Tekla
9 °C
20 °C

Ügyészségi csúcsnyomozószerv alakul

2000.09.08. 10:47
Megszűnik a közlekedési osztály, de önálló nyomozói osztály és a kiemelt ügyek osztálya alakul meg, a gyermek és ifjúságvédelmi osztályt kiemelten fogják kezelni, és jobban odafigyelnek a sajtóval folyó kommunikációra - mindezt Polt Péter főügyész két-négy év alatt szeretné megvalósítani az általa vezetett intézmény szerkezeti átalakítása keretében.

Polt Péter eredményesebb ügyészséget akar.
Hatékonyabb, rugalmasabb és eredményesebb lesz a szerkezetváltozás következtében a Legfőbb Ügyészség - ígért csütörtöki sajtótájékoztatóján a legfőbb ügyész, Polt Péter. A szerkezeti reform kigondolásakor a főügyész három fő irányelvet tartott szem előtt: hazánk küszöbön álló EU-csatlakozását, az informatikai forradalmat, illetve a bűnözés mennyiségi és minőségi változását.

A közlekedési osztályt megszüntetnék, az ott dolgozókat a szerkezetváltás következtében adódó új feladatok elvégzésével bíznák meg. Hiszen a környezetvédelmi kérdésekkel, a gyermek és ifjúsági problémákkal kiemelten szeretnének foglalkozni, a sajtókommunikációs feladatoknak is eleget akarnak tenni. A főügyész elképzelései szerint minden ügyészségen önálló sajtószóvivői iroda létesülne.

A Legfőbb Ügyészség már sohasem lesz a régi.
Ennél fontosabb azonban, hogy a rendőrségi szervektől technikailag önálló nyomozói irodát már ősztől fel akarnak állítani, ami nagyban megkönnyítené és gördülékennyé tenné a nyomozói tevékenységet. Polt szerint a bűnözés minőségbeli és mennyiségbeli változása, szervezett, határokon átnyúló jellege miatt indokolt a kiemelt ügyek osztálya. Az országos hatáskörű szervezetben a legjobb szakemberek nyomozhatnak a fontosabb ügyekben.

A változás az alkalmazottak 20-30 százalékát érinti: nem fogják sokan elveszíteni munkahelyüket, bár egyes osztályok megszűnnek, új feladatkörök, főosztályok alakulnak. A főügyész két-négy év alatt szeretné a változtatásokat végrehajtani, bár ez függ az előirányzott költségvetési összegtől is.