Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A londoniak aggódnak a reformok sorsáért

2008.04.01. 15:08
Londoni hitelminősítői elemzők szerint adóskockázati szempontból elsősorban a magyarországi reformok politikai támogatottságának csökkenése aggályos, és különösen az, hogy egy esetleges kisebbségi kormány nem tudná életbe léptetni a konszolidációs csomag teljes tartalmát. Más londoni elemzők szerint ugyanakkor "nagyon valószínűtlen" az előrehozott választások kiírása, és a koalíció jó eséllyel fennmarad. A Cityben ugyanakkor emelték a jegybanki kamatszintre vonatkozó előrejelzéseket.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a március eleji népszavazás óta negatív kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot. A cég európai adósbesorolásokért felelős igazgatója, Franklin Gill kedden azt mondta: már a referendumon elszenvedett szocialista vereség után "tünetszerűen jelentkezett" a konszolidációs program támogatottságának gyengesége a politikai spektrum egészében.

Egyre távolabb

Gill szerint a legutóbbi fejlemények is igazolják a Standard & Poor's azon nézetét, hogy "a politikai mezőny egyre távolabbra kerül Gyurcsány (Ferenc miniszterelnök) csomagjának támogatásától ... ami aggodalomra ad okot". Arra a kérdésre, hogy egy esetleges kisebbségi kormányzás miképp befolyásolná a további érdemi kiadáscsökkentést, az S&P londoni igazgatója azt mondta: már az előtt is nagyon csekély volt az elkötelezettség az újabb kiadási oldali reformok iránt, hogy a szocialista párt népszerűsége "elkezdett 15 százalék felé süllyedni".

Kisebbségi kormányzás esetén azonban a szocialista kormány "még inkább béna kacsának tűnne, és nem lenne meg a politikai támogatása ahhoz, hogy a konszolidációs csomag teljes tartalmát megvalósítsa", vélte a Standard & Poor's illetékes igazgatója. Gill nem volt hajlandó érdemi választ adni arra a kérdésre, hogy a belpolitikai fejlemények előrehozhatják-e a döntést a magyar adósosztályzatra érvényes negatív kilátás sorsáról - a hitelminősítői gyakorlatban a kilátásrontást követheti az adósosztályzat tényleges leminősítése, vagy a kilátás visszajavítása stabilra -, de közölte, hogy az S&P elsősorban a költségvetési eredményeket fogja figyelni.

Figyelnek

A hitelminősítő különösen szoros figyelemmel fogja kísérni a jövő évi költségvetést, azt, hogy a kormány milyen intézkedéseket tud majd végrehajtani, és milyeneket nem, mondta az S&P igazgatója. Franklin Gill szerint a jelenlegi globális makrogazdasági háttér nem különösebben kedvező a konszolidációs csomag szempontjából, ami "elég nagy balszerencse" mind a szocialisták, mind az ellenzék számára.

"Ha az ellenzék kerülne hatalomra, ugyanezekkel a problémákkal szembesülne ... Orbán (Viktor Fidesz-elnök) eddig nem ismertette nagyon világosan, hogy mik lennének a javaslatai, nem egyértelmű, hogy az ellenzéknek vannak-e válaszai - mondta a Standard & Poor's európai igazgatója.

Megint rontottak a kilátáson

Az S&P a márciusi népszavazást követően - kevesebb mint másfél évvel az előző negatív kilátás stabilra javítása után - ismét leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a közepes befektetői "BBB plusz" szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a referendum gyengítette a kormány mandátumát, és ezért romlottak a tartós közfinanszírozási konszolidáció perspektívái.

A magyar adósságot szintén "BBB plusz" besorolással, de stabil kilátással nyilvántartó Fitch Ratings hitelminősítő londoni igazgatója, David Heslam azt mondta: a jelenlegi feszültség részben abból a politikai nyomásból ered, amely a szocialista párt vezetésére nehezedik a reformcsomag egyes elemeinek felvizezése érdekében. Heslam szerint megvan a kockázata, hogy "a támogatottság összeomlása" és a márciusi népszavazás okozta megrázkódtatás nyomán a miniszterelnök és az MSZP keresi is a módját a költségvetési reformprogram felhígításának.

Nem kell a választási költségvetés

Arra a kérdésre, hogy milyen esélyt ad a konszolidációs csomag jelentős mértékű hígulásának, a Fitch vezető londoni elemzője mindazonáltal azt mondta: a 2008-as költségvetési kilátások "viszonylag jók", megvannak a szükséges tényezők ahhoz, hogy a deficit a 4 százalékos GDP-arányos célra csökkenjen. A kockázatok a választások közeledtével fognak növekedni, különösen, ha a jelenlegi politikai dinamikában nem lesz fordulat, mondta Heslam.

Arra a kérdésre, hogy a belpolitikai feszültség elvezethet-e a Fitch által a magyar adósosztályzatra jelenleg érvényben tartott stabil kilátás negatívra rontásához, a hitelminősítő igazgatója úgy fogalmazott: ha annak egyértelmű jelei mutatkoznak, hogy ismét a múltbeli választási költségvetési ciklusokhoz hasonló következik be, az olyan jelentős tényező lenne, ami aláásná a hitelképességet, és "negatív nyomást gyakorolna a besorolásra".

Ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondana, az világosan jelezné, hogy költségvetési konszolidációs programjának párton belüli támogatottsága jelentősen csökkent. Ez azt jelentené, hogy érdemi lehetőséggé vált a választások előtti költségvetési lazítás, és ez szintén "negatív nyomást gyakorolna" a magyar adósosztályzatra, mondta a Fitch Ratings londoni igazgatója.

Marad a koalíció

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének keddi elemzése szerint ugyanakkor a ház fő forgatókönyve továbbra is az, hogy a 2010-es választásokig Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök - bár az MSZP élén esetleg felválthatja valaki más -, és a szabad demokraták bennmaradnak a koalícióban.

A GS londoni elemzői azzal sem számolnak, hogy a költségvetési hiánycsökkentési folyamat visszafordulna, de valószínűtlennek tartanak újabb költségvetési szigorítást. Ha a miniszterelnököt mégis menesztenék, akkor "valamivel lazább" költségvetési politika lenne várható, de "a piac fegyelmező ereje erősen korlátozná a lazítás lehetséges mértékét", áll a Goldman Sachs keddi londoni elemzésében.

A cég szerint a politikai zajongás eredményezhet bizonyos árfolyam-bizonytalanságot a magyar befektetési konstrukciókban, és ha az SZDSZ valóban elhagyná a koalíciót, vagy a miniszterelnök komoly kihívóval találná magát szemben, az rövid távon negatív piaci hatással járna. Ha azonban nem lesz jelentős fordulat a költségvetési politikában - egy ilyen fordulatot a ház londoni elemzői valószínűtlennek tartanak -, akkor nem várható nagyobb eladási hullám. A jelenlegi globális környezetben viszont már annak kilátása is nyomást gyakorolhat az árfolyamokra, hogy az országnak a következő választásokig belharcokkal elfoglalt kormánya lesz, áll a GS elemzésében.

Valószínűtlen az előrehozott választás

A Goldman Sachs szerint mindazonáltal a jelenlegi koalíciós feszültségek ellenére is "nagyon valószínűtlen", hogy előrehozott választások lennének, egyszerűen azért, mert egy közeljövőbeli választás a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján "eltüntetné" az SZDSZ-t a parlamentből, és nagy valószínűséggel kétharmados - az alkotmány módosításához is elegendő - többséghez juttatná az ellenzéket.

A parlament önfeloszlatásához többségi szavazás kell, és nem valószínű, hogy a kormánypártok bármelyike ezt támogatná, áll a keddi londoni GS-elemzésben, amely szerint "még nem hangzott el az utolsó szó" a koalíció sorsáról.

Mások szerint valószínű

A Dresdner Kleinwort londoni befektetési csoport keddi elemzése szerint ugyanakkor az előrehozott választások esélye "egyértelműen megnőtt", a költségvetési felelősség erősítését célzó fontos reformok továbbvitelének kilátásai pedig "drámaian csökkentek ... gyakorlatilag nullára". Ezek a fejlemények még sebezhetőbbé teszik Magyarországot a globális környezettől, és emiatt a Dresdner 9 százalékra emeli az eddigi 8 százalékról - az előző napi fél százalékpontos MNB-kamatemeléssel elért szintről - az általa jósolt idei év végi jegybanki kamatszintet, áll az elemzésben.

A Dresdner Kleinwort szerint jóllehet a költségvetési felelősség iránti elkötelezettség még mindig megvan, a várható "visszalépéseket" - például az egészségügyi reform valószínű leállását - a hitelminősítők jó eséllyel negatív fejleménynek fogják tekinteni, ami növeli a valószínűségét a magyar adósosztályzat visszaminősítésének a következő hónapokban.

A ház központi forgatókönyve továbbra is az, hogy Gyurcsány Ferenc "az idén" megmarad miniszterelnöki tisztségében, bár a csere valószínűsége a Dresdner szerint megnőtt. Ha a szocialisták a csere mellett döntenek, az új jelölt valószínűleg egy reformpárti technokrata lenne. Tekintve azonban a gyenge növekedési kilátást és a párt alacsony támogatottságát, nehéz elképzelni, hogy az utód miképp tudná magát hitelesebb reformer vezetőként elfogadtatni a piaccal, legalábbis rövid távon, áll a Dresdner Kleinwort keddi londoni elemzésében.