Piroska
-2 °C
5 °C

Pásztohy András Zala megyében lesz képviselőjelölt

2005.09.21. 18:39
Államtitkárt indít az MSZP a jövő évi választásokon Lenti és Letenye körzetében. A szocialistáknak már csak két körzetben nincs jelöltjük, Nagykanizsán a helyi pártcsoport vitázik az elnökséggel, Kiskunhalason Zuschlag János akar jelölt lenni.

Pásztohy Andrást, a földművelésügyi minisztérium politikai államtitkárát indítja az MSZP a Zala megyei Lenti-Letenye választókörzetben egyéni képviselőjelöltként a 2006-os országgyűlési képviselőválasztáson, közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdán az MTI-vel. A Lenti és Letenye választókerületi küldöttgyűlés egyhangúlag foglalt állást Pásztohy András mellett.

Nyakó szerint Pásztohy András az, aki a 2006-os választásokon hitük szerint elnyeri a választók bizalmát, mivel az MSZP jelöltje olyan ember és olyan szakmai tekintély, aki kormányzati pozícióban is kiválóan képviseli az itt élő lakosság érdekeit.

Így már csupán két olyan választókerülete van az országnak, ahol nincsen hivatalos jelöltje a szocialista pártnak: Kiskunhalas, illetve Nagykanizsa. A tervek szerint Nagykanizsáról a szombati választmányi ülésen születhet végleges döntés, míg Zuscshlag János körzetéről a szocialisták egy héten belül szeretnék lezárni a vitát.

Amint arról az Index is többször beszámolt a szocialisták nagykanizsai szervezete Fodor Csaba ügyvéd jelöltségéről döntött, a párt elnöksége azonban Göndör István frakcióvezető-helyettest indítaná a körzetben. Göndör a körzetnek jelenleg is képviselője, a párt helyi szervezete viszont azért bírálja a helyettes frakcióvezetőt, mert szerintük elhanyagolta körzetét, az MSZP vezérkar érve viszont az, hogy csak Göndörnek van esélye a körzet megnyerésére, amit igazol egy közvélemény-kutatás is.

A nagykanizsaiak viszont kötötték az ebet a karóhoz, ezért az elnökség feloszlatta a szervezetet. Az újjáalakult csoport újra kinyilvánította, hogy Fodor jelöltségét támogatta, ezért a végső szót az MSZP választmánya mondja ki szombati ülésén.

Zuschlag Jánost a párt kiskunhalasi szervezete szeretné újraindítani. A fiatal politikus azért kényszerült lemondani mandátumáról, mert tavaly októberben a holokauszt áldozatain viccelődött a Terror Háza előtti sajtótájékoztatóját megelőzően. Bár a párt vezető tiszstégviselői azt nyilatkozták többször is, hogy Zsuchlag nem lesz képviselőjelölt, hivatalos döntés nincs még az ügyben. A párt elnöksége eddig nem vétózta meg a jelöltséget, igaz jóvá sem hagyta.