Der Standard: Borulhat az MSZP–SZDSZ-koalíció

2008.03.31. 10:46
A betegbiztosítási reform miatt felbomolhat az MSZP–SZDSZ-szövetség, a ciklus hátramaradó két évében reformokra már nemigen lehet számítani, állapítja meg az osztrák Der Standard az Inog a magyar kormánykoalíció az egészségügyi reform miatt című írásában.

A liberális újság megítélése szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő azzal, hogy a hét végén visszalépett az állami egészségbiztosítás részleges privatizációjától kétségkívül saját bőrét mentette a pártján belül. Ugyanis a jobboldali-populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor által kierőszakolt március 9-i népszavazás óta az MSZP-ben merő pánik uralkodik.

Nem is annyira a referendumon elszenvedett vereség ténye, hanem annak mérete miatt szólalt meg a vészcsengő. Több százezer szocialista törzsválasztó szavazott saját kormánya takarékossági intézkedései ellen - írta a lap. Orbán ráadásul tüstént újabb, ezúttal az egészségbiztosítási pénztár részleges privatizációja elleni népszavazással fenyegetőzött. Demagógiája szemlátomást sikeres, pártjának, a Fidesz népszerűsége csúcsán van, ha most tartanák a választást, a jobboldal lazán a szavazatok kétharmadára számíthatna.

Gyurcsány, aki eddig a saját, tulajdonképpen még mindig posztkommunista pártján belüli szembenállás ellenére is keresztülvitte a reformprogramot, a belső és a külső nyomásra most mégis beadja a derekát - állapította meg a Der Standard. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy kormányzásának hátramaradó két évében reformokra már nemigen lehet számítani.

"Már ha egyáltalán marad két éve: ugyanis a felvizezett betegbiztosítási reform miatt felbomolhat a liberális SZDSZ-szel kötött szövetség. Az, hogy Gyurcsány saját pártja számára parasztáldozatként még a liberális egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes fejét is követelte, forráspontig szíthatja a koalíción belüli konfliktust" - vélekedett az elemző, aki szerint elképzelhető, hogy a liberális koalíciós partner kitart minisztere mellett.

A liberálisokat csak az foghatja vissza, hogy a közvélemény-kutatásokban jelenleg egy-két százalékos támogatottsági szinten állnak, ami azt jelenti, hogy egy hirtelenjében kiírt választáson nem érnék el az ötszázalékos bejutási küszöböt. Ezenkívül az SZDSZ maga is mély válságot él át - fűzte hozzá az újság az egy évvel ezelőtti elnökválasztással kapcsolatos állítólagos durva csalásra utalva

"...Orbán mindenesetre már dörzsöli a tenyerét: az index.hu internetes portálon vasárnap az előre hozott választást nevezte az egyetlen megoldásnak" - jegyezte meg a liberális osztrák újság.

A tekintélyes svájci világlap, a Neue Zürcher Zeitung ugyancsak arról írt hétfői számában, hogy válságba jutott a magyar koalíció. Az a megsemmisítő vereség, amelyet Gyurcsány Ferenc a március elején megrendezett népszavazáson az ellenzéktől elszenvedett, kezdi éreztetni a hatását - állapította meg a hét végén kialakult helyzetről a tudósítás szerzője. Egyebek között aláhúzta, hogy ha a koalíció széthullana, a reformokkal szemben fellépő Fidesz győzelmét - méghozzá átütő győzelmét - biztosra lehetne venni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla