Ágnes
-5 °C
2 °C

A szocialisták nem adnának engedélyt
a Hír Tv-nek

2002.11.21. 09:47
Egyre biztosabb, hogy december 2-án nem indulhat el a Hír Tv, mert az új csatorna vezetősége még nem egyezett meg a kábelszolgáltatókkal. Az ORTT szocialista tagja ugyanakkor azt javasolja a testületnek, hogy ne adjon működési engedélyt a csatornának, mivel az kérelmében nem tett eleget a médiatörvényben lefektetett kötelezettségeknek, többek között pénzügyi tervét sem nyújtotta be.
Az ORTT szocialista tagja, Ladvánszky György a testületnek szerdán azt javasolta, hogy ne vegyék nyilvántartásba a Hír Tv-t - írja a Népszabadság.

Nem elég a Hír Tv vagyona?

Az Index úgy értesült, hogy a szocialista kurátor azzal indokolta javaslatát, hogy a "polgári Magyarország televíziójának" vezetősége bejegyzési kérelmében nem tett eleget a médiatörvényben lefektetett kötelezettségeknek, így többek között nem nyújtotta be a pénzügyi tervet sem. A Hír Tv-nek évente hozzávetőlegesen 10 millió forint műsorszolgáltatási díjat kellene fizetnie, viszont a részvénytársaság alapitóokirata szerint vagyonuk mindössze 20 millió forint. Az Index információi szerint a Hír Tv ügyében jövő héten lesz döntés. Amennyiben az ORTT elutasítaná a kérelmet, ez lenne az első alkalom, hogy a médiahatóság meghiúsítaná egy magántelevízió működését.

A húszmillió forint tőkével bejegyzett Hír Televízió részvényein húsz magánszemély osztozik. A kábelen sugárzó adás pénzügyi forrásait magyar szálloda- és vendéglátóipari befektetők biztosítják, nyilatkozta korábban Borókai Gábor, a Hír Tv vezérigazgatója, az Orbán-kormány szóvivője, aki arról is beszámolt, hogy van egy magyar származású külföldi tulajdonosuk is. Információk szerint ez a személy a Kanadában élő Alex Pocsai, aki a cég részvényeinek negyedét birtokolja.

A legolcsóbb kábelcsomagba szeretnének bekerülni

A kábelszolgáltatóknak 30 nappal a műsorszolgáltatás megkezdése előtt be kellene jelenteniük az új hírcsatorna indulását az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT), ez azonban szerdáig nem történt meg - értesült a Népszava. A Hír Tv már megtette ajánlatát napi 17 órás műsoruk átadására. Ha megtörténik a szerződéskötés, 1,7 millió háztartásba juthat el az új csatorna.

A lap információi szerint a Hír Tv és a kábelszolgáltatók között azon folyik a vita, hogy a Borókai Gábor vezette csatorna szeretné elérni, hogy műsoruk bekerüljön az úgynevezett alapcsomagba, amely a legolcsóbb kábelszolgáltatás lévén, a legtöbb emberhez jut el. Az előzetes tervek szerint december 2-án induló Hír Tv - amelynek főszerkesztője Dlusztus Imre, a Dél-Magyarország korábbi vezetője lesz -, amennyiben megkapja az ORTT engedélyt, akkor már sugározhat ettől az időponttól is, csak nem kábelen, hanem műholdon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!