Gyurcsány még próbálkozik

2008.04.01. 13:27
A koalíciós egyeztetés előtt fél órával közleményt adott ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ebben sajnálkozik, hogy az SZDSZ ki akar lépni a kormányból, de azt ajánlja, dolgozzák ki és vitassák meg az új kormányprogramot.

Sajnálom, hogy az SZDSZ vezetése vissza kívánja vonni minisztereit és államtitkárait a kormányból. Kóka elnök úr parlamenti hozzászólásából – mely szerint a „politika (…) nem személyi kérdésekről, nem kommunikációs tervekről, hanem programokról szól, [illetve] arról, hogy mit tudunk tenni az ország érdekében” – megértettem, hogy lépésük mögött nem személyi vagy bármely más indok, hanem a reformpolitika haladásával kapcsolatos elégedetlenségük áll" - olvasható Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keddi közleményéből, amit a koalíciós egyeztetés előtt fél órával adtak ki.

"Amennyiben ez így van, akkor az ország érdekében, a kormányzás folytatása érdekében, miniszterelnökként arra kérem a koalíciós pártokat, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését. Ennek érdekében kérem, hogy fogalmazzák meg és ismertessék a legfontosabb gazdasági és társadalompolitikai kérdésekben elfoglalt álláspontjukat" - írta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő azt kéri a kormánypártoktól, rögzítsék, hogy milyen rövid és középtávú költségvetési politikát támogatnak. Egyetértenek-e a konvergenciaprogramban megfogalmazott egyensúlyi követelményekkel, akarnak-e azon módosítani, van-e javaslatuk a költségvetés kiadási vagy bevételi oldalának érdemi átalakítására.

Azt is szükségesnek tartja, hogy megismerhesse véleményüket arról, hogy milyen konkrét szerkezeti, finanszírozási javaslataik vannak az államháztartás egyes alrendszereinek (például igazgatás, védelem, jóléti kiadások) átalakítására. "Kérem, nyilatkozzanak arról, hogy át akarják-e alakítani a nyugdíjrendszert, a család- és gyermektámogatást, a szociális segélyezést, az egyes ártámogatások (gáz, gyógyszer, közlekedés stb.) rendszerét?'

De tudni akarja azt is, mit gopndolnak a koalíció pártjai az egészségügy átalakításáról, az adózásról, a felsőoktatás reformjáról.

"A koalíciós pártok szakmai, szakmapolitikai álláspontjának rögzítése és vitája hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a kormányprogram megújításával folytassuk a kormányzást, mely egyszerre szolgálja az ország alkalmazkodását, a hétköznapok biztonságának fenntartását, a versenyképesség növelését."