Göncz Kinga válaszokat vár Szlovákiától

MTI
2008.10.02. 16:23

Göncz Kinga külügyminiszter magyarázatot kért Juraj Migas nagykövettől az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra. A magyar álláspont szerint ezek elfogadhatatlanok és érthetetlenek két, demokratikus értékrendet valló EU- és NATO-tagállam esetében.

A külügyminiszter kiemelte Robert Fico miniszterelnök politikai felelősségét abban, hogy milyen pártok koalíciójának tagjai. Az egyes szlovák koalíciós politikusok által hangoztatott nézetek pedig elérik a gyűlöletbeszéd szintjét. Emellett kifogásolta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma és Csáky Pál, az MKP elnöke elleni összehangolt támadást is.

Nehezményezte azt is, hogy Szlovákia nem teljesítette korábbi vállalását, még mindig nem szerepelnek a szlovák tankönyvekben magyar átírással is a helységnevek. Ezzel a szlovák fél megszegte a kisebbségi status quo megváltoztathatatlanságára tett ígéretét. A szlovákiai magyar iskolák pedig alig jutottak EU-s pályázatokból finanszírozott támogatásokhoz. Ez szemben áll az unió diszkriminációmentességet valló politikájával.