Zoltán
-4 °C
9 °C

Nem döntöttek az iraki magyar kontingensről

2003.05.05. 19:58
Nagy többséggel hozzájárult az Országgyűlés ahhoz, hogy az iraki békefenntartásban és humanitárius feladatokban részt vevő nemzetközi erők használhassák a magyar légteret, közutakat, vasútvonalakat. Az iraki békefenntartáshoz történő magyar katonai hozzájárulás ügyében viszont a képviselők elutasították a négyötödös többséget igénylő döntést.
Az Országgyűlés hétfőn nagy többséggel hozzájárult ahhoz, hogy az Irak újjáépítéséhez szükséges békefenntartói és humanitárius feladatokban részt vevő nemzetközi erők 2004 végéig használhassák a magyar légteret, közutakat, illetve vasútvonalakat.

Az erről szóló határozati javaslatot 329 igen szavazattal, 3 tartózkodás és 3 ellenző szavazat mellett fogadta el a Ház.

Egy igen, egy nem

A képviselők 339 igen szavazattal, egy ellenében és egy tartózkodás mellett támogatták ez ügyben a házszabálytól való eltérést, az iraki békefenntartáshoz történő magyar katonai hozzájárulás ügyében viszont 190 igen szavazat mellett 140 nem vokssal elutasították a négyötödös többséget igénylő döntést, így a 300 fős kontingens kiküldéséről kedden kezdheti meg a vitát a Ház.

A katonai kontingensről szóló szavazás előtt Németh Zsolt (Fidesz) megerősítette, hogy frakciója szükségesnek tartja a nemzetközi hozzájárulást a békefenntartáshoz.

A kormány teljesítette a Fidesz kéréseit

Eörsi Mátyás (SZDSZ) hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy a kormány teljesítette a Fidesz kéréseit az ügyben korábban beterjesztett javaslat kapcsán. Mint hozzátette, Orbán Viktor volt kormányfő eközben tárgyalt a brit védelmi miniszterrel, és a frakció korábbi kéréseivel ellentétben a békefenntartáshoz ENSZ BT- és NATO-hozzájárulást szabott feltételül.

- Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulását nem tudjuk a Fidesz asztalára rakni - fogalmazott Eörsi Mátyás, hozzáfűzve, hogy az ellenzéki párt nem a kormánynak, hanem az országnak árt elutasításával.