Gyula
7 °C
20 °C

Eltörölték a vizitdíjat és a tandíjat

2008.03.17. 19:49
Az országgyűlés hétfőn elfogadta azokat a jogszabálymódosításokat, amelyek eltörlik a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. A vizitdíj eltörlésével a háziorvosoknál átlagosan havi 180 ezer forinttal lesz kevesebb a bevétel, de információink szerint a kormány ehelyett legfeljebb havi 35 ezer forintos kompenzációt fizethet majd.

199 igen, 1 nem, 149 tartózkodás mellett az Országgyűlés hétfőn megszavazta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséhez szükséges jogszabálymódosításokat.

A március 9-i népszavazás után a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséhez 10 kormányrendeletet és két miniszteri rendelet kell módosítani. Kikerült a vizitdíj a február 11-én elfogadott pénztártörvényből is, az ugyanis lehetővé tette volna, hogy az egészségpénztárak átvállalják ügyfeleik vizitdíját. A tandíj megszüntetéséhez a felsőoktatási törvényt kellett módosítani.

Az országgyűlés most csak a díjak eltörléséhez szükséges törvénymódosításokat fogadta el, a kieső díjak pótlásáról később születhet döntés. A tandíj esetében nincs mit pótolni, hiszen az egyetemeknek abból csak szeptembertől származott volna pluszbevétele. Mintegy 200 mesterképzésben tanuló hallgató februártól már fizetett tandíjat, ők a befizetett összeget visszakapják.

Sokkal nagyobb kérdés, pótolják-e, és ha igen, miből a felnőtt háziorvosoknál áprilistól kieső havi 100-200 ezer forintot. A kormány kinyilvánította, hogy a díjakat nem kívánja kompenzálni, a költségvetésben pedig erre nincsenek források. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden találkozik az egészségügyben érdekelt kamarákkal és szervezetekkel.

Elogadták Új Tulajdonosi Programot

Elfogadta az Országgyűlés hétfő este az Új Tulajdonosi Programról szóló országgyűlési határozati javaslatot (192 igen, 148 nem, 4 tartózkodás). Eszerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy 2008. április 30-ig dolgozzon ki részletes programot az állami tulajdon egyes részeinek magántulajdonba adására. Február 18-án hirdette meg a korányfő a programot, amelynek lényege, hogy magánszemélyek állami cégekben néhány ezer forint induló befizetéssel akár milliós értékű tulajdont szerezhetnének. Részletfizetés, adókedvezmény vagy akár árfolyamkedvezmény is segíthetné az új tulajdonszerzést.

A miniszter azt várja, hogy a tárgyalópartnerek, különösen az orvosi kamara nevezze meg a tb-költségvetésben azt a forrást, amelyet a díjak pótlására lehet fordítani (ez azt jelentené, hogy valamely más területről kellene elvonni pénzt). A tárca arra is választ vár, hogyan lehet kezelni a rendelők és az ügyeletek újra növekvő forgalma miatt várható magasabb tb-kiadásokat.

A Fidesznek a díjak pótlására vonatkozó javaslata már az országgyűlés egészségügyi bizottságában elvérzett. A bizottság kormánypárti többsége és a kormány képviselője sem támogatta azt az indítványt, hogy idén a minisztériumok költségvetéséből, elsősorban a kormányzati PR- és protokollkiadásokból 15,8 milliárd forintot csoportosítsanak át vizitdíjpótlásra, jövőre pedig a játékadóból befolyó mintegy 41 milliárd forintot fordítsák oktatási és egészségügyi fejlesztésekre.

A kormány várhatóan április 30-ig dolgozza ki a háziorvosok és a szakellátók új finanszírozási rendszerét. A tárca tervei szerint "nem csupán többletpénzt" kapnának az ellátók, hanem valamilyen szakmai eredményhez kötnék a finanszírozást.

Információink szerint a kormány jelenleg legfeljebb a vizitdíj bevezetése előtti helyzethez hasonló finanszírozási feltételekhez való visszatérést támogatja. A háziorvosok így a jövőben legfeljebb havi 30-35 ezer forintot kaphatnak majd, de a pénz folyósításának körülményei (pályázat, egyéb juttatás, minőségi mutatókhoz kötött folyósítás) még nem tisztázottak.

A háziorvosok a vizitdíj bevezetéséig eszköz és ingatlantámogatás címén havi 20-75 ezer forintnyi összeget kaphattak, de sok orvos ezt nem vette igénybe. A vizitdíj bevezetésekor ezt eltörölték, a díjból ugyanis magasabb összeg folyt be a praxisokhoz (átlagosan havi 180 ezer forint).

Úgy tudjuk, hogy a havi 35 ezer forintos kompenzáció egyik fedezete az lehet, hogy a házi gyermekorvosoknak tavaly adott vizitdíjpótlás összegét (összesen 3 milliárd forint) szétosztanák az összes háziorvos között (a házi gyermekorvosoknál nem kellett vizitdíjat fizetni, azért nekik a költségvetés átalányt adott, hogy ne kerüljenek hátrányba a vizitdíjas praxisokkal szemben).