Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Figyelmeztető sztrájk az egri kórházban

2008.09.23. 16:22
Pénteken kétórás figyelmeztető sztrájk lesz az egri kórházban, miután kedden nem született megállapodás az intézmény vezetése és az érdekképviseletek között. A szakszervezet azt követeli, hogy a megye ne adja át a Hospinvestnek a kórház működtetését.

A megye képviselői nem jöttek el az egyeztetésre, így érdemi tárgyalás nem volt, mondta Hegyaljai Judit az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi vezetője. A szakszervezet fő követelése az volt, hogy a hevesi megyegyűlés bontsa fel azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti az egri kórházat.

Ha a HospInvest október 1-jén átveszi a kórház működtetését, úgy általános és határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek az érdekképviseletek - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét a népegészségügyi szolgálathoz, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. A Heves megyei önkormányzat 60 nappal meghosszabbította az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-jén lejáró határidőt.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat azon határozatát, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Jogi szakértők szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött kontraktust, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.