Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétfőn startol a Hír TV

2002.11.28. 08:39
Hétfőtől megkezdi országos kísérleti adását a Hír TV, amely januártól szerepel majd a kábelcsatornák kínálatában. A műholdas tévé vezérigazgatója Borókai Gábor kijelentette, miután kedden az ORTT nyilvántartásba vette az adót, hamarosan aláírják a szerződéseket a legnagyobb kábelüzemeltetőkkel.
A Hír TV vezetése jelenleg még tárgyal a műsor továbbításáról a kábelszolgáltatókkal, de valószínűleg hamarosan megkötik a szerződéseket. A legnagyobb hálózatot működtető UPC Magyarországnál arról tájékoztatták a Népszabadságot, hogy már csak az anyagiakban kell megállapodniuk, nevezetesen arról, mennyit fizessenek a Hír TV-t működtető részvénytársaságnak.

A legolcsóbb csomagról tárgyalnak

Korábbi információk szerint a Borókai Gábor vezette csatorna azt szeretné elérni, hogy műsoruk bekerüljön az úgynevezett alapcsomagba, amely a legolcsóbb kábelszolgáltatás lévén, a legtöbb emberhez jut el. A szolgáltatók ugyanakkor a közcsatornákat kötelezően tartalmazó alapcsomag után következő csomagban szeretnék ajánlani a Hír TV-t. Amennyiben ide kerül a "polgári nyilvánosság eszközének" szánt adó, a szolgáltatók által fizetendő díj nem lesz magas.

Január 1-je előtt már nem tudják végleges programba állítani az adást a kábelhálózatoknál, december 2-től viszont megkezdődnek az országos kísérleti adások - nyilatkozta a Népszabadságnak Borókai Gábor, a tévé vezérigazgatója. Ezeket egyelőre azokon a hálózatokon lehet majd látni, ahol van szabad csatorna, illetve az egyéni digitális vevőantennával fölszerelt háztartások is foghatják az AMOS műholdról. A műsort kezdetben hat órásra tervezik, majd fokozatosan bővítik tizenkét órásra. A vezérigazgató a napilapnak egyelőre nem akart nyilatkozni a részletes műsorszerkezetről és a stábról. Annyit azonban elárult, hogy a tervezett csapatot 90 százalékban már sikerült felállítani.

Az adó főszerkesztője Dlusztus Imre, a Dél-Magyarország korábbi vezetője lesz, aki korábban azt nyilatkozta, higgadt, értékközlő televíziót akar, olyan orgánumot, amelyik láttán az jut a nézők eszébe, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt 12 év. Dlusztus a műsorrendről szólva elmondta, a híreket húszpercenként ismétlik majd.

Nincs elég pénze a Hír TV-nek?

Mint arról már beszámoltunk, az ORTT kedden nyilvántartásba vette a Hír TV-t, így elhárult az akadálya annak, hogy az előző kormány szóvivője által vezetett médium megkezdje működését. Előzőleg Ladvánszky György, az ORTT szocialista delegáltja azt kezdeményezte a testületnél, hogy ne vegyék nyilvántartásba az új tévét, mert a becsatolt papírokból nem lehet megállapítani van-e elég pénze a működésre. A Hír TV-nek évente hozzávetőlegesen 10 millió forint műsorszolgáltatási díjat kellene fizetnie, viszont a részvénytársaság alapító okirata szerint vagyonuk mindössze 20 millió forint.

A húszmillió forint tőkével bejegyzett Hír Televízió részvényein egyébként húsz magánszemély osztozik. A kábelen sugárzó adás pénzügyi forrásait magyar szálloda- és vendéglátóipari befektetők biztosítják, van azonban egy magyar származású külföldi tulajdonosuk. Információk szerint ez a személy a Kanadában élő Alex Pocsai, aki a cég részvényeinek negyedét birtokolja.