Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megint a hungaristákról vitáztak a parlamentben

2004.10.05. 14:58
Kapcsolódók (7)
A gyülekezési törvény megalkotásának idején még nem számíthattak nyilas szervezkedésre, így a jogszabályt módosítani kell, mondta Juhász Gábor, MSZP-s képviselő a keddi parlamenti vitán. Frakciótársa, Hankó Faragó Miklós szerint szigorú büntetőjogi fellépésre ma nincs lehetőség. Eközben a pártok hamarosan megegyeznek a szélsőségeket elítélő politikai nyilatkozat szövegében. A kormánypártoknak leginkább "szerkezeti és stiláris jellegű" változtatási javaslataik vannak a Fidesz által benyújott tervezettel kapcsolatban.
A nyilas terror áldozatairól való közös megemlékezésre kérte a kormány nevében a polgárokat Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára kedden, napirend előtt a parlamentben. Az államtitkár Juhász Gábor felszólalására reagált ezzel, melyben az MSZP-s politikus arról beszélt, hogy a törvény erejével kell fellépni a szélsőséges eszmékkel szemben. A gyülekezési törvény módosításáról és a diktatórikus törekvéseket elítélő közös politikai nyilatkozatról vitáztak ma a parlamentben.

"A nyilasok nem térhetnek vissza a magyar közéletbe. (...) A nyilasok tűnjenek el a magyar közéletből" - mondta Juhász Gábor. Látszólag mindenki elítéli a hungaristákat, mégis tűrni kell őket. Ezt mondják azok, akik szerint a gyülekezési törvény olyan alaptörvény, amelyhez nem lehet hozzányúlni, tette hozzá. Szerinte 1989-ben, amikor megszületett a jogszabály, még nem lehetett számítani arra, hogy a nyilasok ismét szervezkedni kezdenek.

A nyilasok át akarják nevelni az embereket, és akikkel ez nem sikerül, arra programjuk szerint "fizikai megsemmisítés" vár. "Ez elképesztő" - mondta Juhász Gábor. A kormánypárti képviselő nehezményezte, hogy az ügyészség szerint ezek a kijelentések nem sértik a hatályos törvényeket, az Alkotmányt. Ezzel a helyzettel nem szabad megbékélni, az ilyen ordas eszmék ellen fel kell lépni a törvény erejével - jelentette ki a politikus.

Alternatívák a szélsőségesek ellen

Hankó Faragó Miklós úgy reagált, hogy a szélsőséges eszmékkel szemben szigorú büntetőjogi fellépésre ma nincs lehetőség, ugyanakkor a törvények számos egyéb módot adnak arra, hogy a hatóságok szükség esetén fellépjenek. A rendőrség feloszlathatja azt a tüntetést, amelyen bűncselekményt követnek el, és feloszlathatják magát a szervezetet is, tette hozzá az államtitkár.

Mint ismeretes, a Terror Házának otthont adó épület egykor a nyilaskeresztes párt központja volt, és a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-én, a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulóján az épület előtt akar megemlékezést tartani.

Négypárti egyetértés a politikai nyilatkozatról

A politikai nyilatkozat
A nyilatkozattervezetben az Országgyűlés elítéli az alkotmány szellemiségével és rendelkezéseivel ellentétes fajvédő, nyilas eszmék újraélesztőit, és hitet tesz amellett, hogy demokratikus közéletben nincs helye "a diktatúrák szellemiségének".

"A Szálasi Ferenc vezette nyilaskeresztes nemzetiszocialista mozgalom a demokrácia, az egyetemes emberi jogok és a polgári értékek talaján álló jogállam eszméjének egyik legádázabb, legkártékonyabb és legvérszomjasabb ellensége volt" - olvasható a szöveg tervezetében.

Eközben majdnem teljes az egyetértés a parlamenti frakciók között a nyilas eszméket, megnyilvánulásokat elítélő politikai nyilatkozatról, így arról már hétfőn szavazhat az Országgyűlés, mondták az erről szóló négypárti egyeztetés résztvevői kedden.

Juhász Gábor, az MSZP képviselője közölte, a nyilatkozatot a Fidesz- és az MDF-frakciónak kell még jóváhagynia. A végleges szövegről várhatóan a házbizottság csütörtöki ülésén állapodnak meg, tette hozzá.

Az eredeti, Fidesz által benyújtott tervezetben leírtakon túl a szabad demokraták fontosnak tartják rögzíteni, hogy a diktatórikus törekvések mellett a faji, nemzeti alapú kirekesztés is ellentétes az alkotmánnyal, mondta Gusztos Péter, az SZDSZ képviselője. Hozzátette ezt a politikai nyilatkozatot az áprilisihoz hasonlóan tartózkodás nélkül fogja elfogadni a parlament.

Salamon László, fideszes képviselő megerősítette, a két tervezet között érdemi eltérés nincs, így várhatóan még a héten létrejön a közös előterjesztés végleges szövege, miután a Fidesz-frakció átnézte a szocialisták és szabad demokraták által javasolt, "inkább szerkezeti és stiláris jellegű" változtatásokat.