Ágnes
-1 °C
2 °C

Perrel fenyegeti Gyurcsány Pokornit

2004.11.22. 14:50
A miniszterelnök a leghatározottabban visszautasította hétfőn a parlamentben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnökének állításait, miszerint beavatkozott volna a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjába. A kormányfő felszólította az ellenzéki politikust, hogy ha nincs bizonyítéka állításaira, kérjen bocsánatot tőle.
Gyurcsány szerint lehet vitatkozni a privatizációról, Pokorni azonban egy dolgot nem tehet: hogy azt állítsa vagy sugalja, hogy a miniszterelnök hivatali hatalmával visszaélt, ha ezt teszi akkor rágalmaz - mondta Gyurcsány, hozzátéve "ebben az ügyben nincsen pardon, ön bizonyít vagy a bíróság előtt felel állításaiért".

A napirend előtti felszólalások második körében Pokorni úgy vélte, ingerültnek és idegesnek látta a miniszterelnököt a témával kapcsolatban. "Azt jelent fel, akit akar, ez szíve joga" - fogalmazott, majd rámutatott arra, hogy a társaságra 15 érdeklődő volt, közülük 13-an nyújtottak be érvényes ajánlatot, ebből pedig nyolcat kizártak. A maradék ötből kettő visszalépett, újabb kettőt pedig formai okok miatt kizártak, így egy érvényes ajánlat, a Láng Kiadó pályázata nyert, jóval az első fordulóban meghatározott küszöb alatti összeggel. A fideszes politikus sérelmezte, hogy a második fordulóban nem felfelé, hanem lefelé változtak az árak, amire szerinte eddig nem volt példa.

Pokorni később sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol elmondta, a tankönyvkiadó privatizációja kapcsán a látszat semmiképpen sem kedvez a kormányfőnek. Mint mondta: Gyurcsány Ferencnek vigyáznia kellett volna, hogy ne tűnjön úgy, korábbi, üzletemberi léte és a miniszterelnökként "alá besorolt ÁPV Rt. döntései" összefüggnek. A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy a tankönyvkiadót megvásárló Láng Kiadó tulajdonosa, Erdős Ákos, a kormányfő üzleti partnere. "Ez az állítás igaz és helytálló, és ezt a parlamentben Gyurcsány Ferenc sem tudta cáfolni" - mondta a politikus. Hozzátette: a tényt nem is lehet cáfolni, mert Erdős Ákos irányítja, tulajdonolja jelenleg Gyurcsány Ferenc két volt cégét.

Pokorni felszólalására Draskovics Tibor pénzügyminiszter válaszolt, aki a visszalépéseket azzal indokolta, hogy a cég adatainak megismerését követően a pályázók rájöttek arra, hogy a tankönyvkiadó nem ér annyit, mint amit korábban feltételeztek. A pénzügyminiszter felkérte az ÁPV Rt. felügyelő bizottságát, vizsgálja meg a tranzakciót.

Mint ismert, a Láng Kiadó Rt. 3,21 milliárd forintért veheti meg a tankönyvkiadó többségi részesedését, vagyis 70 százalékát. Az ÁPV Rt. 25 százalék plusz egy szavazat erejéig marad kisebbségi tulajdonos, a maradék öt százaléknyi részesedést pedig a munkavállalók között értékesítik. Az Index információi szerint a vételár éppen egymilliárd forinttal alacsonyabb, mint amennyi pénzt a privatizációs pályázat első körében a szegedi Mozaik Kft. ajánlott a társaságért. A Láng Kiadó Rt. vásárolta meg egyébként a 2002-es kormányváltás után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik cégét, a Perfekt Rt-t.