Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hétfőn startol a Hír TV

2002.11.28. 08:39
Hétfőtől megkezdi országos kísérleti adását a Hír TV, amely januártól szerepel majd a kábelcsatornák kínálatában. A műholdas tévé vezérigazgatója Borókai Gábor kijelentette, miután kedden az ORTT nyilvántartásba vette az adót, hamarosan aláírják a szerződéseket a legnagyobb kábelüzemeltetőkkel.
A Hír TV vezetése jelenleg még tárgyal a műsor továbbításáról a kábelszolgáltatókkal, de valószínűleg hamarosan megkötik a szerződéseket. A legnagyobb hálózatot működtető UPC Magyarországnál arról tájékoztatták a Népszabadságot, hogy már csak az anyagiakban kell megállapodniuk, nevezetesen arról, mennyit fizessenek a Hír TV-t működtető részvénytársaságnak.

A legolcsóbb csomagról tárgyalnak

Korábbi információk szerint a Borókai Gábor vezette csatorna azt szeretné elérni, hogy műsoruk bekerüljön az úgynevezett alapcsomagba, amely a legolcsóbb kábelszolgáltatás lévén, a legtöbb emberhez jut el. A szolgáltatók ugyanakkor a közcsatornákat kötelezően tartalmazó alapcsomag után következő csomagban szeretnék ajánlani a Hír TV-t. Amennyiben ide kerül a "polgári nyilvánosság eszközének" szánt adó, a szolgáltatók által fizetendő díj nem lesz magas.

Január 1-je előtt már nem tudják végleges programba állítani az adást a kábelhálózatoknál, december 2-től viszont megkezdődnek az országos kísérleti adások - nyilatkozta a Népszabadságnak Borókai Gábor, a tévé vezérigazgatója. Ezeket egyelőre azokon a hálózatokon lehet majd látni, ahol van szabad csatorna, illetve az egyéni digitális vevőantennával fölszerelt háztartások is foghatják az AMOS műholdról. A műsort kezdetben hat órásra tervezik, majd fokozatosan bővítik tizenkét órásra. A vezérigazgató a napilapnak egyelőre nem akart nyilatkozni a részletes műsorszerkezetről és a stábról. Annyit azonban elárult, hogy a tervezett csapatot 90 százalékban már sikerült felállítani.

Az adó főszerkesztője Dlusztus Imre, a Dél-Magyarország korábbi vezetője lesz, aki korábban azt nyilatkozta, higgadt, értékközlő televíziót akar, olyan orgánumot, amelyik láttán az jut a nézők eszébe, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt 12 év. Dlusztus a műsorrendről szólva elmondta, a híreket húszpercenként ismétlik majd.

Nincs elég pénze a Hír TV-nek?

Mint arról már beszámoltunk, az ORTT kedden nyilvántartásba vette a Hír TV-t, így elhárult az akadálya annak, hogy az előző kormány szóvivője által vezetett médium megkezdje működését. Előzőleg Ladvánszky György, az ORTT szocialista delegáltja azt kezdeményezte a testületnél, hogy ne vegyék nyilvántartásba az új tévét, mert a becsatolt papírokból nem lehet megállapítani van-e elég pénze a működésre. A Hír TV-nek évente hozzávetőlegesen 10 millió forint műsorszolgáltatási díjat kellene fizetnie, viszont a részvénytársaság alapító okirata szerint vagyonuk mindössze 20 millió forint.

A húszmillió forint tőkével bejegyzett Hír Televízió részvényein egyébként húsz magánszemély osztozik. A kábelen sugárzó adás pénzügyi forrásait magyar szálloda- és vendéglátóipari befektetők biztosítják, van azonban egy magyar származású külföldi tulajdonosuk. Információk szerint ez a személy a Kanadában élő Alex Pocsai, aki a cég részvényeinek negyedét birtokolja.