Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A szocialisták is tudtak a kazettaügyről

2001.03.31. 00:32
Keller László, szocialista képviselő az RTL Klub híradójának nyilatkozva elismerte, hogy pártja két hónappal a botrány kirobbanása előtt tudott a Torgyán-kazetta létéről. Keller nem hallotta az anyagot, de információiból jelentést készített a legfőbb ügyésznek.

Mint ahogy arról az Index is beszámolt, Deésy Géza vállalkozó korábban azt állította, hogy tavaly decemberben, majd két hónappal a kazettaügy kirobbanása előtt több párt képviselőjének is beszélt a kazetta létezéséről, és Torgyán Attila feltételezett megvesztegetési ügyéről. Az érintett képviselők közül pénteken a szocialista Keller László is elismerte, hogy beszélt Deésyvel a kazattaügyről. Keller László később a legfőbb ügyészhez fordult az általa kétesnek tartott más kisgazda ügyek miatt. A kazettáról és Deésy Gézáról azonban jogi szakértő tanácsára nem tett említést.

"Én a kazettát nem hallottam, nem is akartam hallani, hiszen én nem vagyok nyomozóhatóság, viszont én december 11-én egy beadványt készítettem a legfőbb ügyész úrhoz, amiben tételesen leírtam mindazt, amit Deésy úrtól hallottam" - mondta Keller a televízió híradójának nyilatkozva.

Rogán Antal
A Deésy Géza által említett többi képviselő nem fordult az ügyészséghez. A Fidesz elnökének kabinetfőnöke, Rogán Antal csütörtökön azt mondta: azért nem tett semmit, mert Deésy Géza nem mutatott neki bizonyítékot. A Fidesz elnöke, Kövér László nem nyilatkozott az ügyről. Mint kiderült, a kisgazda Lányi Zsolt is tudott a kazetta létezéséről. A képviselő a távirati irodának pénteken kijelentette: csak január végén, röviddel az ügy kirobbanása előtt találkozott Deésyvel.

Az RTL Klub által megkérdezett büntetőjogász szerint minden képviselőnek feljelentést kell tennie, ha bűncselekmény jut a tudomására. Bárándy Péter azt mondta: "Azt hogy bűncselekmény-e valami, hivatalos személynek kell megítélnie, bármilyen furcsa is".

A képviselők arra hivatkoznak, hogy nem láttak semmilyen bizonyítékot. Deésy Géza azonban azt állítja: többen hallották a kazettát, másoknak pedig felajánlotta a felvétel meghallgatását.