Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Horváth Ágnes a magánorvost is fizettetné az OEP-pel

2008.04.01. 16:08
A magánorvosnál kapott ellátás díjának 70 százalékát kifizetné az egészségbiztosító, a beutaló nélküli ellátás díjából az orvos is részesedne, a háziorvosok a szűrővizsgálatok után kapnának plusz támogatást - javasolja az április 30-án távozó Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Az április 30-ával távozó Horváth Ágnes egészségügyi miniszter három javaslattal állt elő, amelyek véleménye szerint erősítik az egészségügyi szolgáltatók versenyét és a hálapénz visszaszorítását szolgálják.

Ez egészségügyi tárca ezeket a javaslatokat már elküldte írásban az MSZP elnökségének. Horváth Ágnes reményét fejezte ki, hogy ezekhez áprilisban meg tudják még alkotni a szükséges jogszabályokat, illetve később megkapják ehhez az országgyűlésben a szocialisták támogatását.

Az első javaslat szerint a magánkézben lévő (egész pontosan OEP által nem finanszírozott) rendelőben, kórházban végzett ellátások egy részénél az OEP az ellátás árának 70 százalékát kifizetné a betegnek. Ennek feltétele természetesen az lenne, hogy a magánorvos számlát adjon a betegnek. A biztosító természetesen nem állná a magasabb szintű hotelszolgáltatás árát, csak a - mondjuk - vakbélműtét OEP-által meghatározott összegének 70 százalékát térítené. Az egészségügyi miniszter szerint ez a rendszer ösztönözné a versenyt, bővítené a biztosítottak választási lehetőségeit és nem utolsósorban a számlaadási fegyelem erősítésével hozzájárulna a gazdaság fehérítéséhez.

A jelenlegi jogszabályok szerint ma a betegnek ki kell fizetnie az ellátás árának egyharmadát, ha nincs beutalója vagy más orvost szeretne választani az ügyeletes helyett. Horváth Ágnes második javaslata az, hogy az egészségbiztosító a jövőben ilyenkor fizesse ki az ellátás teljes összegét, a beteg pedig továbbra is fizesse meg ennek 30 százalékát. A beteg által fizetett rész kétharmadát ezután az orvos, egyharmadát pedig az intézmény kapja meg.

A miniszter érvelése szerint ez a bevétel érdekeltté teszi a szolgáltatót abban, hogy a ma is létező orvosválasztásnak intézményi szinten érvényt szerezzen. Horváth Ágnes szerint ez a rendszer segíti a hálapénz visszaszorítását, hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, többletjövedelmet teremt az orvosoknak és bevételt a kórháznak.

A harmadik javaslat alapján a háziorvosok az alapján kapnának plusz támogatást, hány beteget küldtek szűrővizsgálatra. A tárca erre a célra idén 3 milliárd forint többletet különített el.

A vizitdíjbevételtől eleső háziorvosok így sem számíthatnak annyi bevételre (átlagosan havi 180 ezer forintra), mint a lakossági önrész fizetése idején. Mint korábban elhangzott, jelenleg arra van pénz, hogy kárenyhítésként havi 30-35 ezer forintot kapnának az orvosok, illetve a teljesítményfinanszírozás összegét. Ez a két tétel a tárca kalkulációi szerint a korábbi havi vizitdíj bevétel felét teszi ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?