Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A Fidesz már tavaly tudott a kazettaügyről

2001.03.29. 21:00
A Fidesz már tavaly tudott a kazettaügyről, mivel annak részleteiről tájékoztatta a botrányt kirobbantó Deésy Géza a vezető kormánypárt vezetőit is. Rogán Antal fideszes képviselő mindezt elismerte, de közölte: a Fidesz sem a múltban, sem a jövőben nem kíván feljelentésekkel foglalkozni. "Abban az esetben, ha bárkinek bizonyítékai vannak, akkor ne minket keressen, keresse a rendőrséget, vagy keresse az ügyészséget" - hangsúlyozta a képviselő. Eörsi Mátyás szabad demokrata politikus szerint meg kell vizsgálni, hogy Rogán Antal nem követette-e el a feljelentési kötelezettség elmulasztását, mikor a tudomására jutott információkat nem továbbította az illetékes szervekhez.
A kazettaügyet ez évben, január végén a Népszava robbantotta ki, amikor beszámolt arról, hogy Deésy Géza vállalkozó azt állította, hogy Torgyán József fia, Torgyán Atilla 3 millió forintért cserébe közbenjárást ígért miniszter-apjánál, egy 100 milliós támogatás elnyeréséért. Deésy Géza azt mondta, hogy állítását hangfelvétellel tudja bizonyítani. A vállalkozó az ügyről még decemberben, a kétéves költségvetés elfogadása előtt tárgyalt kisgazda politikusokkal, köztük Lányi Zsolttal.

Deésy tájékozatta a Fideszt is

Az RTL Klubnak nyilatkozva Deésy elmondta, miután Lányival találkozott, értesítette a Fidesz vezetőit is, mivel "kormánykoalícióról van szó, ne úgy lépjünk fel, hogy erről a kormányzó párt másik fele, azaz a Fidesz nem tud, mert nem tudható, hogy milyen hatást fog kiváltani". Ezért személyesen, két vagy három alkalommal járt a Fidesz székházban, és ott Rogán Antallal és a titkárnőjével beszélgettem erről a témáról.

Ezt követően a Fidesz részéről megerősítést kértek Lányitól, aki közölte, hogy ismeri Deésy Gézát. "Megköszönték, ennyi a történet" - fogalmazott a kisgazda politikus az RTL-nek nyilatkozva.

Rogán elismerte: tudtak az ügyről

Rogán Antal elismerte, hogy már decemberben tudtak az ügyről, de szerinte neki semmi teendője nem volt. "A Fidesz sem a múltban, sem a jövőben nem kíván feljelentésekkel foglalkozni, és nem kíván kétes hírű üzletemberek és más politikai pártok ügyével foglalkozni. Abban az esetben, ha bárkinek bizonyítékai vannak, akkor ne minket keressen, keresse a rendőrséget, vagy keresse az ügyészséget" - közölte

Mindeddig egyetlen politikus sem beszélt arról, hogy az ügy kirobbanását megelőzően tudott volna a kazetta létezéséről. A büntetőeljárásról szóló törvény kimondja azonban, hogy minden hatóság és hivatalos személy köteles a hivatali hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt - ha az elkövető ismert, annak megjelölésével - feljelenteni.

Eörsi felveti egy vizsgálat szükségességét

Eörsi Mátyás szabad demokrata politikus szerint meg kell vizsgálni, hogy Rogán Antal nem követte-e el a feljelentési kötelezettség elmulasztását, mikor a tudomására jutott információkat nem továbbította az illetékes szervekhez. Az Indexnek nyilatkozva Eörsi Mátyás egyúttal felháborítónak tartotta, hogy a Fidesz - amikor az érdeke úgy kívánta - hallgatott a felvétel létezéséről.  • Vennék
  • Hírek