Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Az MSZP fenyegeti a Munkáspártot?

2004.03.05. 07:14
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke azt állítja, az MSZP önkormányzati szinten próbált nyomást gyakorolni pártjára, annak érdekében, hogy vonják vissza népszavazási kezdeményezésüket a kórház-privatizáció elutasításáról, és ne induljanak az európai parlamenti választásokon. A Munkáspárt hadüzenetről beszél, az MSZP cáfol, a szóvivő szerint képtelenség, amit Thürmer állít.
"A Munkáspárt tántoríthatatlan, március 10-én benyújtjuk a népszavazás kiírása érdekében összegyűjtött 270 ezer aláírást" - mondta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, aki találkozót kért az államfőtől és a kormányfőtől.

Kökény Mihályt akarják

A pártelnök a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy abban az esetben állnának csak el a népszavazástól, ha Medgyessy Péter megígéri, nem lesz kórház-privatizáció, és meneszti a szakminisztert.

"A nyomásgyakorlás kisebb-nagyobb fenyegetéseket jelent - mondta a Munkáspárt elnöke. Például azt, hogy több pénzt kérnek majd a helyi pártszékház bérletéért. A fővárosban Angyalföldről, illetve Nógrád, Baranya, Békés és Szolnok megyéből érkeztek jelzések.

Thürmer hadüzenetnek tekinti Kovács László MSZP-elnöknek egyik nyilatkozatát is, amelyben szélsőségesnek, antidemokratikusnak minősítette a szervezetet. A Munkáspárt semmilyen fenyegetés hatására nem áll el a népszavazástól - közölte a pártelnök.

"Képtelenség"

A Magyar Hírlap más forrásból úgy értesült, nemcsak fenyegetéssel, de pozícióajánlatokkal - igazgatósági, felügyelőbizottsági tagsággal - is próbálták egyes szocialisták rávenni a munkáspártiakat, ne kezdeményezzenek népszavazást és ne induljanak az EP-választáson.

Az MSZP szóvivője ezt cáfolta. Nyakó István a Magyar Hírlapnak azt mondta: képtelenség, amit Thürmer állít, nem próbálták befolyásolni a Munkáspártot, ez egyetlen vezető testületben sem merült fel.