Gusztáv
3 °C
7 °C

Figyelmeztető sztrájk az egri kórházban

2008.09.23. 16:22
Pénteken kétórás figyelmeztető sztrájk lesz az egri kórházban, miután kedden nem született megállapodás az intézmény vezetése és az érdekképviseletek között. A szakszervezet azt követeli, hogy a megye ne adja át a Hospinvestnek a kórház működtetését.

A megye képviselői nem jöttek el az egyeztetésre, így érdemi tárgyalás nem volt, mondta Hegyaljai Judit az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi vezetője. A szakszervezet fő követelése az volt, hogy a hevesi megyegyűlés bontsa fel azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti az egri kórházat.

Ha a HospInvest október 1-jén átveszi a kórház működtetését, úgy általános és határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek az érdekképviseletek - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét a népegészségügyi szolgálathoz, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. A Heves megyei önkormányzat 60 nappal meghosszabbította az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-jén lejáró határidőt.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat azon határozatát, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Jogi szakértők szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött kontraktust, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!