Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A mintaképviselő majdnem szavahihető

2003.06.10. 07:49
Nem számít, ha MSZMP-s volt, csak ügynök ne legyen - derült ki az ideális képviselőről egy telefonos felmérés során. A mintaképviselő 43 éves, nős férfi. A mintaképviselő hűséges feleségéhez, de az már magánügy, hány gyereke van. A választásokon úgyis az dönt, melyik párthoz tartozik.
Az ideális képviselő 43 éves, felsőfokú végzettségű, lehetőleg gazdasági jellegű munkát végző férfi - írja a Népszabadság egy telefonos közvélemény-kutatás eredményeire hivatkozva. A kutatásból kiderül, hogy az ideális képviselő lehetett MSZMP-tag is, de azt már nem nézik el, ha funkcionárius, vagy a III-as főcsoportfőnökség munkatársa volt.

A mintaképviselővel szemben elvárás, hogy a választókerületében lakjon, jó vitakészsége legyen, több nyelvet beszéljen. A jó képviselő hűséges a feleségéhez, azt azonban már magánügyének tekintik, hány gyereke van és hogy vallásos-e.

A pártot váltó képviselők politika hitelüket kockáztatják, választóik megélhetési politikusnak tekintik őket - írja a Népszabadság. A megkérdezettek elvárják képviselőiktől, hogy legalább minden második választási ígéretüket betartsák. Összességében azonban nincs jelentősége az ígéreteknek, elég, ha a jelölő párt népszerű.

A felmérés anyagát az MSZP minden képviselőjéhez eljuttatta, futárpostával. A felmérés nem a szocialisták megrendelésére készült, az eredményeit azonban érdekesnek találták - mondta el a Népszabadságnak Juhász Gábor, a párt frakcióvezető-helyettese.