Ágnes
-1 °C
2 °C

Elismerte a korrupciót az elítélt kőbányai szocialista

2007.11.14. 15:34
Kapcsolódók (13)
Tárgyalás mellőzésével ítélte el a Fővárosi bíróság Kaszab Csabát, akit korrupcióval gyanúsítottak, írja a szerdai Bors. A lap szerint erre úgy van mód, ha a gyanúsított részletes beismerő vallomást tesz.

Egy ritkán alkalmazott jogi lehetőséget kihasználva tárgyalás mellőzésével marasztalták el Kaszab Csabát, Kőbánya korábbi szocialista alpolgármesterét, aki először frakcióvezetői posztjáról mondott le, majd amikor ítélete nyilvánosságra került önkormányzati képviselői mandátumáról is leköszönt.

Kaszabot vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében bűnösnek mondta ki a Fővárosi Bíróság első fokon és két év letöltendő börtönre ítélte, illetve négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától nem jogerősen. A bíróság több mint 4 millió forint megfizetésére is kötelezte a politikust.

A Bors szerdai cikkéből kiderül, hogy Kaszab Csaba részletes beismerő vallomást tett a hatóságok előtt, ez volt ugyanis a feltétele annak, hogy a volt alpolgármestert tárgyalás mellőzésével ítéljék el. A tárgyalás nélküli ítélkezést nem túl gyakran alkalmazzák, ennek az az oka, hogy a gyanúsítottnak részletes beismerő vallomást kell tennie és megbánást kell tanúsítania, az ilyen eljárás tárgya nem fenyegethet nyolc évnél nagyobb börtönnel. A vesztegetés tipikusan a nehezen bizonyítható bűncselekmények közé tartozik.

A tárgyalás nélküli eljárás során is zajlik azért egy meghallgatás, ezután hirdetnek ítéletet. Kaszab ítéletével az ügyészség elégedett volt, így nem fellebbezett. A hírek szerint Kaszab Csaba viszont igen. A szocialisták ügyvezető elnöke, Molnár Zsolt az ítélet nyilvánosságra kerülése után annyit közölt, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így a jogerős döntés után vonják le az esetleges konzekvenciákat. Nyakó István MSZP-szóvivbő a Borsnak most azt mondta, nem tudott a szocialista párt arról, hogy Kaszab beismerte a bűncselekmény elkövetését.