Vilmos
10 °C
22 °C

Több helyen szakad az MSZP

2006.07.10. 14:26
A "mezítlábasok hada" kezdte keresni hirtelen "Kéthly Anna szellemét", és miután az önkormányzati választások előtt az MSZP-ben nem találta meg, a Magyarországi Szociáldemokrata Párthoz csatlakozott. Az Index információi szerint az elmúlt napokban több mint százan váltottak pártot miután kiléptek a szocialisták vidéki szervezetiből.

Nagykanizsán a polgármesterjelölt-állítás miatt kiújult az MSZP két helyi szárnyának ellentéte. A parlamenti frakció helyettes vezetőjét, Göndör Istvánt támogatók csoportja kisebbségbe került a belharcban, és elhagyva a pártot megalakította a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) zalai szervezetét.

Kiújult csatázás

A Kapolyi László vezette MSZDP-hez Nagykanizsán mintegy 40-en csatlakoztak. A Zalai Hírlap információi szerint a szociáldemokraták új, megyei szervezetének elnöke az a Bogár Ferenc lett, aki a tavaszi választási kampányban Göndör István szocialista képviselőjelölt titkára volt. A helyi ellentétek már a jelöltállítás idején kialakultak. A nagykanizsai szervezet ugyanis Fodor Csabát indította volna, végül az MSZP-vezetés közbelépése után országosan szinte utolsóként dőlt el, hogy mégis Göndör szállhat versenybe.


Göndör István Gyurcsány mögött (Fotó: Huszti István)

A frakcióvezető-helyettes emberei azonban most kisebbségbe kerültek a 227 fős szervezetben. Fodor Csaba az Indexnek azt mondta, az országgyűlési választás előtt mindenki figyelembe vette, hogy az elsődleges cél az újabb Gyurcsány-kormány megalakítása, ezért félretették a gondolkodásbeli különbségeket. Most azonban ismét előjöttek az ellentétek, amelyek a helyi párt és frakció működtetési módjában nyilvánultak meg. Fodor szerint egyébként nem a kilépés a megoldás, de reméli, hogy ha a távozók valóban "elkötelezett baloldaliak", akkor továbbra is megmarad az együttműködés.

Kertek alá mennek

Az MSZDP-elnöke, az MSZP-frakcióban helyet foglaló Kapolyi az Indexnek azt mondta, tudomása van arról, hogy az utóbbi időben több mint százan csatlakoztak hasonló okokból pártjához. A nagykanizsaiak mellett többek között szegedi szocialisták váltottak politikai szervezetet. Kapolyi azt állítja: az MSZP-ből főként a "mezítlábasok hada" lépett át, olyanok, akik - reményeik szerint - a "kertek alatt" így mégiscsak önkormányzati képviselőséghez juthatnak. A pártelnök szerint, az átállások nem változtatnak a nagyobbik kormánypárthoz fűződő szövetési viszonyon, igaz azon se, hogy a szociáldemokraták hűen "Kéthly Anna szelleméhez", most is és a jövőben is függetlenül politizálnak.

Győzzön a jobbik!

Göndör István nem volt hajlandó érdemben kommentálni a választókerületében történteket. Lendvai Ildikó helyettese annyit mondott, hogy a távozók korábban az MSZP helyi szociáldemokrata platformjának tagjai voltak, elkötelezett szociáldemokraták, ezért voltaképpen érthető, hogy az MSZDP-hez csatalkoztak. "Győzzön a jobbik!" - mondta Göndör, aki szerint az önkormányzati választáson eldől, hogy a kilépők jól döntöttek-e.