Erzsébet
1 °C
4 °C

A vizitdíj csak a másik embert befolyásolja

2008.04.01. 16:02
Háromszáz forint nem befolyásolja az orvoslátogatási szokásaikat - állították az általunk megkérdezett betegek az első vizitdíj-mentes napon Budapesten. Abban viszont biztosak voltak, hogy a többi betegét igen.

Tisztelt betegeink! A vizitdíj egységesen 300 forint!; az április 1-je óta nem érvényes felirat kedden délelőtt még olvasható volt a Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakorvosi rendelőintézetének fogászatán. Az Örs vezér téri épület váróiban viszont hatalmas képernyőkön időnként átfutott egy mondat arról, hogy nem kell fizetni.

Az ellentmondás az általunk megkérdezett betegek közül csak egyet zavart meg. Őt felvilágosítottuk, hogy 410 nap után megszűnt a vizitdíj, egyúttal eloszlattuk az arra vonatkozó reményeit, hogy ezentúl a magánrendelésen sem kell fizetni.

Újvári Sándorné és Ugrics Józsefné a háziorvosukra vártak. Tudták, hogy a vizsgálat vizitdíj-mentes. Mindketten hozzájárultak ehhez, március 9-én három igennel szavaztak. Azt mondták, nem azért mentek kedden orvoshoz, hogy spóroljanak. Előbbi ugyan már "hétfőn is úgy köhögött, hogy majdnem megfulladt", de abban bízott, hogy a vény nélküli szerektől jobban lesz.

A rendelőintézetben egyébként senkit nem találtunk, aki elismerte volna, hogy napok óta rosszul van, de a háromszáz forint miatt várt az orvoslátogatással keddig. Viszont számtalan olyan beteggel találkoztunk, aki a többiekről ezt feltételezte.

Egy kismamától például azt a tippet kaptuk, hogy a vérvételen próbálkozzunk, mert ott a betegek azt beszélik: a díj eltörlése miatt nagy a tömeg. "Méghogy a háromszáz forint miatt? Mit képzel!?" - utasította vissza felháborodottan egy asszony a feltételezést. "És a többiek" - kérdeztük. Belőlük kinézte.

"Csak nem ennyire skótok a magyarok, vagy igen?" - gondolkodott el a vérvétel után Bogdán Attila, aki jobboldalinak mondta magát, mégis három nemet ikszelt a népszavazáson. Szerinte a díjakra szükség van, őt például "borzasztóan zavarja, ha a gazdag ember taníttatását a szegény ember fizeti".

Beszélgettünk még nyugdíjasokkal, akik elmondták, hogy ha ki kell adni, akkor háromszáz forint is sok, majd a Csengery utcai háziorvosi rendelőben kérdezősködtünk tovább, ahol fél 11 körül meglepetésünkre csak négyen várakoztak.

"A többiek kivárnak, biztos rohamra számítottak" - értelmezte a helyzetet az egyik beteg, Sipos László, akiből még mindig indulatokat váltott ki a vizitdíj említése. "Undorítónak tartom, hogy így nyúltak hozzá az egészségügyhöz!" - háborgott. Érdeklődésünkre, hogy hogyan szavazott március 9-én, így válaszolt: tippelje meg.

Soós László XIII. kerületi háziorvos kiszámolta, neki naponta körülbelül háromezer forinttal lesz kevesebb vizitdíj nélkül. "Ki fogom bírni, bár hiányozni fog. Az orvos-beteg viszony javítása érdekében azonban jobb lenne, ha ezt az összeget nem a páciensektől, hanem az OEP-től kapnánk" - mondta. Ő egyébként nem számít arra, hogy megnő a betegforgalom a várójában. Egyetért Szilárd András szegedi háziorvos is, tapasztalatai szerint a vizitdíj léte vagy hiánya csak minimálisan befolyásolja a betegforgalmat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?