Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Százból 76-an hisznek a magyar olimpiában

2002.03.04. 17:51
A magyar lakosság 98 százaléka hallott arról, hogy Magyarország pályázik a 2012-es nyári olimpia megrendezésére; kétharmad támogatja, egynegyed elutasítja ezt a gondolatot - közölte Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ (OK) vezetője hétfőn sajtótájékoztatón, annak a felmérésnek az eredményeit ismertetve, amelyet felkérésükre a Gallup Intézet készített.
Tóth István Zoltán elmondása szerint, a megrendezés támogatottsága a 30 éven aluliak és a 60 évesnél idősebbek körében a legnagyobb, itt 100-ból 84, illetve 77 ember áll ki emellett. A közbeeső korcsoportban 72 százalék az arány, eközben pedig 100-ból 76 ember valószínűsíti, hogy Magyarország ötkarikás játékokat fog rendezni.

Az infromáció birtokában

Az olimpiarendezés gondolata az északi és nyugati régiókban talál a legnagyobb szimpátiára, ahol 81, illetve 77 százalék támogatja a 30 évesnél fiatalabbak, valamint a 60 évesnél idősebbek közül. Tóth István Zoltán szólt arról is, hogy a felmérés során növelte a támogató választ adók táborát, ha közölték: az eddigi olimpiákon legeredményesebb 10 ország közül eddig egyedül Magyarország nem rendezett ilyen játékokat. Ezen információ birtokában ugyanis már 75 százalék támogatta a megrendezés gondolatát és csak 22 százalék volt elutasító. Mint elmondta: február 25-én és 26-án összesen 1.080 embert, az ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg ebben a témában.

A hírnév a fontos

Az Országimázs Központ vezetőjének szavai szerint a megrendezés pozitív hatásai között a legtöbben, 100-ból 94-en az ország hírnevének, ismertségének növekedését említették, míg a válaszadók háromnegyede értett egyet azzal az állítással, hogy ha Magyarország elnyeri e lehetőséget a nagy sportteljesítményekre sarkallja a hazai sportolókat. A felmérés tanúsága szerint az emberek 69 százaléka számít arra, hogy az olimpia hatására újabb lendületet kap a magyar gazdaság, és ugyanekkora volt azok aránya is, akik szerint az ötkarikás játékok olyan mozgósító erőt képviselnek, ami mögé az ország felsorakozik.

Aki tamáskodik, az nem ismeri Magyarországot

A kutatás eredményei szerint a lakosság több mint fele, 52 százaléka fogadta el az olimpiával kapcsolatban azt az állítást, miszerint "akik azt mondanák, hogy túl kevesek vagyunk hozzá, azok nem ismerik Magyarországot". Tóth István Zoltán szólt arról is: a játékok megrendezésével kapcsolatos médiakampánnyal eddig - a Gallup-felmérés adatai alapján - a lakosság 79 százaléka találkozott. A legtöbben a televízióban látták a hirdetést, de magas a rádióból, a sajtóból értesülők aránya is, míg csekélyebb azoké, akik a hirdetőoszlopokon találkoztak azzal. Az Országimázs Központ vezetője elmondta azt is, hogy a hirdetéseket minden második megkérdezett értékelte kifejezetten pozitívan, míg tízből hárman közepesnek tartották azokat, s mindössze 13 százalék válaszolt úgy, hogy a kampány nem tetszik nekik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?