Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Eldőlt: a HospInvesté az egri kórház

2008.09.29. 19:58
Megkapta az engedélyt a HospInvest az egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetésére, így november 1-étől a társaságé az intézmény.

Megkapta az egri kórház működtetésére az engedélyt a népegészségügyi szolgálattól a HospInvest Zrt. A cég napokon belül megkötheti a finanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). Így november 1-jétől a HospInvest üzemelteti az egri Markhot Ferenc Kórházat.

A kórház átvételét perek, sztrájkok, politikai és szakmai viták sora kísérte.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét a népegészségügyi szolgálathoz, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. A Heves megyei önkormányzat akkor 60 nappal meghosszabbította az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-jén lejáró határidőt.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat azon határozatát, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Jogi szakértők már akkor jelezték, hogy az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen. A kórház dolgozói korábban sztrájkot ígértek arra az esetre, ha a HospInvest átveszi munkahelyüket. Figyelmeztető sztrájkokat már eddig is tartottak. Szeptemberben az intézmény három dolgozója éhségsztrájkkal tiltakozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!