Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Hiller tárgyal a lázongó egyetemistákkal

2007.10.17. 14:10
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kész tárgyalni a hallgatói önkormányzatok által kidolgozott alternatív tandíj javaslatról, de azt jelenlegi formájában nem tartja bevezethetőnek. Az oktatási tárca szerint a diákok javaslata inkább büntető, mint ösztönző. A HÖOK szerint a minisztérium semmitmondó válasza csak időhúzás.

Az oktatási tárca nyitott arra, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal valamennyi résztvevőjével közösen tárgyaljanak a HÖOK által kidolgozott alternatív tandíj javaslatról. A tandíj ellen szerdán délután tüntetést szervező hallgatói érdekképviselet elnökének szerda 12 órakor a felsőoktatási szakállamtitkár személyesen adta át a minisztérium válaszát.

A diákokat képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája korábban kinyilvánította: szerda este 7 órától fáklyás felvonulást rendeznek a tandíj ellen. Ha délig a minisztérium elfogadja alternatív javaslatukat, akkor is összegyűlnek, de abban az esetben a minőségi felsőoktatást ünnepelik.

A diákok azt javasolták, hogy az általános tandíj helyett csak azok fizessenek, akik egy félévben nem teljesítik a vállalt krediteket. Így az alapképzésben egy nem teljesített tantárgy után 4-6 ezer forintot, a mesterképzésben 5-7 ezer forintot kellene fizetni a diáknak (a hallgatói normatíva 3-5, illetve 4-6 százalékát). A HÖOK szerint így ugyanakkora összeg folyna be az egyetemek kasszájába, mintha mindenkitől tandíjat szednének.

Manherz Károly szakállamtitkár szerint a tárgyalásokhoz jó alapot szolgáltat az a tény, hogy a HÖOK is a hallgatói hozzájárulás szükségessége mellett foglalt állást. A tárca szerint azonban a HÖOK javaslata büntető jellegű, amely a feladatvállalást elkerülő tanulási stratégia kialakítására ösztönöz, nem pedig teljesítményre sarkall.

A képzési vagy fejlesztési részhozzájárulás (fer) eredeti koncepciója az volt, hogy az állami képzésben is kell mindenkinek fizetni, de a legjobban tanuló 15 százalék mentesül a fizetés alól. Az egyetemek azonban úgy döntöttek, inkább mindenki fizessen, de így legalább alacsonyabb összeget kell egy főtől beszedni.

A minisztérium a 2008-as költségvetési törvényhez benyújtott egy módosító indítványt, amely kötelezné az egyetemeket arra, hogy a hallgatók legjobban tanuló 15 százalékának tandíjmentességet adjanak (ez egyúttal azt is jelenti, hogy az állami képzésben legrosszabbul tanuló 15 százalék költségtérítéses képzésre kerül át, a legjobban tanuló költségtérítéses hallgatók pedig az olcsóbb állami képzésen folytathatják tanulmányaikat).

A minisztérium azzal sem ért egyet, hogy a HÖOK javaslata nem tesz különbséget a hallgatók között szociális szempontok alapján. Az alternatív tandíj javaslat csak a bevételt helyezi a középpontba.

Ezzel szemben, hangsúlyozza a tárca közleménye, a jelenleg törvényben rögzített képzési hozzájárulás és a Felsőoktatási Kerekasztalban mellé kidolgozott hallgatói juttatási rendszer – amelyet egyébként a HÖOK elnöke is aláírásával szentesített idén januárban – alkalmas arra, hogy a valóban rászoruló diákok már tanulmányaik első félévétől megfelelő támogatást kaphassanak. A képzési hozzájárulás fizetése alól mentességet kap minden hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, illetve a felsőoktatási törvény legutóbbi módosítása értelmében az is, aki gyermekgondozással összefüggő juttatásban részesül.

A minisztérium válasza semmitmondó, nem ad egyértelműen igent, sem pedig nemet, a HÖOK ezért csupán időhúzásnak tekinti azt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a minisztérium által kínált ajánlatot nem tekinti valós egyeztetési szándéknak, ugyanis a kiküldött javaslat alapkoncepciója már 2006. június 5. óta ismeretes volt, áll a hallgatói érdekképviselet közleményében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!