Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A kormány partnernek tekinti az RMDSZ-t

2005.10.21. 17:32
A magyar kormány sikeres reálpolitikát kíván folytatni a román-magyar viszonyban, nem engedi, hogy a múlt keserűsége beárnyékolja a jelenkor lehetőségeit, ebben a politikában partnernek tekinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) - fejtette ki pénteken Nagyváradon Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a római katolikus egyház tulajdonában levő püspöki palotában tartott közös sajtótájékoztatót Markó Béla miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ elnökével.

Tüntetések nélkül zajlott le Gyurcsány Ferenc pénteki nagyváradi programja, amelyen a miniszterelnök ismét kifejthette elképzeléseit a román-magyar együttműködés elmélyítéséről és a határon túli magyarsággal való partneri viszony fontosságáról.

Reálpolitika

Az RMDSZ a romániai magyarság legerősebb, legátfogóbb politikai képviselete, Gyurcsány szerint ez a szervezet kormányzati szerepvállalásával, a hatalomból részesedve képes megfelelően képviselni a romániai magyarság érdekeit. Gyurcsány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy sikeres reálpolitikát akar folytatni, és nem engedi, hogy a múlt keserűsége beárnyékolja a jelenkor lehetőségeit. Ebben a politikában - mint hangsúlyozta - partnernek tekinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.

Kifejtette, hogy a románoknak és a magyaroknak szükségük van egymásra. Európa demokratikus világában nem a beszédhez, hanem a cselekvéshez kell politikai bátorság, ami ahhoz kell, hogy ne a sebekkel, hanem azok gyógyításával foglalkozzunk, hogy a politika ne az elkülönülésre hanem a partneri együttműködésre épüljön.

Értik az elvet

A kormányfő örömmel nyugtázta, hogy olyan román és magyar partnereket talált Romániában, akik értik ezt az elvet. Ennek a politikának köszönhetően jöhet létre a csíkszeredai magyar főkonzulátus, a sepsiszentgyörgyi kulturális intézet, és a Sapientia közös - román-magyar - finanszírozása. Az is e politikának tulajdonítható - mondta -, hogy a verespataki aranykitermeléssel kapcsolatos romániai engedélyeztetési folyamatban a magyar szakértők véleménye is ott van - tette hozzá.

Traian Basescu román államelnök és Gyurcsány Ferenc csütörtök esti megbeszélésükön a Nyugat-Balkán - így Montenegró és Koszovó - gondjait, európai uniós integrációját beszélték meg. Calin Popescu Taricenu román miniszterelnökkel péntek reggel hosszabb négyszemközti megbeszélést folytatott arról, milyen területeken fognak újabb eredményeket elérni a jövőre Budapesten tervezett magyar-román együttes kormányülésen.

Közelebb kerülhetnek

Markó Béla szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a katolikus egyház tulajdonába nemrég visszakerült püspöki palotában tarthatták a sajtótájékoztatót. Az együttes kormányülésről elmondta: az erdélyi magyarságnak tagadhatatlanul fontos minden politikai, gazdasági és kulturális téren kialakult kapcsolat, mert ezáltal a romániai magyarok is közelebb kerülhetnek a magyarországi magyarokhoz. Markó bejelentette: valószínűleg a jövő év elején már megkezdheti működését a csíkszerdai konzulátus, a sepsiszentgyörgyi kulturális intézet pedig még hamarabb is megnyithatja kapuit.