Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Eddig 15 millióba került az OM-nek a necces szerződés

2003.08.25. 12:22
Felbontotta az Idea Lab Kft-vel kötött vállalkozási szerződést az oktatási tárca háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési Intézet. E szerződés miatt kellett korábban távoznia Sári Lajos szakképzési helyettes államtitkárnak. A megbízás eddig több mint 15 millió forintjába került a költségvetésnek, mert bár a cég csak 9,65 millió forintot kapott munkájáért, a korábbi Sári-üzlettárs által irányított Számít Kft. további 5,5 milliót számlázhatott az egyszereplős közbeszerzés bonyolítójaként.
A Nemzeti Szakképzési Intézet felbontotta az Idea Lab Kft-vel kötött vállalkozási szerződését. Jakab János, a Nemzeti Szakképzési Intézettet felügyelő szakképzési helyettes államtitkár az Indexet arról tájékoztatta, hogy az Idea Lab Kft. eddig egyhavi átalánydíját kapta meg, ami 9,65 millió forintot tett ki. A cég Jakab tájékoztatása szerint igényt tartana a második havi átalánydíjára is, ennek kifizetése azonban egyelőre nem történt meg, vita van ugyanis a cég és a Nemzeti Szakképzési Intézet között.

Meddig dolgozott az idea Lab?

Az OM államtitkársága így nem írta alá az Idea Lab által benyújtott teljesítési igazolásokat, igaz a május 5-én szerződött cég cikksorozatunk miatt nem is dolgozott egy hónapnál csak pár nappal többet. Az OM szerint viszont néhány nap híján két hónapig dolgozott a vállalkozás. Jakab János jelezte, hogy az Idea Lab által vállalt feladatokat saját háttérintézményeik közreműködésével, takarékosabban oldják meg.

Előzmények

Mint arról az Index folyamatosan beszámolt, a vállalkozás referenciák nélkül jutott csaknem félmilliárd forintos megbízáshoz, amiért szakképzési folyóiratot, portált, illetve információs irodát kellett volna nyitnia. A cég megbízása miatt kellett korábban távoznia Sári Lajos szakképzési helyettes államtitkárnak, miután kiderült, együtt tekintette meg a Bajnokok Ligája döntőjét Manchesterben, a cég mögött álló Németh János üzletemberrel. A pályázatnyertes cég valamennyi teljesítési határidőt jelentősen túllépett, később ezzel indokolták a szerződés felbontását.

A Számít már nem kap OM-es megbízást

Az oktatási tárcának azonban eddig több mint 15 milliójába került az Ide Lab szerződés. A tárca háttérintézménye által felkért bonyolító, a Számít Kft ugyanis további 5,5 millióval növeli a korrupciógyanús-ügy tényleges költségeit. Érdekesség, hogy az oktatási tárca annak ellenére nem szakított a vállalkozással, hogy a Számít Kft. ügyvezetője, Seres Péter üzlettársa volt a menesztett helyettes államtitkárnak, Sári Lajosnak, annak első, családi Bt-jében. De Sári felesége is közösen tulajdonolt egy vállalkozást Seres Péterrel.

Márpedig Sárinak a hivatalos indoklás szerint nem azért kellett távoznia, mert jogszerűtlen lett volna az ügylet, hanem mert etikátlan összefonódásokra derült fény. Ugyanakkor a Számít-os összefonódás nem járt következményekkel, mivel továbbra is velük dolgoztatnak egyes OM-intézmények. Ez azonban a tárca tájékoztatása szerint korábban kötött keretszerződések eredménye, mivel a Sári-ügy óta újabb megbízást nem kapott a cég.