Piroska
-2 °C
5 °C

Illegális gyógyszerkísérletek Magyarországon?

2001.09.07. 09:31
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy osztrák oknyomozó riporter azt állítja, hogy Magyarországon megfelelő díjazás ellenében lehetőség van illegális, a nemzetközi joggal ellentétes gyógyszerkísérletekre. A Népszabadságnak nyilatkozó Hans Weiss dokumentumokkal alátámasztva tapasztalatairól könyvet írt. Az ügyben az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot indít.
Hans Weiss osztrák oknyomozó író elhatározta, hogy Magyarországot választja annak kipróbálására, hogy a nagy gyógyszergyárak a törvényeket megkerülve átteszik-e az illegális gyógyszerek kipróbálását a kelet-európai országokba. A Népszabadság úgy tudja, hogy Weiss konkrét ajánlattal keresett meg magyar orvosokat, hogy megtudja van-e lehetőség Magyarországon a nem engedélyezett gyógyszerkísérletekre.

A magyarországi partner, Kassai Farkas Ákos ugyanis két kollégát javasolt. Egyikük Faludi Gábor, a Kútvölgyi Kórház pszichiátriai osztályának vezetője, aki pozitív választ adott, így őt kérte meg arra, hogy egy ígéretes antidepresszívát kipróbáltassanak. Az orvosi honoráriumot betegenként 3500 dollárban szabták meg, ráadásul 350 dollárt kapott volna a kórház. A Népszabadság szerint Weiss kérésére Kassai részletezte a 3500 dollár sorsát, azt, hogy ki hogyan részesül a pénzből. Ezután megkereste a Lélek hangja nevű pszichiátriai önsegélyező szervezet vezetőjét. Gombos Gábor megígérte, hogy összehozza olyanokkal, akik már részt vettek gyógyszerkísérletekben.

Weisst úgy tájékoztatták, nagyon egyszerű rábeszélni a betegeket egy-egy pirula beszedésére, hiszen a vállalkozó pácienseket különböző előnyökhöz juttatják. Például egy zárt osztályon kezelt betegnek megcsillantják azt a lehetőséget, hogy áthelyezik egy nyitott osztályra. A gyógyszerkísérletekről folyó tárgyalást már majdnem nyélbe ütötték, ám Weiss az utolsó pillanatban visszakozott, s a személyes találkozóra nem ment el. Az író végül könyvet írt az esetről, dokumentumokkal alátámasztva.

A könyvben említett két pszichiáter cáfolta Weiss állításait, s kijelentették: csak a magyar törvényeknek megfelelő klinikai vizsgálatokat hajtanak végre. Az ügyben az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot indít.