Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több helyen szakad az MSZP

2006.07.10. 14:26
A "mezítlábasok hada" kezdte keresni hirtelen "Kéthly Anna szellemét", és miután az önkormányzati választások előtt az MSZP-ben nem találta meg, a Magyarországi Szociáldemokrata Párthoz csatlakozott. Az Index információi szerint az elmúlt napokban több mint százan váltottak pártot miután kiléptek a szocialisták vidéki szervezetiből.

Nagykanizsán a polgármesterjelölt-állítás miatt kiújult az MSZP két helyi szárnyának ellentéte. A parlamenti frakció helyettes vezetőjét, Göndör Istvánt támogatók csoportja kisebbségbe került a belharcban, és elhagyva a pártot megalakította a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) zalai szervezetét.

Kiújult csatázás

A Kapolyi László vezette MSZDP-hez Nagykanizsán mintegy 40-en csatlakoztak. A Zalai Hírlap információi szerint a szociáldemokraták új, megyei szervezetének elnöke az a Bogár Ferenc lett, aki a tavaszi választási kampányban Göndör István szocialista képviselőjelölt titkára volt. A helyi ellentétek már a jelöltállítás idején kialakultak. A nagykanizsai szervezet ugyanis Fodor Csabát indította volna, végül az MSZP-vezetés közbelépése után országosan szinte utolsóként dőlt el, hogy mégis Göndör szállhat versenybe.


Göndör István Gyurcsány mögött (Fotó: Huszti István)

A frakcióvezető-helyettes emberei azonban most kisebbségbe kerültek a 227 fős szervezetben. Fodor Csaba az Indexnek azt mondta, az országgyűlési választás előtt mindenki figyelembe vette, hogy az elsődleges cél az újabb Gyurcsány-kormány megalakítása, ezért félretették a gondolkodásbeli különbségeket. Most azonban ismét előjöttek az ellentétek, amelyek a helyi párt és frakció működtetési módjában nyilvánultak meg. Fodor szerint egyébként nem a kilépés a megoldás, de reméli, hogy ha a távozók valóban "elkötelezett baloldaliak", akkor továbbra is megmarad az együttműködés.

Kertek alá mennek

Az MSZDP-elnöke, az MSZP-frakcióban helyet foglaló Kapolyi az Indexnek azt mondta, tudomása van arról, hogy az utóbbi időben több mint százan csatlakoztak hasonló okokból pártjához. A nagykanizsaiak mellett többek között szegedi szocialisták váltottak politikai szervezetet. Kapolyi azt állítja: az MSZP-ből főként a "mezítlábasok hada" lépett át, olyanok, akik - reményeik szerint - a "kertek alatt" így mégiscsak önkormányzati képviselőséghez juthatnak. A pártelnök szerint, az átállások nem változtatnak a nagyobbik kormánypárthoz fűződő szövetési viszonyon, igaz azon se, hogy a szociáldemokraták hűen "Kéthly Anna szelleméhez", most is és a jövőben is függetlenül politizálnak.

Győzzön a jobbik!

Göndör István nem volt hajlandó érdemben kommentálni a választókerületében történteket. Lendvai Ildikó helyettese annyit mondott, hogy a távozók korábban az MSZP helyi szociáldemokrata platformjának tagjai voltak, elkötelezett szociáldemokraták, ezért voltaképpen érthető, hogy az MSZDP-hez csatalkoztak. "Győzzön a jobbik!" - mondta Göndör, aki szerint az önkormányzati választáson eldől, hogy a kilépők jól döntöttek-e.