Piroska
-2 °C
5 °C

Háromszáz magyar menne Irakba

2003.04.23. 17:11
Az Egyesült Államok, egyelőre nem hivatalosan, rendvédelmi vagy műszaki alakulatok küldését kérte Magyarországtól Irakba, jelentette be Kovács László külügyminiszter. A kormányjavaslat szerint a legfeljebb háromszáz fős kontingens hat hónapot töltene Irakban. A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat.
A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését, illetve azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés. A washingtoni magyar nagykövet nem hivatalos kérést kapott az Egyesült Államoktól békefenntartó, rendfenntartó vagy esetleg műszaki alakulat részvételére. Kovács László külügyminiszter az erről szóló csütörtöki négypárti egyeztetés után kijelentette: a humanitárius segítség és a békefenntartás ideje jött el Irakban, ehhez azonban meg kell szervezni az ország belső védelmét.

Katonák őrzésre, védésre

A kontingens kiküldéséhez az Országgyűlés hozzájárulása kell. A kormányjavaslat 300 főben maximálná az alakulat létszámát, a szerepvállalás hat hónapra szólna. Az alakulat felkészítéséhez és kiküldéséhez 2-4 milliárd forintra van szükség, a kormánynak el kell döntenie, hogy a misszió költségeit a honvédelmi tárca, vagy a központi költségvetés állja. A térség országai közül Lengyelország, Románia és Ukrajna ezer fős nagyságrendő alakulatot ajánlott fel az iraki rendezéshez.

Juhász Ferenc szerint már most vannak Magyarországon olyan hivatásos katonák, akik alkalmasak az iraki szolgálatra. Az Indexnek példaként megemlítette az afganisztáni szolgálatra felkészített hivatásosokat, vagy a hódmezővásárhelyi laktanya "87 százalékban jól felkészített" állományát. Azt is elmondta, hogy miután a sajtóban nyilvánosságot kapott az amerikai kérés, a háromszázas létszámot meghaladó mértékben jelentkeztek katonák az iraki misszióra.

Az USA május végéig várja a téteket

Az Országgyűlésnek viszonylag gyorsan döntenie kell, az amerikaiak ugyanis május végéig adtak időt arra, hogy a katonák megérkezzenek Irakba. A kontingens kiküldéséhez kétharmados országgyűlési határozat szükséges. Az SZDSZ és az MSZP támogatja a sürgős döntést és a házszabálytól való eltérést, valószínűleg a kormányhatározatot is elfogadja majd. A két ellenzéki párt még nem döntött a kérdésről, de Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője aggályosnak tartja, hogy egyelőre csak informális felkérésről van szó, illetve azt is, hogy az nem nemzetközi szervezettől érkezett. A Fidesz frakciója szintén hétfőre ígért döntést.

Magyarország korábban 2000 gázálarcot ajánlott fel még Törökország védelmére a NATO akciója keretében. Bár a törököket egy iraki támadástól kellett volna megvédeni, a magyar maszkok az iraki rezsim bukása után sem érkeztek meg rendeltetési helyére. Az Egyesült Államok az iraki háborút megelőzően felszerelések köz- és vasúti szállításának engedélyezését kérte, azt a parlament a Fidesz ellenállása miatt akkor csak hosszas vita után fogadta el.

Az iraki békefenntartáshoz és rendvédelemhez Spanyolország és Olaszország közvetlenül Bagdad eleste után önként csapatokat ajánlott fel, az Egyesült Államok hasonló kéréssel fordulhat az amerikai Irak-politikát támogató valamennyi országhoz.