Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kóka kormányon kívül is adót csökkentene

2008.04.01. 13:06
Kóka János SZDSZ-elnök, volt gazdasági és közlekedési miniszter szerint sürgősen hozzá kell fogni az állami kiadások jelentős lefaragásához. Csak így lehet ugyanis elkezdeni az országban az adóterhek csökkentését, az adórendszer nagymértékű átalakítását. Az SZDSZ elnöke a Corvinus Egyetemen arról is beszélt, hogy az adóztatás átalakítása azért égetően fontos, mert különben az ország versenyképessége tovább romlik.

Kóka János az előadás előtt leszögezte, bár a koalíciós válsággal foglalkozik két nap óta, politikai kérdésekről nem kíván megnyilatkozni. Szerinte a konvergenciaprogramot végig kell vinni, már csak azért is, mert annak módosítása, vagy feladása értelmetlenné tenné az elmúlt két év áldozatait.

Szigort, még gyorsabban

A versenyképesség javítása nélkül az alacsony növekedési ráta és a tartós infláció párosa fenyeget az országban. "Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha a vállalkozásokra rakódó adóterheket és az élőmunkát sújtó elvonásokat csökkentjük".

A volt gazdasági miniszter szerint a konvergenciaprogramot nemcsak megvalósítani kell, hanem ütemét is fel kell gyorsítani, mivel az utóbbi időben a véghezvitelét befolyásoló kockázatok megerősödtek, részben a külső tőke- és pénzpiaci hatások miatt. Kóka János a konvergenciaprogrammal kapcsolatban egy jelentős gondra hívta fel a figyelmet: miközben nagy eredmény az államháztartási hiány jelentős csökkenése, problémát okoz az, hogy az állami beruházások visszafogásával párhuzamosan mérséklődött a magánszféra beruházásainak bővülése is. Tavaly a magánberuházások üteme negatívba fordult volna át a Hankook befektetése nélkül.

Kevesebb pénzt a szegényeknek

Az SZDSZ elnöke kiemelte, a versenyképesség javítása, az állami kiadások lefaragása érdekében a szociális juttatások rendszerének jelentős átalakítására van szükség. Szerinte a változtatásoknál a rászorultság elvét kell messzemenően érvényesíteni. Az OECD-országokkal, illetve az uniós tagállamokkal való összehasonlításban is Magyarországon a legmagasabb a gyermekszülésekhez kapcsolódó szociális juttatások összege. Ez azonban szerinte "hatástalan és értelmetlen", mert a született gyermekek száma szinte évek óta független a juttatások nagyságától.

A volt gazdasági miniszter szerint különösen nagy gondot jelent Magyarországon az alacsony foglalkoztatási szint, amely azzal is összefügg, hogy a lakosságnak mindössze egy negyede fizet személyi jövedelemadót, és csupán egyharmada tb-járulékot. Emellett nagy gondot okoz az is, hogy a szakképzetlenek foglalkoztatottsága nem megoldott, emellett az állam nem fordít elég figyelmet a fogyatékkal élő állampolgárok és a roma lakosság foglalkoztatására sem.

Adóreformot, de azonnal

A volt gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy sürgősen szükséges az adóreform, ennek megvalósítását segítené az általuk javasolt "adóreformalap". Ebbe lehetne átcsoportosítani az éves többlet adóbevételeket és bizonyos állami megtakarításokat, az alapban felgyülemlett összeget pedig csak az adó csökkentésére, illetve az állam adósságának mérséklésére lehetne fordítani.

Kóka János szerint az egyszerűsítés mellett mind a személyi jövedelem adózásban, mind a társasági adó rendszerében meg kellene szüntetni a kedvezményeket, kivételeket, az olyan különleges adófajtákat, mint az eva át kellene alakítani. Továbbra is hangoztatta azt az SZDSZ által megfogalmazott javaslatot, hogy az ország versenyképességét jelentősen javítaná az egykulcsos adóztatás bevezetése.