Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Horváth Ágnes a magánorvost is fizettetné az OEP-pel

2008.04.01. 16:08
A magánorvosnál kapott ellátás díjának 70 százalékát kifizetné az egészségbiztosító, a beutaló nélküli ellátás díjából az orvos is részesedne, a háziorvosok a szűrővizsgálatok után kapnának plusz támogatást - javasolja az április 30-án távozó Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Az április 30-ával távozó Horváth Ágnes egészségügyi miniszter három javaslattal állt elő, amelyek véleménye szerint erősítik az egészségügyi szolgáltatók versenyét és a hálapénz visszaszorítását szolgálják.

Ez egészségügyi tárca ezeket a javaslatokat már elküldte írásban az MSZP elnökségének. Horváth Ágnes reményét fejezte ki, hogy ezekhez áprilisban meg tudják még alkotni a szükséges jogszabályokat, illetve később megkapják ehhez az országgyűlésben a szocialisták támogatását.

Az első javaslat szerint a magánkézben lévő (egész pontosan OEP által nem finanszírozott) rendelőben, kórházban végzett ellátások egy részénél az OEP az ellátás árának 70 százalékát kifizetné a betegnek. Ennek feltétele természetesen az lenne, hogy a magánorvos számlát adjon a betegnek. A biztosító természetesen nem állná a magasabb szintű hotelszolgáltatás árát, csak a - mondjuk - vakbélműtét OEP-által meghatározott összegének 70 százalékát térítené. Az egészségügyi miniszter szerint ez a rendszer ösztönözné a versenyt, bővítené a biztosítottak választási lehetőségeit és nem utolsósorban a számlaadási fegyelem erősítésével hozzájárulna a gazdaság fehérítéséhez.

A jelenlegi jogszabályok szerint ma a betegnek ki kell fizetnie az ellátás árának egyharmadát, ha nincs beutalója vagy más orvost szeretne választani az ügyeletes helyett. Horváth Ágnes második javaslata az, hogy az egészségbiztosító a jövőben ilyenkor fizesse ki az ellátás teljes összegét, a beteg pedig továbbra is fizesse meg ennek 30 százalékát. A beteg által fizetett rész kétharmadát ezután az orvos, egyharmadát pedig az intézmény kapja meg.

A miniszter érvelése szerint ez a bevétel érdekeltté teszi a szolgáltatót abban, hogy a ma is létező orvosválasztásnak intézményi szinten érvényt szerezzen. Horváth Ágnes szerint ez a rendszer segíti a hálapénz visszaszorítását, hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, többletjövedelmet teremt az orvosoknak és bevételt a kórháznak.

A harmadik javaslat alapján a háziorvosok az alapján kapnának plusz támogatást, hány beteget küldtek szűrővizsgálatra. A tárca erre a célra idén 3 milliárd forint többletet különített el.

A vizitdíjbevételtől eleső háziorvosok így sem számíthatnak annyi bevételre (átlagosan havi 180 ezer forintra), mint a lakossági önrész fizetése idején. Mint korábban elhangzott, jelenleg arra van pénz, hogy kárenyhítésként havi 30-35 ezer forintot kapnának az orvosok, illetve a teljesítményfinanszírozás összegét. Ez a két tétel a tárca kalkulációi szerint a korábbi havi vizitdíj bevétel felét teszi ki.