Gyurcsánynak a koalíciós szerződés 3-as számú mellékletét, amit tavaly írtak alá a szocialistákkal. Ez a dokumentum tartalmazza részletesen a reformok menetrendjét, konkrét dátumokkal, felelősökkel.

Az egyeztetésen újra az derült ki, hogy az SZDSZ komolyan gondolja a kilépést a koalícióból, és gyakorlatilag nem tudnak olyat ajánlani a szocialisták, amiért mégis bent maradnának. Pedig a szocialisták felvetették, hogy a koalícióból való távozás után az SZDSZ-nek több ezer államigazgatási posztról is vissza kell hívnia embereit.

Fodor hezitált

Az SZDSZ-es kormánytagok lesznek az elsők, akik távoznak, ők április 30-i hatállyal le is mondtak posztjaikról. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és államtitkára, Kovács Kálmán ezt ugyan napközben még nem tette meg, estére azonban ők is aláírták a távozásról szóló iratokat. Fodor napközben arra hivatkozott, hogy a határidő lejárta előtt még megegyezhetnek. Ugyanebben reménykedett reggeli nyilatkozatában Szekeres Imre honvédelmi miniszter, MSZP-elnökhelyettes is. A megegyezésnek azonban nincs semmi jele, sőt.

Az SZDSZ vezetői – egyhangú pártdöntésre hivatkozva – azt hajtogatják, hogy nem akarnak a koalícióban maradni, de minden olyan döntést támogatnak a parlamentben, ami a konvergencia-program végrehajtását, a reformok továbbvitelét jelenti. Ez gyakorlatilag a kisebbségi kormányzás külső támogatását jelenti. Azt is elmondták, nem akarnak folyamatos és biankó támogatást adni a szocialisták kisebbségi kormányzásához.

Nem akarnak új programot

Szocialista forrásaink szerint Kóka hétfői, parlamenti felszólalásáig úgy alakultak a dolgok, ahogy arra számítottak. Az SZDSZ-elnök Gyurcsányt támadó beszédéből azonban már látszott, hogy az amúgy legitimitási válsággal és belső vitákkal küzdő szabad demokraták be fognak keményíteni.

Az SZDSZ bízhat még abba, hogy a szocialistákkal közösen találnak egy új miniszterelnököt, de eddigi próbálkozásaikat az MSZP visszadobta.

Esélytelenek

„Ha kilövik Gyurcsányt, akkor számukra csak rosszabb, kevésbé reformer miniszterelnök jöhet” – fogalmazott egy MSZP-s politikus, aki szerint a sajtóban felröppenő Simor András jegybankelnök vagy Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter miniszterelnökségére semmi esély sincs, az MSZP egyiküket sem szavazná meg, ráadásul még mindig Gyurcsány Ferenc a párt legerősebb embere, akit jelenleg belülről sem tudnának megbuktatni.

Szintén esélytelen az ellenzéki oldalon elfogadott, és sikeres agárminiszternek tartott Gráf József miniszterelnökké választása, ráadásul nincsenek is ilyen ambíciói. A Fidesz épp Simortól vagy Gráftól tartott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!