József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szocialista 'hazaárulózás' a parlamentben

2005.03.29. 16:36
"Az a politikus, aki hatalomvágyból hazug állításokkal tudatosan rontja az ország hitelét itthon és külföldön, aki nem ismeri el sok millió magyar ember szorgalmas munkájának eredményét, aki aljas módon elveszi az emberek jobb életbe vetett hitét, az hazaáruló" - jelentette ki Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese az Országgyűlésben. Katona a pénzügyminiszterhez intézett napirend előtti felszólalásában azt állította, hogy gazdasági riogató kampányt folytat az ellenzéki politikusok egy csoportja.

Meghamisított számadatokkal próbálja elhitetni az emberekkel egy ellenzéki csoport, hogy az ország kilátástalan gazdasági helyzetben van, állította hétfői parlamenti felszólalásában Katona Béla. A szocialista politikus szerint a politikai csatározások új eleme azt a célt szolgálja, hogy az emberek elhiggyék: az ország a 25 uniós tagország közül minden vonatkozásban az utolsó helyen áll.

Tanítani fogják

Katona kijelentette, nem gondolja, hogy a Fidesz-kormány volt pénzügyminisztere a jegybank élén politikai megrendeléseket hajt végre, "de azt gondolom, hogy a közgazdasági egyetemeken néhány év múlva tanítani fogják, hogy a szűklátókörű, hibás monetáris döntések milyen károkat okoztak az országnak". A szocialista frakcióvezető-helyettes szerint az elmúlt évek pénzügyi politikája ellenére a gazdaság folyamatosan és jó irányba fejlődik Katona elmondta, ezt az EU statisztikai adatai is alátámasztják. Attól, hogy egy hazugságot sokszor ismételnek, nem válik igazsággá, fogalmazott Katona Béla.

Konkrétumokat nem mond

"Az a politikus, aki hatalomvágyból hazug állításokkal tudatosan rontja az ország hitelét itthon és külföldön, aki nem ismeri el sok millió magyar ember szorgalmas munkájának eredményét, aki aljas módon elveszi az emberek jobb életbe vetett hitét, az hazaáruló" - fejezte be a pénzügyminiszterhez intézett beszédét a képviselő. Katona az Index kérdésére elmondta, hogy szándékosan nem akart konkrétumokat említeni, de szerinte van egy határ, amelyre fel kellett hívnia a figyelmet.

Nem tekintették csúnyaságnak

2002-ben Orbán Viktor miniszterelnök hazaárulózása miatt kivonult a parlamenti ülésteremből az ellenzék. A volt kormányfő a státustörvény és az európai uniós csatlakozás vitája "hevében" minősítette az ellenzéket. Orbán saját állítása szerint nem parlamenti hozzászólás során használta a szót, hanem hozzászóláson kívül Keller Lászlónak mondott "ilyesmit". Orbán rádióinterjúban ismertetett véleménye szerint azonban ez az esemény nem tekinthető "csúnyaságnak". A 2002 február 5-i parlamenti "hazaárulózási" ügyben feljelentés is érkezett az ügyészséghez, ám a nyomozó hivatal akkori állásfoglalása szerint a "hazaáruló" kifejezés használata önmagában nem jelenti azt, hogy aki ezt mondja, annak konkrét tudomása van az ilyen bűncselekmény elkövetéséről. Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke viszont idén március 15-én nevezte nemzetárulónak a kormányoldalt. A politikus megfogalmazásáért végül egy újságinterjúban elnézést kért.